Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Erős pénzmozgások, magyarul tanuló szlovákok

Rajka - Húsz Rajkán élő szlovák felnőtt délutánonként magyarul tanul a helyi iskolában. Körülbelül négyszázan telepedtek le a faluban, ahol egy hektár külterületi szántónak is borsos az ára. Hatással lehet a községre a szomszédos Dunacsúnyban jövőre induló 70 milliárdos beruházás is.

Bazsó Lajos 2006-ban lett a község polgármestere: korábban a határon dolgozott, így – mint mondja – megérti, ha valaki szlovákul beszél hozzá. Márpedig nem árt a nyelvismeret: Pozsonyból vagy környékéről érkezve mintegy négyszázan telepedtek már le a községben. A kereslet még mindig elképesztő, társasházak épülnek, az önkormányzat telkeket árul.


– Amikor két éve a polgármesteri székbe került, már látta, hogy rengeteg teendője lesz a betelepülni szándékozó szlovák állampolgárokkal?

– Dehogy. Nem látta akkor még senki, hogy ennyien akarnak majd házat, telket vásárolni. Pár éve még jó néhány olyan ház állt a faluban, ahol az idősek elhunytak, a fiataloknak viszont nem volt pénzük felújítani. Igaz, akkor is lakott már itt néhány szlovák, német és osztrák is: aztán jött az uniós, majd a schengeni csatlakozás, s Pozsony közelsége rendkívül felértékelődött.

Szinte észrevétlenül egyre többen jöttek az északi határon túlról, s keresték és vették az eladó ingatlanokat.

Pozsony Szlovákia minden részéről vonzza a munkaerőt, még a ligetújfalui panelházak is felértékelődtek.


– Eleinte gondot jelentett, hogy sokan be sem jelentkeztek Rajkára...

– Az önkormányzat bevezette az építményadót azokra az épületekre, amelyek nincsenek állandó lakhelyként bejelentve. Ez négyzetméterenként most nyolcszáz forint: kiszámítható, egy száz négyzetméteres lakás esetén ez már évi 80 ezer forintnyi kiadást jelentene. Ennek következtében most már 180-an bejelentkeztek.

Bazsó Lajos
Bazsó Lajos

– Hány szlovák állampolgár él a községben?

– Háromszázötven-négyszáz.


– A hatalmas vásárlói igény nyilván lehetőséget ad az ügyeskedők számára is...

– Féltucatnyi ingatlanközvetítő nyitott irodát a faluban. Hihetetlen összegbe kerülnek a külterületi szántók: azt beszélik, egyes részeken egy hektár ára húszmillió forint is lehet. Érzékelheti, micsoda pénzmozgások vannak itt. Az önkormányzati intézmények felújítása, működtetése rengeteg pénzbe kerül, a lakók – jogosan – egyre több szolgáltatást várnak el tőlünk, pályázati forrást nehéz találni. Kényszerpályán vagyunk, a telekkialakítás jelent a hivatal számára bevételi forrást: azonban – a törvények betartása mellett – nem mindegy, milyen üzleteket kötünk.


– Árulnak most is önkormányzati telkeket?

– Harmincnégy telek közművesítése folyik, talán idén elővételben már árulhatjuk ezeket. Több mint tíz helyi is jelentkezett, ők – feltételekkel – olcsóbban juthatnak ezekhez.


– Tervezi az önkormányzat, hogy újabb telkeket alakít ki?

– Egyelőre nem. Ingatlanközvetítő cégek négy társasházat építenek Rajkán, s az egykori benzinkútnál is vannak hasonló elképzelések. Az önkormányzat 24 millió forintért megvásárolta a határőrség egykori épületét: egy befektető itt is lakásokat alakít ki, melyet „elérhető" áron lehet majd megvásárolni. A hivatal is jól járhat ezzel, mert köz-
tük lesz négy önkormányzati lakás is.


– Az itt élő szlovákok régóta szeretnének napi többszöri buszjáratot Pozsonyba vagy Dunacsúnyba. Miként állnak a tárgyalások?

– Az oroszvári polgármester hívott, jött volna a pozsonyi közlekedési vállalat illetékese tárgyalni, ám végül hiába vártam őket. A Kisalföld Volán járt a hivatalban egyeztetésen, ám
egyelőre ők sem léptek.


– Szlovák befektetőkkel egy öreg-dunai kishajó beindításáról tárgyaltak. Mik a tervek?

– Interreg-pályázaton szeretnének forrást találni az elképzelésre. Egy alacsony merülési mélységű, 60–80 személyes hajó Dunakilititől egészen Dévényig közlekedne több megállóval. Múlt pénteken tárgyaltunk utoljára, egy itteni úszó kikötési lehetőségről beszéltünk: úgy tudom, Dunakiliti is támogatja a tervet.


– A szomszédos szlovákiai Dunacsúnyban ennél is nagyobb projektben gondolkodnak: hetvenmilliárd forintból 220 hektáron építenének nemzetközi sport- és turisztikai központot...

– Hétfőn jártam az ottani polgármesternél, aki elmondta, hogy az engedélyezési eljárás lezárult, s várhatóan jövőre már építik a hatalmas létesítményt. A terveket is elküldte a képviselő-testületünknek. Egyébként a környező községekkel összefogva mi is jelentős turisztikai elképzeléseket szeretnénk megvalósítani.


– Szlovák nyelvű oktatás mikor kezdődhet a helyi iskolában?

– Egyelőre ehhez nincs elég szlovák gyermek. Ha a társasházak is megépülnek, s néhány száz lakóval gyarapodunk, erre is sor kerülhet.

Az óvodába kilenc szlovák gyerek már jár egy magyarokkal vegyes csoportba. Egyre többen gondolják egyébként úgy, hogy érdemes magyarul tanulniuk: minden kedden az iskolában másfél órán keresztül húsz szlovák felnőttet oktatnak a magyar nyelvre. A rajkai üzletekben, éttermekben viszont már szlovák feliratokat is látni.

Kereslet: Rajkán borsos áruk ellenére kapósak az ingatlanok, a szlovák érdeklődők a közvetítőknek és az önkormányzatnak is sok feladatot adnak.
Kereslet: Rajkán borsos áruk ellenére kapósak az ingatlanok, a szlovák érdeklődők a közvetítőknek és az önkormányzatnak is sok feladatot adnak.

– Örömteli, hogy sokan szeretnének beilleszkedni: nem lehet elmenni azonban szó nélkül az egyik ingatlanközvetítő előtt letépett szlovák zászló esete mellett sem. A kevésbé vendégszerető helyieket hogyan lehet lecsillapítani?

– Rajka sosem volt „nyugodt" település: határátkelő lévén viszonylag nagy volt erre a forgalom. Pozsony közelsége most kihat mindenre: viszont mindenkinek tudomásul kell vennie, aki ide érkezik, hogy a hivatalunkban magyarul beszélnek, s az itteni törvények rájuk is vonatkoznak. Azt gondolom, aki itt telepszik le, annak kell alkalmazkodnia: ezt joggal várják el a rajkaiak. A zászlótépés? Nem nagyon foglalkoztak ezzel a faluban, a legtöbb ittenit nem zavarná az sem, ha az összes uniós ország zászlója kikerülne. Aki pedig más véleményen van, s ennek „hangot ad", az vállalja a tettéért a következményeket.


– A hétvégén Dunaszerdahelyen botrányos jelenetek zajlottak egy futballmérkőzésen, ami után két pilisi településen lefújták a szlovák feliratú táblákat. Rajkán milyen a hangulat?

– Szerencsére nyugalom van, itt tudomásom szerint semmilyen hasonló eset nem történt.


– Mit jósol, mostani mandátuma lejártakor, két év múlva hány szlovák lakója lesz Rajkának?

– Jóslásokba nem szeretnék bocsátkozni. Azt viszont szeretném, hogy aki a faluban él, az jó rajkai legyen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keményebb büntetés rongálóknak

Jánossomorja - Harmincezer forintig terjedő bírsággal sújtható az, aki a közterületen rongál. Erről… Tovább olvasom