Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Egyelőre ˝kifogásolt˝, ezért fertőtlenített az ivóvíz

Nátrium-hipoklorit hozzáadásával fertőtlenítik a jánossomorjai és várbalogi fogyasztók egyelőre ˝kifogásolt˝ minősítésű ivóvizét.
Az ÁNTSZ előírása szerint erre addig lesz szükség, amíg háromszori egymást követő vízminta teljesen negatív nem lesz.

Közel 260 millió forintos befektetés révén csatlakozott Jánossomorja és Várbalog a mosonmagyaróvári vízellátó rendszerhez. A mintegy 6600 lakó augusztustól már a feketeerdei ivóvízbázisból kinyert vizet fogyaszthatja.

– Jánossomorján a vezetékből szolgáltatott ivóvíz minden tekintetben megfelel a szabványokban előírtaknak. Kétségtelen tény, hogy jelenleg a vízműtelepen fertőtlenítőszer, nátrium-hipoklorit hozzáadásával a városba kiadott vizet fertőtleníteni kell. Ennek oka, hogy a távvezetéken érkező ivóvíz a településre megérkezve „kifogásolt" minősítésű. Azaz bizonyos mikrobiológiai mutatói alapján ebbe a kategóriába kell sorolni. Pontosan emiatt szükséges a fertőtlenítés – magyarázta érdeklődésünkre Tőke László, a Pannon-Víz zrt. elnök vezérigazgatója. A szakember megerősítette, hogy a víz nyugodtan fogyasztható és felhasználható, hiszen minden tekintetben megfelel az előírásoknak. Az ÁNTSZ – a Pannon-Víz zrt.-vel párhuzamosan – folyamatosan ellenőrzi.

Az ÁNTSZ előírása, hogy amíg három egymást követő alkalommal a vízminta teljesen negatív nem lesz, addig azt fertőtleníteni kell.
Tőke László leszögezte: a probléma okának – vagyis, hogy miért válik az utazása során „kifogásolt" minősítésűvé az ivóvíz – kiderítése a vezetéket és a kapcsolódó létesítményeket építő vállalkozó feladata és kötelezettsége. Tudomása szerint ez a munka a polgármesteri hivatal mint beruházó felügyeletével folyik és remélhetőleg hamarosan eredményesen zárul.

Kurunczi Károly, Jánossomorja polgármestere megerősítette: az üzemeltető heti két alkalommal vesz vízmintát, de az önkormányzat is heti kétszer egy független, akkreditált laboratóriumban bevizsgáltatja annak minőségét.

– Az ÁNTSZ előírása, hogy amíg három egymást követő alkalommal a vízminta teljesen negatív nem lesz, addig azt fertőtleníteni kell. Most a második vízminta minősítésénél járunk. A fertőtlenítésnél használt nátrium-hipoklorit mennyiségét pedig folyamatosan csökkentik – hangsúlyozta a városvezető.

Dr. Mihályi Zsuzsanna háziorvos érdeklődésünkre elmondta: Naponta egy-két ember keresi meg hasmenéses és hányásos panasszal, de azt nem állíthatja, hogy ezt az ivóvíz, hanem inkább vírusos fertőzés okozza.

Olvasóink írták

 • 5. KoPi 2010. október 06. 22:54
  „1. hozzászólás Ziza7 2010.10.04. 14:59:
  A mosonmagyaróvári, illetőleg pontosabban a feketeerdői vizet nem kell tisztítani, mert kiváló, sőt világszínvonalú a minősége. A problémát az újonnan megépített vezetékben kell keresni. Az ÁNTSZ nem tehet mást, mint magas baktérium tartalom esetén előírja fertőtlenítő szer adagolását. Valószínűleg valamilyen okból elhamarkodták a csővezeték átadását és nem végezték el kellő szakszerűséggel a csővezeték előírt fertőtlenítését. Ezt kell most kényszerű eszközökkel utólag pótolni, de ezért nem a víz a felelős, hanem a kivitelező és a műszaki ellenőr.”
 • 4. akinemfél 2010. október 05. 22:03
  „"Tőke László leszögezte: a probléma okának - vagyis, hogy miért válik az utazása során ,,kifogásolt" minősítésűvé az ivóvíz - kiderítése a vezetéket és a kapcsolódó létesítményeket építő vállalkozó feladata és kötelezettsége."
  Majdcsak megtalálja a vállalkozo a probléma okát. Addig meg marad a "kifogásolt" minoségu víz. Mit lehet tenni ?”
 • 3. Jánosi 2010. október 05. 20:04
  „"Tőke László, a Pannon-Víz zrt. elnök vezérigazgatója ....... megerősítette, hogy a víz nyugodtan fogyasztható és felhasználható"

  Akkor melegen ajánlom Tőke úrnak, hogy fogyassza minden nap!”
 • 2. akinemfél 2010. október 05. 13:27
  „Ziza7
  Az biztos,hogy nem ittál mostanában jánossomorjai vagy várbalogi vizet. De akkor miért érzel indíttatást,hogy ide írjál ? Tényleg ! Miért ?”
 • 1. Ziza7 2010. október 04. 14:59
  „Ez lesz az egyik legnagyobb biznisz a közeljövőben.
  Egyre több felé fogjuk hallani, hogy az ivóvíz minősége romlik. Valójában ugyanazt a minőségű vizet fogyasztjuk, csak azzal, hogy EU tagok vagyunk, néha megváltoztatják a vízminőség meghatározásához alapot adó értékeket, és így hoppsz egyik napról a másikra "romlik" az ivóvízminőség.
  Baromság. Csak az EU-ban túl sok a víztisztító berendezés, és így akarják elpasszolni őket...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mosonmagyaróvár értékeit díjazták

Kategóriájában első helyezést ért el Mosonmagyaróvár az ˝Értékgazdag település˝ címmel kiírt… Tovább olvasom