Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

Duna Park 70 milliárdból

Rajka - Közel hetvenmilliárd forintból 220 hektáron kezdik építeni jövőre Dunacsúnyban azt a nemzetközi sport- és turisztikai központot, melynek látványtervét a rajkai polgármesternek is bemutatták.

A határszéli magyar faluban sokan szeretnék eladni házukat, az önkormányzat viszont csak az első lakásukat megvásárlókat támogatja.

Jövőre kezdenék, s egészen 2014-ig tartana a szlovákiai Danubia Invest megaberuházása Dunacsúnyban, a magyar határhoz közel. A nemzetközi sport- és turisztikai központ 8,7 milliárd koronába – közel 70 milliárd forintba – kerül, s három fázisban építik meg a C variáns árnyékában.
Először az infrastruktúrát viszik a területre, ezt követően kezdődne a létesítmények kialakítása.

A tervek grandiózusak: kikötő, vízisípálya, strand, wellnessközpont, aquapark, golfpálya, kemping, vadvízi evezőspálya lehet a komplexumban, de a beruházók a kulturális életet is színesítenék egy skanzen építésével, mely a Duna menti kultúrát mutathatja be. Ez utóbbi alapjait a Szlovák Nemzeti Múzeummal közösen tervezik meg.

Látványtervek: A felső felvételeken a valóság, az alsón a jövő tervei láthatók. Az oroszvári Duna Park hatása a magyar területekig érhet.

A projekt részeként hotelek, apartmanok, éttermek, üzletek épülnek: a Danubia Invest elsősorban a hármas határ menti fekvés, a kerékpárút és az autópálya közelsége miatt lát fantáziát a beruházásban, mely nem mellékesen Rajkával is szinte összeköthetné Pozsony külvárosát.
Bazsó Lajos rajkai polgármester elmondta: már neki is bemutatták a látványterveket, s a dunacsúnyi polgármester is tájékoztatta a mega-
projektről, mellyel a turizmus területén is összekapcsolódhatnának.

A beruházó egyébként korábban a Bős és Dunacsúny közötti területet szemelte ki (Kisalföld, 2005. november 28.), ám úgy tűnik, most végleges helyet talált a dunacsúnyi erőmű Pozsony felé eső oldalán. Gabriela Ferencaková, a szlovákiai község polgármestere elmondta: komoly befektetői cégről van szó, mely jelenleg a beépítésre szánt területek megvásárlásán fáradozik.

Csak a tervezőcsapat kezdi el a munkát
Bár több internetes oldal arról tudósít, hogy márciusban elkezdődik
Euro Vegas kivitelezése, erről egyelőre nincs szó. Ezt erősítette meg a Kisalföldnek Szőke László, Hegyeshalom polgármestere is. Márciusban ugyanis csak a tervezőcsapat kezdi el a munkát a Bezenye és Hegyeshalom határában épülő „konténervárosban".
Eközben a határszéli magyar faluban, Rajkán nem csökken az ingatlaneladási, -vásárlási láz. Ismert, a megnövekedett szlovák kereslet miatt az egekbe szöktek a családi házak árai, ám még így is jóval olcsóbbak, mint a szomszédos Rusovcén (Oroszváron). Az egyik lapunknak küldött SMS arról tanúskodik, sokan értékesítenék most házukat, s bíznának abban, az önkormányzat kedvezményes feltételekkel kínálna nekik új telket: „Elgondolkodtak azon a rajkai képviselők, hogy ők kergetik el a lakosokat a faluból? Miért nem vehet telket az, aki eladta a házát (és megszabadul a hitelektől)? Mert irigyek vagyunk? Semmi esélye nincs itt épülni így, és persze hogy költözik, még ha maradna is. Nem mondom, hogy ugyanolyan kedvezményt kell biztosítani, mint egy első épülőnek, na de az abszurd, hogy inkább szlovák vegye meg a telket! Vagy ez az egész csak üzlet? Akkor öt év múlva vége a falunak? Magukon múlik!" – írta mls.

A jelen

Bazsó Lajos polgármester elmondta: az önkormányzat nemrégiben meghirdette, hogy az első lakást vásárló helyiek kedvezményesen, önköltséges áron vásárolhatnak telket. „Erre összesen két érdeklődő akadt" – mondta. „Milyen esélyegyenlőség lenne, ha azt segítnénk, akinek már van háza?" – tette hozzá. Bazsó szerint a helyiek egy része lakása eladása után többmilliós haszonnal akar olcsó telekhez jutni.

...és jövő

Az önkormányzat közpénzen ezt nem segítheti. „Aki eladja lakóingatlanát, az is vehet újat, hisz idén négy társasház épül: ehhez azonban nem tudunk támogatást adni" – mondta. A polgármester közölte: a három kilométerre lévő Oroszváron 30 ezer forint egy négyzetméternyi építési telek. „Rajkán olcsóbb, de itt is versenyhelyzet van: aki itt akar építkezni vagy lakást vásárolni, annak ezt tudomásul kell vennie. Az önkormányzat senkit sem hívott ide, nem mi idéztük elő ezt a helyzetet."

Olvasóink írták

 • 7. invektus 2008. június 03. 20:46
  „Kezdek aggodni !
  na engem ez nem nagyon fog érinteni hálla a jó istenek 400km távolságba fogok élni !!:):)

  Bazsó Lajos szeretett polgármesterünk minket RAJKAIAKAT
  sajnos elhagyott :( kár hogy rá szavasztam”
 • 6. larsoon 2008. február 26. 22:24
  „kiváncsi vagyok amikor majd csak szlovákok fognak lakni Rajkán mert mindenki elmegy innen,van aki a haszon reményében van aki meg azért meg nem tud kihez szólni aki rajkai volt,hogy megérte-e eladni Rajkát külföldi kézre.csak szlovák falura hogyan fogják mondani ,hogy magyarországhoz tartozik?ja csak papiron.gratulálok Rajkai önlormányzat,csak így tovább.”
 • 5. tót 2008. február 26. 00:31
  „Aki szerint Szlovákia olyan jó hely nyugodtan menjen oda, éljen ott. Persze tök jók a gazdasági mutatók náluk, de az nem azt jelenti, hogy az ott élőknek fenékig tejfel az életük. Szerintem beszélgessetek ott élőkkel, nem biztos ,hogy egekbe magasztalják országukat. Egy tény ott a politikában nincs annyira széthúzás mint itthon és megy előre az ország, viszont egyre drágább az élet. Itt meg benne vagyunk a mókus kerékben. Nemsokára megválasztunk egy másik tolvaj bandát a mostani helyett. Mikor vesszük már észre , hogy ki kell söpörni az összes politikust.
  És valóban Szlovákia előbb megcsinálja ezt a komoly beruházást mint mi a mieinket.”
 • 4. Té 2008. február 25. 21:43
  „Ez a baj ezzel a nemzettel.. mindent olyan sötéten lát.. nem lehetne néha kicsit poztívabbnak lenni emberek??!”
 • 3. Hun 2008. február 25. 11:57
  „Ősi legendáink szerint, midőn eleink István király akaratának engedelmeskedve felvették a kereszténységet és megtagadták ősi hitüket, a táltosok megátkozták a magyarságot. Legyen sorsuk széthúzás és belviszály, soha, semmiben ne egyezzenek, belső féreg rágja a nemzetet, lassú pusztulás végezzen vele. A kereszténység terjesztői persze ostobaságnak minősítették az átkot, mára mégis közhellyé vált a magyarok széthúzása. Ha közülük bárki bármilyen sikert ér el, honfitársai rögtön rátámadnak, gyalázzák, és gáncsot vetnek neki.

  Vajon mi ez, ha nem az ősi átok beteljesedése?”
 • 2. okoskodó 2008. február 22. 21:00
  „Ha kicsit emlékezünk honfitársak, vagy polgártársak, (valakinek elvtársak...) akkor gyorsan eszünkbe kellene, hogy jusson a dunakiliti tervezett víztározó szinte hasonló , vagy még ennél sokkal nagyobb lehetőségekkel kecsegtető projectje a 80-as években. Nem hektár, hanem négyzetkilóméterben mérték volna a víztározó vízi és egyéb sportra alkalmas területét! Már régen megépülhetett volna nálunk hasonló!! Csak nálunk önös politikai érdekek, rövidlátó, ma is politizáló "szakemberek" határozták meg Nekünk Szigetközieknek, mi lesz a jó! Mi pedig birkán, csak hallgattunk és nem tettünk semmit. Most a Szlovákok majd "learatják a termést", -terméseket, lásd villamos erőmű is- amit az általunk elhibázottnak minősített víztározó "terem". Tragikus, hogy ez így történik! Még tragikusabb, hogy mi csak a vállunkat vonogatjuk....Úgy látszik már sokunkra nem igaz a mondás.. "Fehér ember nem felejt..."”
 • 1. www 2008. február 22. 18:53
  „Kiváncsi leszek, hogy az Euro Vegas vagy ez a Duna Park fog-e hamarabb elkészülni. Sajnos, már nem azt kell, hogy mondjuk, hogy a szlovákok 1-2 év múlva le fognak minket hagyni, hanem már le is hagytak...El fog süllyedni Magyarország, a következő 50 évben, míg a szomszédaink virágozni fognak. A történelem ciklikussága be fog bizonyulni ebben az esetben is, a kár az, hogy mindig egy ciklusban, a lentiben.
  Magyarországnak évtizedek óta ugyanazon problémái vannak:
  1. népének nagyobb része barom, ebből kifolyólag a vezetése is
  2. semmifajta előrelátás, perspektíva nem körvobnalazódik, sem országos, sem regionális, sem helyi szinten
  3. önző érdekek vezérlik az embereket, az összefogás szót már nem is érdemes benne hagyni az értelmezőszótárban, megszűnt

  Más:
  Más országok egy hasonló ingatlan boom-ot, mint Rajkán van, pozitív eseményként fognak fel, és anyagi, erkölcsi hasznot húznak belőle, amely fellendíti az adott gazdaságot (itt helyi szintre gondolok). Ez nálunk sem működik. Inkább nézzük tétlenül, hogyan sodor magával minket az ár. Ez sem kerül semmibe, igaz.
  Sajnos megint az akarat, a konzisztencia, az összefogás hiányzik . Nincs közös cél. És ezzel ki jár jól??? Mindenki, rajtunk kívül.
  De most mit is akar valójában az önkormányzat??? Jöjjenek a szlovákok Rajkára vagy ne? Jó lenne eldönteni...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könnyű lopás: Tenyérjóslás hatszázezer forintért

Jánossomorja - Ismét a hiszékenységre és segítőkészségre alapozva loptak meg egy férfit szerdán… Tovább olvasom