Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Elfogadták Mosonmagyaróvár költségvetését

Kétórás vita után elfogadták a város költségvetését. Az alpolgármester új kifejezést alkotott: funkcionális amnézia. A médiacentrum és az atlétika támogatása volt a vita vezérfonala.


15:47 - Elfogadott költségvetése van Mosonmagyaróvárnak - ezzel e legfőbb ténnyel zárta be az ülést Nagy István polgármester. Mi is búcsúzunk - viszontlátásra!

15:46 - A Kistérségi Hulladékgazdálkodási Társulás önrészét biztosította a testület.

15:45 - A pótelőirányzatokról szóló tájékoztatót is elfogadták.

15:44 - Egy közlekedésbiztonsági pályázathoz biztosít önrészt 710 ezer forint értékben a testület: 14 egyhangú szavazattal.

15:43 - A Magyar u. 9. és a Kápolna tér 16. sz. alatti önkormányzati ingatlanok kezelésbe adásáról is egyhagúlag döntöttek.

15:40 - Új tagot delegált a testület a Kistérségi Társulás Szociális Bizottságába.

15:34 - A Lakásellenőrzési Munkacsoport összetételének változtatása van napirenden. Egy személlyel kapcsolatban Szabó Miklósnak kifogása van, Pető Péter azonban ebben az összetételben javasolja elfogadni a módosítást: ez meg is történik.

15:33 - Meghosszabbították a 2. számú gyermek fogorvosi körzet egészségügyi ellátási szerződését. "Mióta költségvetése van a városnak, azóta nagyon hatékony a munka" - állapítja meg Nagy István némi derültséget okozva a városházi díszteremben.

15:32 - Döntöttek a 11. sz. háziorvosi körzet ellátására kiírt pályázatról: dr. Januczkó Márton az új orvos.

15:30 - A harmadik napirendi ponttal folytatódik az ülés. A szociális és egészségügyi bizottság elnöke, Kránitz Péter elmondja, támogatják a szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló rendelet módosítását. A testület elfogadta 13 igennel a módosítást.

15:03 - A tűzoltóság beszámolója a második napirendi pont. Soha nem volt még Mosonmagyaróvár tűzoltósága ennyire nyitott és pontos - mondja Nyitrai József (Fidesz-KDNP). Sallai Péter megosztja a képviselő-testülettel, hogy az a furcsa helyzet állt elő, hogy a januárban megírt beszámolóját februárban a saját asztalán látta viszont és ismételten megköszöni a közös munkát (Sallai Péter most már a megyei katasztrófa-védelmi igazgatóság vezetője). A beszámolóját a testület egyhangúlag elfogadta. Szünet következik.

15:00 - Az ellenzéki módosító indítványt nem, Árvay István képviselői keretek felhasználásáról szóló módosítását viszont elfogadták, ahogy Nagy István javaslatát is. A költségvetésről most a módosításokkal együtt döntöttek: szintén igennel (13 igen, 3 nem, 1 tartózkodás mellett).

14:56 - Szentkuti Károly, a múzeum igazgatója kap szót. Elmondja, hogy reméli, hetvenezer ember akarata fontos lesz a megyének, és a megyei költségvetés második olvasatában figyelembe is veszik ezt. Érveket sorol fel a múzeum megmaradása mellett: országos programokban való részvételt, feltárásokat.

14:55 - Pető Péter elmondja, a Futura marketingje csak egy része lehet a médiacentrumnak.

14:53 - A Futura vonatkozásában nincs különbség a vélemények között: el kell tudni adni a szolgáltatásait - mondja Szabó Miklós. Az atlétikai támogatással kapcsolatban további egyeztetést javasol.

14:49 - Iváncsics János alpolgármester (Fidesz-KDNP) szerint garanciát kaptak arra, hogy egy jól működő atlétikai egyesület működik a jövőben Mosonmagyaróváron az önkormányzat által nyújtandó támogatással.

14:43 - A Futura kapcsán két személyt már kiválasztott a városvezetés a technikai és a marketing feladatok ellátására, a következő testületi ülésen megkeresik a módját, hogy bemutatkozhassanak - mondja Árvay István. A képviselői keret korábbi formájában alkotmányellenesnek bizonyult, ezért volt szükség a változtatásra - válaszolja a korábbi felvetésre az alpolgármester.

14:40 - Kovács Tamás az atlétikai támogatással kapcsolatban elmondta, hogy Szabó Miklóssal egyetért abban, hogy jobb lett volna, ha a már működő atlétikai szakosztályt támogatják és nem lenne két, egymással rivalizáló atlétikával foglalkozó egyesület Mosonmagyaróváron. Nagy István korábban elmondta, hogy megkeresték az említett szakosztályt, azonban azt a választ kapták, hogy nem kívántak élni az önkormányzat által felajánlott lehetőséggel.

14:35 - Nagy István a múzeummal kapcsolatben elmondja, hogy két fontos oka van, hogy a múzeum kistérségi fenntartásban való működését kérték. Egyrészt a múzeum által kiszolgált terület egybeesik így a történelmi Moson vármegye területével, másrészt így a kistérség lakosaira kérhetnek fejkvótát a múzeum működésére.

14:32 - Szabó Miklós próbálja tisztába tenni a képviselői keret kérdését. Eddig minden képviselőnek volt egymillió forintos kerete, amelyet saját döntési jogkörrel ajánlhatott fel civilek számára. Ez csökkent most félmillióra és a döntési jogkör a testületre száll. Szabó Miklós a jogkör megmaradását kérte.

14:29 - A képviselői csoportok támogatásával kapcsolatos vita végén Pető Péter azt javasolja a négy ellenzéki képviselőnek, hogy tömörüljenek egy frakcióba (egy MSZP-s, egy jobbikos, egy MKPE és egy független képviselőről van szó).14:27 - Még mindig nem értenek egyet az ellenzéki és a Fidesz-KDNP képviselők a képviselői keret felhasználásáról.

14:23 - Nagy István elmondja, hogy a kistérségi tanács csütörtök délelőtti ülésén négymillió forinttal támogatta a Hansági Múzeum fennmaradását és így a város vállalásával együtt biztosítani tudják az öt dolgozó további foglalkoztatását.

14:19 - Kovács Tamás felajánlja segítségét a költségszemléleltű tervezéssel kapcsolatban. A múzeummal kapcsolatban is tett fel kérdéseket a szocialista képviselő.

14:17 - "Nem elég tojást tojni, kotkodálni is kell!" - mondja Szabó Miklós a médiacentrummal kapcsolatban. Ha csak helyi szinten fog sugározni a tévé, akkor a Futura beruházás szempontjából sokat nem fog érni.

14:11 - Pető Péter szerint nagyon fontos a városmarketing. Ez befektetés a jövőbe és nem párttévé meg pártújság.

14:06 - Sem Árvay István alpolgármester, sem Németh Andrea jegyző nem igazán érti Kopetti Tamás felvetését, amelyben nem képviselőcsoportokat, hanem politikai pártokat támogatna.

Árvay István, Nagy István és Németh Andrea.
Árvay István, Nagy István és Németh Andrea.


14:00 - Kovács Tamásnak adott válaszában az alpolgármesteri elismeri, mint minden költségvetésben, ebben is vannak bizonytalan tényezők. Ha az atlétikai egyesületet nem jegyzik be, nem kap támogatást. A médiacentrum nem lesz pártmédia. "Képzeljenek el egy olyan tévét, ami egész nap minket mutatna!" - mondja Árvay István.

13:57 - Testületi döntést kell hozni azonban az esetekben is, amelyekben korábban a képviselők maguk döntöttek - válaszolja Árvay István Szabó Miklós azon felvetésére, hogy ügyesnek nevezte és ellenzi a képviselői kerettel kapcsolatos átszervezést. Korábban a képviselők maguk rendelkeztek meghatározott összeggel, amelynek a város érdekében történő felhasználásáról maguk dönthettek.

13:53 - A városi könyvtár átszervezéséről még nincs döntés, azonban ettől függetlenül megtakarítással számolnak a költségvetésben. "Nem előlegeztük meg az átszervezést" - mondja Árvay István alpolgármester.

13:49 - A telekadót ismét nem örökké fenntartandó adónemnek nevezte Árvay István. Legfeljebb 2013-ig marad fenn, az általa idézett mosonmagyaróváriak egyetértenek az adóval.13:46 - Szabó Miklós felvetéseivel kapcsolatban az alpolgármester megalkotja a funkcionális amnézia kifejezést: Árvay szerint Szabó bizonyos dolgokra nem emlékezik. 2011-ben komoly beruházások megvalósulásai kezdődnek meg, ezekhez a hitelfelvételről még az előző testület döntött, más kérdés, hogy ezek a pályázatok most vannak olyan fázisban, hogy szükség van a tervezett hitelfelvételekre.

13:41 - Árvay István alpolgármester (Fidesz-KDNP) válaszol a kérdésekre. Igazat ad Hushegyi Róbertnek abban, hogy a költségvetés vágyálom, de reális cél. A koncepció és a költségvetés készítése között történtek olyan események, amelyeknek befolyással kellett lenniük a második olvasatra. Így például a gazdasági növekedésre vonatkozó adatokat. A városi közlekedéssel kapcsolatban tovább megy, az egész város koncepcióját. A Terv utcai lámpás csomópontról időközben kiderült, hogy sem a város, sem a közútkezelő elképzelésihez nem illeszkedik, így azt átgondolásra visszaküldték.

13:38 - Kopetti Tamás (Jobbik) a médiacentrum létrehozásával nem ért egyet, és szintén az atlétikai egyesületről szól, amely az egyesületekkel foglalozó bíróság szerint nem létezik.

13:32 - Kovács Tamás (MSZP) hozzászólásában elmondja, alapvetően jónak tartja a koncepciót, néhány esetben azonban nem ért egyet a számokkal. Az atlétikai egyesületnek szánt 5 millióval kapcsolatban az a képviselő problémája, hogy a költségvetésben említett egyesület nincs is bejegyezve.

13:24 - Szabó Miklós (MPKE) több pontot is említ, amelyekben nem ért egyet a költségvetéssel. A különböző reprezentációs költségektől kezdve a városi könyvtár átszervezésén át a médiacentrumig sorolja a témákat. A panelfelújítási programra szánt összeg 10-ről 3 millióra csökken. Közben jelentősen növekszik a PR-ra szánt költség, ezt még megfejeli a mádiacentrumra szánt pénz: az ezekre szánt összegből Szabó Miklós szerint egy komplett lakóutcát fel lehetne újítani.

13:17 - Hushegyi Róbert (Független) az első és a második olvasat különbségeit veti össze. A költségvetés 109 millióval nagyobb bevételt tervez az iparűzési adóból, a képviselő nem látja ennek az alapját. A képviselő szerint a Fő út közlekedésére nem megoldás, hogy a három tervezett felújítás között úgy próbálnak dönteni, hogy egyiket sem építik meg. Hushegyi Róbert szerint a költségvetési tervezet még mindig inkább vágyálom, így nem tudja támogatni azt.

Először láthatták élőben a mosonamagyaróváriak a testületi ülést.
Először láthatták élőben a mosonamagyaróváriak a testületi ülést.


13:16 - Kezdődik az első napirendi pont, vagyis a költségvetés második olvasata. Az ügyrendi, a pénzügyi, az oktatási, a mosoni, a szociális és egészségügyi bizottság is vitára alkalmasnak találta az anyagot.

13:15 - Pető Péter kéri, hogy az országos pártpolitika maradjon távol a városi testülettől úgy, ahogy eddig is.

13:12 - Kopetti Tamás (Jobbik) indítványára a kommunista diktatúra áldozatairól egyperces néma vigyázállással emlékeztek meg a képviselők és az ülés meghívottjai.

13:04 - Kovács Tamás (MSZP) a Poloska nevű polgármesteri hivatali dolgozó érkezésével kapcsolatban szólal fel napirend előtt. Emellett szól az indoklás nélküli köztisztviselői elbocsátásokról, valamint arról, hogy véleménye szerint titkosszolgálati módszerekkel figyelik meg a hivatali dolgozókat. Nagy István polgármester (Fidesz-KDNP) válaszában azt mondja, hogy Kovács Tamás keveri a szezont a fazonnal. Az általa felsorolt témák nem vagy nem érintik a várost vagy rosszul értelmezi azokat (például a hivatali dolgozókra vonatkozóan).

13:01 - Nagy István polgármester köszöntötte a megjelenteket és a egyúttal a városi televízió nézőit is, akik most első alkalommal nézhetik élőben az ülést.

Olvasóink írták

43 hozzászólás
 • 43. dorombolok 2011. március 01. 20:05
  „Épült ,szépült a város. A posta környéke valahogyan a posta kivételével már valahogy kinéz.
  Nem hiszem , hogy a posta vezérsége elzárkózna a kérés elöl, miszerint valamit a festéssel már tenni kéne.
  Az óvári postánál az állványozás lassan összeomlik,csak kérdezem: mi lesz vele?”
 • 42. Muaddib 2011. február 28. 15:21
  „40. szabka73
  Bocsi félre értettem a kérdésed azt hittem azt kérded melyik városrészben élek!
  Akkor újból!
  Mosonmagyaróvári születésű vagyok és már újra Mosonmagyaróváron élek a báger környékén!
  De laktam Győrbe és Sopronba is!
  De a munkahelyem ,,vállalkozásom" Győrben van!
  Gondolom az kevert meg hogy a Győri témákhoz is hozzászóltam!
  Remélem, kielégítelek a válaszommal!”
 • 41. Muaddib 2011. február 28. 15:11
  „40. szabka73 2011.02.28. 14:27

  Báger környékén!”
 • 40. szabka73 2011. február 28. 14:27
  „Eddig, néma követője voltam a hozzászólásoknak, de kérdeznem kell "Muaddib".
  Te melyik városban élsz?”
 • 39. Muaddib 2011. február 28. 13:37
  „A futura ügyben abszolút a pancsernak adok igazat.
  Mosonmagyaróváron, ha elvontsági elképzelések világ versenyét tartanák a helyi szervezők, vezetők óriási fölénnyel győznének.
  Mosonmagyaróvárt úgy kell építeni, hogy az a nagy többségnek szóljon, ne pedig egy-két vezető elvont önmegvalósítását élje ki.
  Sajnos magyaróvár ilyen és ilyen is volt.
  Mutassanak egy olyan beruházást az elmúlt 20 évből, amely nem "döglött éhen"
  A közpénzből megvalósított rendezvények nagy többsége is ilyen.”
 • 38. Goldhofer-Anhängerbau 2011. február 27. 18:19
  „Mi a helyzet a Mosonban működő fociegyesülettel? Megszűnik végre a közpénz magánzsebekbe / számlákra történő átjátszása, ugyanis ezen a ponton havi szinten közel 800.000,- Ft folyik ki havonta, csak azt nem tudni, hogy hova.
  A termálfürdővel kapcsolatban miért ilyen tehetetlen a város? Talán a sárvári polgármester tudna néhány jó ötlettel szolgálni.
  Mikor lép a város a Mosonmagyaróváron átgördülő tranzitforgalom (20 t-nál nehezebb tgk-ik) kitiltásával kapcsolatban? (Lásd győri péda: belváros) Most van a várost elkerülő autópálya, vagy nincs?”
 • 37. Rbar 2011. február 26. 19:19
  „Apropó programok!
  Nem tudjátok, hogy a város szélén a bevásárló központok után a füves részen néha modell repülőző és helikopterező srácok idevalósiak? Vagy az egy modellreptér? Egyszer láttuk őket, azóta a gyerek naponta nyúz, hogy menjünk nézzük őket.”
 • 36. Olajos 2011. február 26. 18:00
  „Te! Pancser! A minap a múzeum elött elhaladva, eszembe jutott a sok okoskodás amit itt művelünk és rá kellett ébrednem, hogy miért is nincs neked semmiben sem igazad. Te mindent ellenzel, ami építenek a városban. Tudod ki jut rólad eszembe? A Gyurcsány és az öszödi beszéde! Csupán annyit mondott, hogy 4 évig nem csináltunk semmit.Tönkre is ment a semmittevésbe az ország. Ergó, ha nem csinálunk semmit a városban, ugyanúgy lehúzhatjuk magunkat azon a bizonyos " klotyón " . Ha semmit nem teszünk, minden marad a régiben! Érted?”
 • 35. pancser 2011. február 26. 17:25
  „????????”
 • 34. dompici 2011. február 26. 17:03
  „Pancser! Nem emlékezet-kihagyásom van, mindössze nem érv számomra az, hogy "ez így van, mert én azt mondom" - ez kb. egy három éves gyerek gondolkodási szintje. A tények, a leközölt dokumentumok mást mondanak, mint Te. Ki is lennél, hogy ennek ellenére Neked higyjek? Ugyan már... komolytalan vagy.”
 • 33. kobra13 2011. február 26. 09:09
  „pancser! Igazad van, megfogadom a tanácsodat, igyekszem a nicked olvasásánál ugorni a következő bejegyzésre. Az első és utolsó alkalom, hogy egyetértek veled!”
 • 32. jat01 2011. február 25. 23:58
  „Azért látom/olvasom, hogy a tények mégis önmagukért beszélnek!fityesz nagy hévvel állított egy ótvar nagy baromságot, aminek a tények igen csak ellent mondanak.. És a tények makacs dolgok, ahogy ezt annak idején Medgyessy Péter mondotta (ebben teljesen egyet értek vele).
  Emberek!! Egyet talán pártállástól függetlenül jó lenne belátni, megérteni: abból a bizonyos emberi végtermékből nem lehet várat építeni!!! A végterméket pedig nem a mostani (és legyek objektív, nem a Szabó Miklós vezette önkormányzatnak lehet köszönni.)
  Szerintem inkább örüljünk annak, hogy végre van élet a városban, lehet találni programokat, ami hosszú évekig nem volt!Mindig lehet rosszat találni, de azt nehéz lenne elvitatni, hogy a Flesch csiszár Péterrel most ezerszer profibb, mint korábban (nem több önkormányzati pénzből), a VÜF-ről KosárTibor ügyvezető alatt szintén csak pozitívan beszélhetünk! És még lehetne sorolni...És ne feledjük, hogy végre néhány cég is kezd letelepedni itt4 Ez azért is nagy szó, mert épp gazdasági válság van! Amikor mások vezették a várost, és fellendülés is volt, akkor a kutya sem jött ide!! (de erről talán Jánossomorja, Mosonszolnok, vagy Kiliti talán többet tudna...)
  És persze most majd páran írtok erre kemény és dörgedelmes ideológiai válaszokat, de azt objektíven senki nem fogja tudni cáfolni, hogy nincs előrelépés!!! (persze ez még nem jelenti azt, hogy most mindennel meg lehetnénk elégedve)”
 • 31. pancser 2011. február 25. 23:52
  „30! Kérdésedre a válasz: alapból! Nekem is van egy ajánlatom. folytasd a régi gyakorlatodat ugord át ami nem tetszik, mi ért kellene engem vagy mást olvasni? Nem kell, nem kötelező!”
 • 30. kobra13 2011. február 25. 21:37
  „"pancser"
  Csak azt szeretném megkérdezni, hogy te alapból vagy ilyen, vagy megbízás alapján? Nemrég hallottam egy jó mondást: " Nem mindegy, hogy okos ember hülyéskedik, vagy hülye ember okoskodik!" Nem akarlak megbántani, de részinformációk alapján akarsz nagyon okos dolgokat mondani! Régóta figyelem a hozzászólásaidat, eddig átsiklottam felettük, de légyszives a továbbiakban ne foglald a helyet, ne kelljen folyamatosan a te, vagy a téged bíráló beírásokat olvasni! Kapcsolj olvasó állásba és figyelj, sokat tanulhatsz!”
 • 29. pancser 2011. február 25. 19:55
  „"funkcionális amnézia" kedves 27. és 28-as! Elég sokszor elmondtam a Múzeum és a Cselley ház nincsen veszélyben, uraim nem kéne a levegőt boxolni. Ti voltatok folyamatosan azok akik vészharangot kongattatok. Szentkúti az ülés alatt is jajveszékelt, nem is tudom minek foglalkoztak vele, ő csak........ Akinek meg kevés a fizetése mint közalkalmazott próbálkozzon máshol, majd megtudja....”
 • 28. RickCartman 2011. február 25. 18:31
  „14-es: "...támadtok mindent amit a nagy többséggel megválasztottak tesznek" -te még mindig nem tanultál meg számolni? Milyen "nagy többség?" Hol?
  A múzeumigazgató közalkalmazott. így a közalkalmazotti bértábla szerint kapja a fizetését, se többet, se kevesebbet. Utána lehet nézni, nyilvánosan hozzáférhető. Nem mérhető a versenyszféra egyik ágazatához sem, szégyenkeznétek, ha látnátok, hogyan fizeti az állam az alkalmazottait. Ebből nem lehet meggazdagodni, megsúgom.”
 • 27. dompici 2011. február 25. 18:28
  „Hála az Égnek pancser, hogy nem így van: a város átvállalta a Cselley házat, és több helyen határozottan jelezte a kistérségi tanácskozás után, hogy "kulturális csomagban" (Területi múzeum+levéltár) gondolkodnak. Innen kezdve valóban kár belemagyarázni bármit. Szóvirágaid - ismét - kidurrant lufik képét idézik elém.”
 • 26. Olajos 2011. február 25. 18:10
  „Szegény drága narancsbőrűek és elvtársak! Idézem : " Felújítunk és megépítünk 15km gyalog és kerékpárutat. "
  Nekem ennyi elég is lenne... Amúgy szégyellem magam m
  Mosonmagyaróvár miatt. Idézet : " Európában ilyen böszmeséget , ország még nem csinált..." Tökmindegy mit gondolunk itt néhány általunk jónak, rossznak gondolt beruházásról, emberről. Ismerjük jól politikusaink mindenhez értő, szerintük roppant fontos, "kiemelkedő" eredményeit. Senki ne várjon gyors javulást városunkban, semmilyen téren. Megmondták, emlékezzetek! Idézem: " Fájni fog! Nagyon! " 2 évtized elcseszett dolgait,akármekkora a lendület ,a kitartás és tenni akarás egyszerűen nem lehet pár év alatt semmivé tenni. A futurára márpedig szükség van! Az önrész összege állítólag 225millió forint. Ki lehet számolni, mire másra lett volna jó! De az ég megáldjon benneteket emberek! Valahol el kell kezdeni építeni ezt a lepusztult várost! Az a baj veletek, hogy csak szapuljátok egymást a hülye berögzült hozzászólásaitokkal ahelyett ,hogy normálisan megbeszélnétek, megvitatnátok a dolgokat. Na joccakát!

  U.i.: Egy pártfüggetlen magyar aki utálja, ha hülyének nézik.”
 • 25. pancser 2011. február 25. 15:51
  „22! Az a bizonyos takaró a szavakból csak vékony tüll volt. Felesleges belemagyarázni ezt vagy azt. A költségvetést elfogadták, akik beleszóltak, ellenezték azok mind a levegőbe beszéltek , mert pénzt akartak költeni a nincsből.
  Kedves "juhi"! Ne küldj engem sehova részemről se történt ilyesmi feléd!”
 • 24. juhi 2011. február 25. 14:51
  „Pancser, veled vitatkozni nem lehet, te vagy a mindentudó, a mindenhez értő! Rég a parlamentben lenne a helyed, ott nem tűnnél ugyan ki, de észre sem vennék, hogy egy pancserral több vagy kevesebb.”
43 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hazaviszi a tulajdonos gyűjteményét a Hansági Múzeumból

Hazaviszi a Hansági Múzeumból több mint ezer darabos helytörténeti kollekcióját egy gyűjtő, mert az… Tovább olvasom