Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

˝Én azt hiszem, már nem vagyok boldog˝ - feladta a harcot a daganatos kislány

Mosonmagyaróvár - Weisz Viktóriát élettel teli, energikus, barátságos tüneményként ismerhettük meg. A hétéves kislány szombaton végleg feladta a harcot a négy éve tartó súlyos betegségével szemben.

Hétfőn kísérik örök nyughelyére, a mosoni temetőbe, nagypapája mellé.

Nem alszanak ki a gyertyák Weiszék mosoni lakásában: a szülők szombaton elhunyt, egyetlen gyereküket gyászolják. Minden tárgy a hétéves Viktóriára emlékeztet, aki négy évet küzdött súlyos betegségben, az utóbbi egy hónapban azonban fokozatosan feladta.

A család tragédiájáról, a kislány betegségéről korábban már írtunk. Viki évek óta daganatos betegségben szenvedett, hároméves korában neuroblasztómát diagnosztizáltak nála, ami a perifériás idegrendszer rosszindulatú daganatát jelenti. Decemberi látogatásunkkor meggyőződhettünk Viki meglepő életigenléséről és élni akarásáról. Akkor barátságosan kézen fogott és bemutatta apró birodalmát, na és ˝szerelmét˝, a High School Musical Troyát.


 

Viki tele volt élni akarással. Annak ellenére, hogy csupán hétéves volt, sok mindent megtanultunk tőle: szeretetet, hogy milyennek kellene egy jó embernek lennie – vallja a megtört édesanya.

Weisz Péterné, a kislány édesanyja akkor elmondta: gyermeke életben maradása az orvosok szerint valóságos csoda. Kevesen gyógyulnak fel e betegségből, a Vikivel kezeltek közül a legtöbben már nem élnek. Sajnos azóta a lányka egészségi állapota folyamatosan romlott, már a különleges kezelések sem tudták megakadályozni az áttétek továbbterjedését.

– Az áttétek miatt a mája óriásira nőtt, a veséje sem működött rendesen. Egy hónapja adta fel a harcot – magyarázza könnyeivel küzdve az édesanya. Még ma is a fülében cseng gyermeke bánatos mondata: ˝Én azt hiszem, már nem vagyok boldog.˝ Viki szombaton a Karolina Kórházban kapta meg az utolsó injekciót. Többször elmondta, mennyire fél, este fél 7-kor már nem élt.

– Viki tele volt élni akarással. Annak ellenére, hogy csupán hétéves volt, sok mindent megtanultunk tőle: szeretetet, hogy milyennek kellene egy jó embernek lennie – vallja a megtört édesanya. A tünemény lányka emellett tele volt tervekkel. Még tavaly év végén az Együtt a Daganatos Betegekért Alapítvány jóvoltából Finnországba utazhatott a Télapóhoz. Az első – és utolsó – repülőút mélyen a szívébe íródott, azóta is a repülés bűvöletében élt. Az aprópénzt gyűjtögette egy legórepülőgépre. A másik nagy álma pedig az volt, hogy a családjával eljuthasson Egyiptomba.

Nem alszanak ki a gyertyák Weiszék mosoni lakásában...
Nem alszanak ki a gyertyák Weiszék mosoni lakásában...

A betegség azonban legyőzte. Hétfőn délután 3 órakor a mosoni temetőben kísérik örök nyughelyére, a nagypapája mellé, akit nem ismerhetett meg.

– A mosonmagyaróvári és környékbeli civil szervezetek, magánszemélyek és vállalkozások egy emberként fogtak össze a kislányomért – szól a hála hangján az édesanya. Tavalyi cikkünk előtt is már többen támogatták a családot, utána viszont nagyon sokan jelentkeztek náluk. Az édesanya elsősorban dr. Virághalmi Aranka gyermekorvosnak, a Karolina Kórház gyermekosztálya munkatársainak, a lánya halálakor ügyeletes dr. Csog Józsefnek szeretne köszönetet mondani. Emellett a budapesti dr. Benyó Gábor gyermekorvosnak is, aki reményt adott a családnak. Gergőnek, a szomszéd kisfiúnak, akivel Viki szívesen játszott, az ugyancsak szomszéd Lajtos Ibolyának. A lionoknak, a Szigetközi Sasok Motoros Baráti Kör tagjainak, a gyógyszerbeszerzésben segítő Szalay Andrásnak és az egyik mosoni patikának is többek között hálával adóznak. Az édesapa a Lipóti Pékségben munkatársai türelmét köszöni, míg az egyik helyi taxitársaságnak, hogy ingyenesen vállalták a napi kétszeri szállítást a család otthona és a kórház között.

Vikire, aki ugyan csak egy hónapot járt első osztályba, a Haller-iskolában fekete zászlóval emlékeznek.

– A temetésig semmit nem mozdítunk el Viki szobájában. Később a játékai közül viszont a gyermekosztálynak szeretnénk adományozni – tette hozzá az édesanya.

Olvasóink írták

 • 11. máris 2010. július 21. 08:16
  „SZÖRNYŰ ! " VÉGET ÉRT A SZENVEDÉSE, SZÍVÉBEN A NYUGALOM , MIÉNKBEN , KIK ITT MARADTUNK , EL NEM MÚLÓ FÁJDALOM . "”
 • 10. dr73 2010. május 19. 08:39
  „Sajnálom :(”
 • 9. Dörgés 2010. május 15. 13:29
  „Őszinte részvétem a családnak!”
 • 8. suzi28 2010. május 14. 14:18
  „Öszinte részvétem a családnak! ,,Elbúcsúzom, de ott leszek, ahol a szél zúg és a nap nevet. Elbúcsúzom, de itt marad belőlem néhány pillanat."Hiányozni fogsz nagyon.”
 • 7. szocdem 2010. május 14. 11:03
  „őszinte részvétem a családnak:((”
 • 6. X-men 2010. május 14. 07:18
  „Őszinte részvétem a családnak!”
 • 5. fefek 2010. május 13. 18:50
  „Öszinte részvétem a családnak!”
 • 4. meir 2010. május 13. 16:27
  „Yisgadal v´yiskadash sheme Raba!
  b´alma di vera kirhusse,v´yamlikh malkhusse!!
  d´hayehon,uvyomehon,uvhaye b´kol yisroel baagalo uvizman koriv; v´imri Amen!
  yehe shem raba mevorakh,oulalme almayo!v´ytibarah,v´yistabah,v´yitpoar,v´yiromam,v´yitnasse,v´yitadar,v´yithalel
  v´yithalol,seheme dekidsho berikhu; Amen!
  Leilo minelhol birhasso,v´shirosso,tusbehasso,da-amiran b´almo v´imri;Amen!
  Yehe shelomo rabbo!mine shemayo,haim tovim oleynu,v´alkol Yisroel,v´imri;Amen!
  Oyse shalom bimremov,oyse shalom oleynu v´alkol Yisroel,v´imri;Amen!
  Szolaljon meg a KADDISH Weisz Viktoria z´´l erdeme miatt!!
  Az O.-rokkevalo adjon bekes nyugodalmat neki,es Gondoskodo vigasztalast a gyaszolo csaladnak!!”
 • 3. invektus 2010. május 13. 15:25
  „Ne sírj
  Mély sír rejts el
  ismerj meg egyszer
  gonosz föld engem.

  Most búcsúzz el ember
  a nevemben egyszer
  és kacagj, kacagj.


  Dezső Márton
  (2001.)

  Nyugodj békébe .”
 • 2. kisember1 2010. május 13. 14:07
  „Milyen bölcs kis teremtés. Nyugodj békében kislány!”
 • 1. kiscic 2010. május 13. 11:46
  „Részvétem a szülőknek! :(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forradalmi újítás lehet a papírcserép

A forradalmi újdonságnak számító papírcserép előnyeivel ismerkedhettek meg az MTA zöldségtermesztési… Tovább olvasom