Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Bezár a zátonyi strand?

A dunaszigeti szabad strand bezárását fontolgatja a helyi önkormányzat: nemrégiben levelet küldtek a vízügyi felügyelőségnek.
Korábban beszámoltunk már róla, hogy a Zátonyi-Duna-ágon néhány tíz kilogramm hal pusztult el tavaly nyáron a dunakiliti konzervüzem megengedettnél magasabb szervesanyag-tartalmú szennyvize miatt. Igaz, az üzem rendelkezik vízjogi engedéllyel, s a folyóba szennyvizet ereszthet.

„ Feltűnő csend"

Az érintett szakasz mentén azonban szabad strand is húzódik, amely – különösen a nyári hónapokban – népszerű a hűsölni vágyók körében. A dunaszigeti önkormányzat is csak az eset kapcsán értesült arról, hogy – hangsúlyozzuk, engedéllyel – szennyvíz folyik a strandot is érintő ágba.
A napokban levélben keresték meg az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséget. A levélben ez áll: „2005 nyarán a dunakiliti konzervüzem egy hétvégi éjszakán hirtelen nagy mennyiségű szennyvizet engedett a Zátonyi-Duna-ágba, amelynek élő vizébe szakhatósági engedélyek birtokában helyezhetik el szezonális jelleggel a keletkezett szennyvizet.
Akkoriban a horgászok észlelték a szennyhullámot, valamint a halpusztulást. Feltűnő csend következett, nem értesültünk róla, hogy bárkit is felelősségre vontak volna."

Teher mellé szennyvíz

Tóth István polgármester szerint számukra a gondot az okozza, hogy a Zátonyi-Duna-ágban, a doborgazi községrészen strandot kötelesek működtetni, melynek környékét üdülőterületnek minősítették.
„ Különös jelentőséggel bír, hogy ez az utolsó tiszta vizű szabad strand, ugyanis a mosonmagyaróvári ingyenes fürdőhelyeket fekáliaszennyezés miatt ki sem nyitják, vagy pedig rögtön bezárják" – folytatódik a levél. „Arra való tekintettel, hogy a dunaszigeti önkormányzatnak a strand működtetéséből semmilyen bevétele nincs, fenntartása jelentős pénzügyi terhet jelent: amennyiben önök (a felügyelet) szerint a konzervüzem továbbra is ide engedheti a szennyvizét – felvállalva a »világraszóló« botrányt –, a strandot nyár elején ki sem nyitjuk."

Válaszra várva

Az önkormányzat egyben kérte a vízügyi felügyelőség állásfoglalását, hogy a válasz alapján milyen jövőbeni álláspontra helyezkedjenek a strand ügyében. A vízügyi felügyelettől választ egyelőre nem kaptak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A '''vármegye'' iparosai

Második alkalommal adták át a hétvégi mosonmagyaróvári iparosbálon „Az év iparosa”,… Tovább olvasom