Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Elsodort kerékpárosok, hiányzó pénz

Halászi - Biztonsági őr vigyáz a felújítás alatt lévő halászi hídra, mióta egyre több vasanyag érkezik a műtárgyhoz. A hídlezárás idejére Máriakálnok felé terelték a forgalmat. A polgármester nem érti: a beruházás kapcsán „hová tűnt" több mint százmillió forint, ami elég lenne a kerékpárútjukra.

˝Hiába szerettünk volna az elterelés előtt kerékpárutat, nem jutott rá forrás: a halászi híd lezárása óta több biciklisbaleset is volt a várossal összekötő szakaszon. Ebből két esetben kórházba is került a sérült˝ – mondta Széles Sándor máriakálnoki polgármester. Ahogy az várható volt, a nagyobb forgalom és a szűk úttest miatt a kerekezők nincsenek biztonságban: ezen balesetek oka is az volt, hogy elsodorta őket az autó. Az önkormányzat – mely építési engedélyt is szerzett – a Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Programban pályázik a kerékpárútra, az önrészt elkülönítették. Szeptemberben bírálják el a projekteket, ám támogatás esetén is csak jövőre kezdődhetne a munka. Korábban úgy tűnt, nyárra elkészülhet az aszfaltcsík, mert arra a miniszteri keretből juthat forrás: ez végül elapadt.

Biztos lábakon: Az új beton tartószerkezetek már készülnek, a régi hidat a nyáron a vízen úsztatják majd ki a partra.
Biztos lábakon: Az új beton tartószerkezetek már készülnek


˝A halászi hídnál kitáblázták a műtárgy építésének költségét: ez több mint százmillió forinttal kevesebb, mint a korábban megítélt összeg. Nekünk csak 50 millió kellene a kerékpárútra, ám érthetetlen, hová tűnt ez a pénz?!˝ – mondta a polgármester.

˝A jelenlegi munkafázis alapján tartható lehet a forgalom számára a novemberi ideiglenes megnyitás˝ – mondta Majthényi Tamás halászi településvezető. Azt is megtudtuk tőle: bár a korábbi egyeztető tárgyalásokon szóba került, hogy bordóra festik a műtárgyat, most a szakértői vélemények alapján egy másik szín került szóba. ˝Az időjárásnak legjobban ellenálló a kékeszöld lehet: erről hamarosan végleges döntés születik.˝

A régi hidat a nyáron a vízen úsztatják majd ki a partra
A régi hidat a nyáron a vízen úsztatják majd ki a partra

Eközben a város felőli részén egy biztonsági őr vigyázza a hidat: egyre több vasat hoznak ugyanis a felújításhoz. A beton tartószerkezet építése a Mosonmagyaróvár felőli oldalon már a végéhez közeledik. A halászi részen is kimarkolták már az alapot, ám ott nehézséget okoz a feltört víz. Hamarosan kialakítják a szerelőteret s a parton elkezdik összeállítani az új ívhidat. A köracél felfüggesztéssel készülő szerkezetet a vízen viszik a helyére, miután a régit kiúsztatják a halászi részre.

A nagyobb forgalom és a szűk úttest miatt a kerekezők nincsenek biztonságban: az eddig előfordult balesetek oka is az volt, hogy elsodorta őket az autó.

Olvasóink írták

 • 6. Flamo 2009. június 04. 17:05
  „MIlyen szerencse, hogy kivették a mosonmagyaróvári rovatból a cikket, hátha kevesebben olvassák....:-)!
  Nehogy már a polgár itt ötleteljen kérem!!
  Széles Sándor Polgármester Úr,mint brain storming-ról érkezett ötlettel azért foglalkozhatna az üggyel egy kicsit...Vagy kezdjük el az aláírásgyűjtést és tartsunk népszavazást???......
  Tomen, Imcsi....Köszi a támogatásokat, látom nem vagyok egyedül akinek a feje nem csak a sapka hordására szolgál....”
 • 5. Imcsi 2009. június 04. 11:40
  „Tmoha! Az általad említett család hol kerékpározzon, ha csak az út van, se kerékpárút, se járda? És valószínűleg nem telik autóra, vagy benzinre!
  És azok nem féltik az életüket, akik régi Swiftben autóznak? Mert egyesek szerint szinte papírból van a karosszériája!”
 • 4. Tmoha 2009. június 04. 11:11
  „Mindent megértek, megértem a kerékpárost, az autóst, a gyalogost! Egy dolgot nem értek! Már kétszer találkoztam egy kerékpározó családdal a kálnoki úton, apuka, anyuka kisgyerekkel a biciklin, és két öt-hat éves gyerekbiciklivel az úton az autók között! Nem féltik a gyerekeket? Hiába próbálok vigyázni, ha a kisgyerek, aki nem tudja a szabályokat és elég labilisan ül a kerékpárján, elémkacsázik. A hidakról pedig annyit, a jó ötletet használhatnák az "illetékesek" is, ne csak a mezei állampolgár használja az "eszét"!”
 • 3. Imcsi 2009. június 04. 09:18
  „Kedves autósok! Az egy nyomon haladó járművek mellet nagyobb oldaltávolságot kell tartani, mert labilisak és ők is kerülgetik a kátyúkat! Ha szemből is jön autó, akkor semmiképpen ne előzzetek, főleg Máriakálnok és Mosonmagyaróvár között! Köszi!
  Flamo! Nekem tetszik az ötleted! Én is gondoltam már rá, hogy a régi Szitás-rév helyett lehetne valami újabb kapcsolat a két part között!”
 • 2. Tomen 2009. június 03. 20:32
  „Flamo. Ezt úgy kellett volna tálalni mintha az ő ötletük lett volna. Akkor talán megoldották volna, hogy az ő zsebükre játszanak egy kis lét a beruházás költségeiből, és már is érdekük fűzi hozzá. Így talán.

  A kerékpárosokról meg csak annyit, hogy a kislányom görkorcsolyázott a kálnoki híd irányába a járdán. A révész környékén a paraszt kerékpáros fellökte, megállás, segítségnyújtás, stb. nélkül továbbhajtott a parasztja.
  A kislányom megúszta nadrágszakadással és a térdéről meg a tenyeréről lement a zománc. De a kerékpáros biztos nem ússza meg ennyivel ha megtalálom. (szerencséjére erre nagyon kevés az esély)”
 • 1. Flamo 2009. június 03. 17:10
  „Emberek!
  Tudna valaki nyilatkozni vajon mi lesz a sorsa a lecserélésre kerülő halászi vasúti hídnak? Ócskavas 7,-Ft/kg áron?
  Szerintem fel lehetne használni Mosonmagyaróváron a Kálnoki út végén! A Malom-dűlővel összeköthetné a várost, kerékpáros, gyalogos, de lehet még lehet személygépkocsis forgalmat is lebonyolíthatna egy sávon. Persze nem tudom mekkora beruházás árán, de ha a kerékpárutat nem akarnak (100milláját elvitte a ........cica, :-)) akkor a különbözetből, ha mégis megkerül, két pillér+útfelcsatlakozás mondjuk 50? milláért és a hídat csak le kellene úsztatni a folyón, "oszt" feltenni a pillérekre. Két legyet ütnénk egy csapásra! Állítólag a hídépítő cégnek van olyan uszálya ami alkalmas a feladatra! Aztán majd 15-20 év múlva újra felújítanánk, de addig is lenne alternatívája a Rév utcai közlekedésnek, "ideiglenes" jelleggel...Persze biztos lenne akinek ez nem tetszik, mivel lehet TÚL ÓCÓÓÓ!!! :-))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Retró hangulatú hétvége

Rajka - A retró jegyében telt a hétvége Rajkán, ugyanis itt rendezték meg a már hagyományos… Tovább olvasom