Kisalföld logö

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 4°C | 13°C Még több cikk.

Elbocsátás előtti állásbörze

A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) idén négyszáz, jövőre még egyszer ennyi vámost bocsát el. Ez hárommilliárd forintjába kerül a parancsnokságnak.
Sopron: Sok pénzügyőr a felszabaduló állományba került.
Ezzel egy időben a szervezet száz megpályázható álláshelyet hirdetett meg az interneten. Sipos Jenő pénzügyőr alezredes, a VPOP szóvivője a Kisalföld érdeklődésére elmondta: a közigazgatási szervek létszámcsökkentéséről szóló kormányhatározatok tükrében megkezdődtek az összesen nyolcszáznyolc vámost érintő konkrét lépések. Az elmúlt időszakban összeállították a „felszabaduló állomány" listáját.

Az országos szinten nyolcszáznyolc munkavállalót érintő elbocsátások fokozatosan történnek: lesznek, akiktől már januártól, s akadnak majd, akiktől 2004. április végétől búcsúzik a testület. A vámhatóságoknak a búcsú – s az ezzel járó végkielégítések – hárommilliárd forintjukba kerülnek. Nagy János parancsnok bejelentette: összesen ezerhatszáz beosztásban lesz jövő májusig változás.

Felszabaduló állományba

A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője, Sipos Jenő alezredes a Kisalföldnek nyilatkozva kifejtette: ezzel egyidejűleg a VPOP több száz megpályázható álláshelyet hirdetett meg internetes portálján a nyugati határvidék vámhivatalaiból felszabaduló állománya részére. Felvették a kapcsolatot a munkaügyi központokkal és a társszervekkel is.

A soproni vámhivatal részlegvezetője, Farkas Imre zászlós 1984. augusztus elsejétől dolgozik a testületnél. – Velem telefonon közölték, a felszabaduló állományba kerültem. A VPOP internetes állásbörzéjén tizenhárom állást pályáztam meg. Szerencsére sikerült a szakmában elhelyezkedni: május elsejétől a budapesti nemzeti jövedéki központban kaptam részlegvezetői beosztást. Feleségem és a középiskolás fiaim, Imre és Balázs Sopronban maradnak, én pedig hétvégeken fogok csak hazajönni. Aztán majd meglátjuk...

„ Büntetés-végrehajtási intézethez megyek"

Köllő Tamás főtörzsőrmester húsz évvel ezelőtt kezdte a pénzügyőri pályát. – Egy éven belül korkedvezményes nyugdíjba mehettem volna, mégis mennem kell. Öt helyre pályáztam szakügyintézői állásra, de csak a drávaszabolcsi hivatalban kaptam volna munkát. Két kisgyermekem van, így aztán inkább a közeli büntetés-végrehajtási intézethez megyek, ahol készséggel fogadtak, s ahol áthelyezéssel vesznek át. Így a szolgálati időmet sem veszítem el, s nem járok rosszabbul anyagilag sem.

Tájékoztatást kaptak

A mosonmagyaróvári vámhivatalban, a rajkai és a hegyeshalmi határállomáson is bejelentették az érintett vám- és pénzügyőröknek, hogy szerepelnek az elbocsátandók vagy áthelyezendők listáján. A korábbi hírekkel ellentétben – miszerint a felmondólevelet is kézhez kapják – csak írásbeli tájékoztatót kaptak jövőbeni lehetőségeikről.
Nagy János országos parancsnok kijelentette: a leépítések részben már elkezdődtek, jövő májusban azonban egy újabb elbocsátási hullám várható.

A csatlakozás után a határellenőrzések mellett mobil csoportok ellenőrzik az országba be- és kilépőket. Az uniós tagság után ötszáz emberre szükség van az új feladatok elvégzésére, mely munkakörre pályázhatnak a listán szereplő vámosok. A legtöbbjüknek azonban távoli régiókban ajánlanak másik munkát, így sokan nem is gondolnak ezekre a lehetőségekre.

Májusig néhányan

A Kisalföld úgy tudja: a mosonmagyaróvári vámhivatalban az érintetteket még csak szóban tájékoztatták, hogy más munkakörben sem maradhatnak jövő évtől a szervnél. Január elsejétől nem számítanak a munkájukra. A vámhivatalban májusig azért munka folyik: akiket az uniós csatlakozás után másik munkakörbe helyeznek át, azok április végéig a mosonmagyaróvári hivatalban maradnak.

Inkább a nyugdíjasok

Rajkán az év végétől csak kisebb, 20–30 fős mozgás várható az állományban. Többségében a nyugdíjkorhatárt elért dolgozók hagyják el a szervet. Néhány dolgozónak pályázat útján más munkalehetőséget ajánlottak fel, főképp a déli és a keleti határvégeken. Információink szerint jelentősebb elbocsátások, illetve áthelyezések májustól várhatók a pénzügyőrök között.

Jövőbeni lehetőségek

Információink szerint Hegyeshalomban már múlt csütörtökön az éjjeli műszakba érkező, elbocsátásban érintett dolgozókat behívatták, s hivatalos megfogalmazás szerint „tájékoztatót" kaptak jövőbeni lehetőségeikről. Eszerint pályázni lehet ötszáz meghirdetett állásra az országos vámparancsnokság keleti vagy déli végein. Munkahelyük megtartása végett azonban kevesen hajlandók mindent felrúgva itt hagyni a régiót.

Az adóhivatal és a pénzügyőrség a napokban együttműködési megállapodást írt alá az uniós tagság utáni megváltozó jogi körülmények miatt.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

87 millió forintos ellentmondás

A Mosonmagyaróvár melletti Krisztinamajorban építendő üdülőkomplexumra korábban elnyert 175 milliós… Tovább olvasom