Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Egészséges megszállottság

A Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesületet tíz évvel ezelőtt alapították. A természeti környezet adottságait kihasználva a klub célja, hogy lehetőséget kínáljon azoknak a fiataloknak, akik a vizek és a természet szeretetét a sportolással kívánják összekötni.
Születésnapi ajándék: Az egyesület tagjai örömmel vették birtokba az utánfutót.
Mosonmagyaróváron egykoron pezsgő evezősélet folyt, napjainkban ismét egyre többen hódolnak e sportnak. Pket a vízisport-egyesület csábítja mozgásra, ezáltal egészségük megőrzésére.
A klub azon túl, hogy népszerűsíti az evezést a városban és összegyűjti a sport iránt érdeklődő fiatalokat, szinte valamennyi nagyobb szabású rendezvény résztvevője. Vízi felvonulásaikkal visznek színt a programokba, amiket rendszerint a Mosoni-Duna partján tapsoló, lelkes közönség fogad. Legutóbb a Rudolf ligetben tartott majális részeként szelték a hullámokat a Győri Vízügy Spartacus Sport Klub tagjaival együtt. A győriek egy kormányos nyolcassal elsőként értek a ligethez, az evezőlapátokat válogatott sportolók húzták. A mosonmagyaróváriak hat egységgel vonultak, köztük a tavalyi év legeredményesebb versenyzői, így Söly Bálint, Ispánki Tamás, Elek Virág és Farkas Judit. Kajak párosban dr. Wlasitsch Mirkó és fia, ifjabb Wlasitsch Mirkó tartották a ritmust, a motoros hajókban Németh István és családja kísérte a csapatot.

A kórház csónakháza lett az otthonuk

A felvonulás idén más volt, mint eddig, ami nemcsak a vendéghajóknak köszönhető, hanem annak, hogy az egyesület tízéves jubileumát ünnepelte. 1993-ban dr. Wlasitsch Mirkó és a sportot szerető barátai, Orosz Sándor, Bánki Attila, Mézám Kolos, Láng István, Király Csaba és dr. Horváth Csaba kezdeményezésére alakult. Azt a célt tűzték ki, hogy népszerűsítsék e sportágat, megosszák evezőstudásukat, túra- és versenytapasztalataikat. Kezdetben a Mofém csónakházában volt a központjuk, majd 1996-ban a Karolina kórház vízitelepére került át a bázis.
Az első időszakban egy-egy kajak, kenu és négypárevezős, valamint két pár túraevezős hajó alkotta a hajóparkot. 1994 tavaszán a tagdíjakból, önkormányzati támogatásból és pályázatok segítségével 7 evezős hajót vásárolt az egyesület. A tízéves születésnapjukra pedig egy 12 méter hosszú hajószállító utánfutóval gazdagodott az eszközállomány Pausits Imre vállalkozó jóvoltából.

Az első sikerektől a minőségi sportig

Az egyesület négy tagja 1993-ban az első balatoni túlélő evezősversenyen mutatkozott be négypárevezősben. 1994-ben sikerrel teljesítették a Budapest–Baja nemzetközi hosszú távú verseny 172 kilométerét. Az első Szigetköz Regattát 1998-ban rendezték meg 25 kilométeren. A második regattán a mosonmagyaróváriak két hajóegysége a nyolcadik, illetve a tizedik helyen végzett. Jelenleg 25–30 fiatal edz naponta Nagy Gábor evezősedző irányításával, de még legalább ennyi pártoló tagot számlál a klub. A klubot ötfős elnökség irányítja, a vezetést dr. Wlasitsch Mirkótól Nagy Gábor vette át. A szerveződés evezőstáborokkal segíti a fiatalok felkészítését, városi evezősnapot és evezősbált szervez minden évben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hosszú távú stratégia a jövőképért

Az országban egyedülálló kezdeményezésként a városlakók bevonásával készíti el Mosonmagyaróvár az… Tovább olvasom