Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 23°C Még több cikk.

Egy tető alatt – gazdaságosabban

Az épület elavult, gazdaságtalan a fenntartása, régen korszerűsítették – többek közt ilyen indokok miatt építik, bővítik az iskolafelújítási program keretében nyertes közoktatási intézményeket több községben.

Négyszázharmincmillió forintból korszerűsítik a mosonszentmiklósi iskolát, de megújul a napközi otthon és annak konyhája, valamint nyílászárókat cserélnek az orvosi rendelőben. Lébényben 212 millió forintból újítják fel a helyi óvodát: a munkálatok február 15-én kezdődnek. Halászin 270 milliós összköltségű az iskolaberuházás, ott javában dolgoznak a szakemberek. Több település azonban az új iskolafelújítási pályázatokban reménykedik, így Hegyeshalom és Rajka is.

Mosonszentmiklóson 430 millió forintos beruházással korszerű iskola épül, emellett megújul a napközi konyhája és az orvosi rendelő. A munkálatok az őszi szünidő után kezdődtek meg, és ugyan másfél hete az időjárás miatt állnak, de várhatóan őszre befejeződnek.

– Terveink szerint alakul az építkezés, a régi, 900 négyzetméteres iskolát felújítjuk és egy 1400 négyzetméteres új szárnyat építünk mellé – magyarázza Bedő Csaba, Mosonszentmiklós polgármestere. Az új épületszárny alapozásával elkészültek, felhúzták a földszinti rész falait. A településen az alsó és felső tagozatosok két épületben tanulnak: a költségek racionalizálása és a felső tagozat épületének nagyon rossz állaga áll az „összeköltöztetés" hátterében. A kibővített intézményt alternatív energiaforrással, földhő felhasználásával fűtenék. A konyha felújítását (nyílászáró-, tetőcsere és új konyhai gépészet) 2010 májusában kezdik el, a vakációig az étkeztetésben az önkormányzat a helyi vendéglátó-vállalkozásokra számít.

Iskolaépítések: A hegyeshalmi alsósok (a felvételen az első osztályosok) nyertes pályázat esetén a kibővített, korszerűsített Szent István király úti épületbe költözhetnének.
Iskolaépítések: A hegyeshalmi alsósok (a felvételen az első osztályosok) nyertes pályázat esetén a kibővített, korszerűsített Szent István király úti épületbe költözhetnének.

Lébényben Kovács Gábor polgármester elmondása szerint február 15-én kezdődik el a helyi óvoda felújítása és várhatóan szeptemberre fejezik be a beruházást, melynek teljes költsége 212 millió forint. A helyi óvodások jelenleg két elavult épületbe járnak, az ingatlanok fenntartása gazdaságtalan és ki is nőtték azokat. A lebontásra váró ház – amely jelenleg három óvodai csoportnak ad otthont – eredetileg bölcsődének készült. Szakértői számítások szerint az óvoda épületeinek felújítása, korszerűsítése jóval több pénzbe került volna, mint egy új megépítése. Az új kisdedóvó az úgynevezett benti óvoda helyére épülne hat csoportszobával és egy tornaszobával.

A főfalak már állnak a halászi iskolánál is. Az épületet idén augusztusban adják át. Majtényi Tamás polgármester szerint a 270 millió forintos beruházás önrészéhez eddig rendelkezésükre állt a saját forrás: ebből energiatakarékos és korszerű iskolát alakítanak ki.

És kik pályáznának még?

Hegyeshalom önkormányzata biztos induló. Szőke László polgármester szerint már eddig kétmillió forintot költöttek erre a pályázatra, így mindenképp indulnának. Készen állnak az építési tervek, mely szerint az Iskola utcai alsó tagozatosok beköltöznének a Szent István király úti felsősök kibővített épületébe. Saját forrásokkal is rendelkeznek a több mint háromszázmillió forintos beruházáshoz, de akár hitelt is felvennének, mert mint a településvezető mondta, erre a célra érdemes.

Korábban egy hajszál választotta el a rajkaiakat, hogy nyertes iskolafelújítási projektet tudjanak magukénak. Bazsó Lajos polgármester szerint egy ponton múlt, hogy kapnak-e támogatást. A szlovák határhoz közeli faluban oktatási komplexumban gondolkodnak, melyhez közel félmilliárd forintra lenne szükség. A kibővített iskolaépületben kapna helyet a bölcsőde, az óvoda, sőt, az új tornaterem is, mely jelenleg nagyon hiányzik. Mindkét polgármester elmondta: az összeköltöztetés megtakarítást eredményezne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétfőn kezdik a rendelők felújítását

Uniós támogatásnak köszönhetően korszerűsítik Lébényben az orvosi és fogorvosi rendelőknek, a… Tovább olvasom