Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Díjazott családtörténet

A Halásziban élő Galgóczi Imréné első díjat nyert a Győr-Moson-Sopron Megyei Honismereti Egyesület „Szülőföldünk” című pályázatán.
A halászi Heveder család nyolcvanegy tagot számlál. Történetük 1808. február 3-án kezdődött a szépszülők házasságkötésével. Innen indulva hét gyermek, tizennyolc unoka, huszonkilenc déd-, huszonöt ük- és két szépunoka adatait és képeit sikerült összegyűjteni egy most díjazott pályamunkában.

Galgóczi Imréné Schmuck Janka régóta tagja a Halászi Hagyományőrző Egyesületnek. Az egyesületben rendre megelevenítenek különféle régi szokásokat, rítusokat, az ősök tudását átadva a fiatalabbaknak őrzik a múlt emlékeit. Pályaműve öt hónapon át készült. A pályázati ötletadó, Korcz Antalné korábbi gyűjtésének köszönhetően az ősi források egy része rendelkezésre állt, ezekhez kellett felkutatni napjaink adatait, s a hozzájuk tartozó fotográfiákat rendszerezni. Janka néni maga válogatta a képeket, és kézzel írta a família történetét.
A krónikában rövid családi történetek, legendák is helyet kaptak. Nyomon követhetők belőle a szokások és divat változásai az eltelt százkilencvennyolc esztendő alatt. Janka néni bízik abban, hogy fia és menye, akik néptáncos-néprajzos múlttal rendelkeznek, folytatói lesznek a gyűjtőmunkának.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem lett kevesebb a szlovák vendég

Északi szomszédaink elsősorban a termálok miatt, s kevésbé a bevásárlások céljából keresik fel a… Tovább olvasom