Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Először választottak polgármestert és testületet

Önállóan, rövid és hosszú távú célokkal Károlyháza október 20-tól önállóan, a volt anyaközséggel, Kimlével társulva körjegyzőségben kezd új életet.
A köztársasági elnök 2001 augusztusában engedélyezte az új település alapítását Károlyháza néven. Károlyházán vasárnap polgármestert és öttagú képviselő-testületet választottak. Az elkövetkezendő ciklusban a polgármesteri teendőket Szép Károly látja el. Munkáját Bereczk László, Barna Károlyné, Kovács Lászlóné, Magyar Józsefné és Deli Gábor képviselők segítik. Károlyháza válása, önállósodási törekvése két évvel ezelőtt erősödött fel olyan mértékben, hogy hozzáláttak az előkészítő munkához.

A különválás hivatalos útjának jogi útvesztőin egy kilenctagú bizottság verekedte át magát. Ők voltak azok, akik tájékoztatták a lakosságot a feladatokról és megfogalmazták a Kimlétől való elszakadás előnyeit. A szándéknak a különválást 93 százalékban megerősítő népszavazás adott nyomatékot.

Átmeneti időszak
A vasárnapi választásokat is nagyarányú részvétel jellemezte, majdnem 60 százalékuk járult az urnákhoz. A lakosság hozzáállását, a testület előtt álló rövid illetve hosszú távú feladatokat Szép Károly polgármester így jellemezte: – Károlyháza lakói többször nyilvánították ki önállósodási szándékukat.

A mostani szavazás eredménye igazolta eltökéltségüket. Köszönöm a lakóknak a bizalmat, ilyen támogatottság igazi lendületet ad az elkövetkezendő időszak munkájának – mondta a polgármester.
– Mivel önálló költségvetése csak 2003 januárjától lesz a településnek, az elkövetkezendő néhány hónap átmeneti időszak lesz. Erre rövid távú célokat fogalmaztunk meg, melyek között a falukép változtatása szerepel elsőként. Ezt a településre vezető út minőségi javításával szeretnénk elérni. Azonnal rendezzük a kulturális és sportegyesület tagsági és vezetési viszonyait is, közel 120 ember rendszeresen sportol a község ben, de a szervezeti kereteket új ra kell gondolni. Tervezzük még, hogy önállóságunkat szerényen bár, de egy ünnepséggel emlékezetessé tesszük, a későbbiekben pedig egy emlékoszloppal adjuk a hírt az utókor tudtára. S ugyancsak az első időszak feladata lesz a károlyházi vállalkozásokkal való kapcsolatfelvétel, a célok közös ismertetése és össze hangolása.

Még helyiség sincs
Ám egyelőre még önkormányzati helyiségünk sincs, amit fel is kell szerelnünk, hiszen a működéshez biztosítani kell az alapfeltételeket. A hosszú távú feladatok között első helyre kívánkozik, hogy Kimlének és Károlyházának tárgyalásokat kell folytatni a területmegosztásról és meg kell húznunk a közigazgatási határokat.


Népességmegoszlás
Károlyháza fiatal település, 550 lakója van. Viszonylag kevés a nyugdíjasa, csupán 67 hatvan év feletti ember él a településen. 124 a 17 év alattiak száma és örvendetesen sok az aktív kereső: 359-en vannak a 18 és 59 év közöttiek, kö zülük 127 a 20 és 30 év közötti fiatal. A népességmegoszlás is azt támasztja alá, hogy összefogással, közös gondolkodással, egységes akarattal minden esélye megvan az önálló, eredményes létre. 

 

 

 

 

 „Kimle eddig minden tőle telhető segítséget megadott Károlyházának, mi pedig gratulálva a kimlei testületnek és a polgármester újra választásának, jószomszédi viszonyra törekszünk. "

                                                                           Szép Károly
                                                                           polgármester

 

 

 
 

 

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigorúan szervezett lelki közösségek

Mosonmagyaróváron és környékén több kisegyháznak is vannak hívei: közös a Jehova Tanúi, s a Hit… Tovább olvasom