Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Díjazott libaragu birsalmával

Az újrónafői Forgács Antalné receptjét újból értékelte a szakmai zsűri. Ezúttal a Márton-napi libato(u)r című pályázatra nevezett be, melyen az ország legjobb libás receptjét keresték.

Forgács Antalné a győri dr. Gönczöl Lászlónéval és a pannonhalmi Csomai Lajossal együtt képviselte megyénket a szentendrei skanzen Márton-napi receptversenyében. A megyeszékhelyi versenyző vitte el az első díjat, a pannonhalmi receptet harmadik díjjal jutalmazták, míg Forgács Antalné birsalmás és gombás libaraguját negyedik legjobbként ismerték el.

Forgács Antalné
Forgács Antalné

Az újrónafői nyugdíjas szakácsnő süteményeivel már számos díjat söpört be, és többször szerepelt a Kisalföld-szakácskönyvekben is. A libás recept saját találmánya:

– Szívesen kísérletezem a különféle ételekkel. A birsalmás, gombás libaragut én álmodtam meg, és érdekesség, hogy a mesterszakács ugyanúgy főzte meg a versenyre, ahogy én is elkészítettem volna. A Márton-napi finomság egyébként egy liba aprólékjából, esetleg a combjából, fél kilogramm gombából és birsalmából készül, természetesen libazsírral, vöröshagymával. Az étel megálmodója sót, borsot, paprikát, majoránnát, ízlés szerint Vegetát ajánl fűszerezésül. Pörköltnek készítjük a húst, amikor már majdnem puha, zsírjára sütjük. Rátesszük a felszeletelt gombát, kicsit pirítunk rajta, azután felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a húst, belerakjuk a hámozott, apró kockákra vágott birsalmát, puhára főzzük. Ízlés szerint egy pohár tejföllel és pici liszttel be is habarhatjuk, akár citromlével is savanyíthatjuk. Utánasózzuk. Párolt rizzsel tálaljuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Otthonközeli ellátást ígérnek

Az egyesített szociális intézmény fenntartását január elsejétől Mosonmagyaróvártól a kistérségi… Tovább olvasom