Kisalföld logö

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 32°C Még több cikk.

Barokk díszruhában a mártírok

Egy évvel ezelőtt láttak neki a szakemberek a magyaróvári plébániatemplomban őrzött Szent Krisztina és Szent Ágoston testereklyéi restaurálásának.

Ennek előzményeiről lapunkban több alkalommal beszámoltunk. Még 1776-ban adományozta az ókeresztény mártírok főúri díszbe öltöztetett, egész alakos ereklyéit VI. Pius pápa jegyajándékként Habsburg Mária Krisztina főhercegnőnek és Albert Kázmér szász-tescheni hercegnek. Az adományozólevél szerint a római Szent Lőrinc-temetőből kiemelt katakombaszentek testét, „vérének edényével", bársonnyal fedett, selyemből és arannyal fűzött, rojtokkal díszített faszekrényben helyezték el.

Az ereklyéket előbb aztán a magyaróvári kapucinus kolostortemplomban helyezték el, majd onnan a magyaróvári plébániatemplomba kerültek át. A Habsburg-kripta restaurálásakor, 1990-ben az altemplomba vitték le a koporsókat. Ám az ottani rossz klimatikus viszonyok miatt a testek gombásodni kezdtek. Megóvásuk érdekében felvitték az ereklyéket a szárazabb templomi karzatra. Az elmúlt több mint két évszázad azonban súlyos nyomokat hagyott a művészettörténetileg és egyházilag is igen figyelemre méltó ereklyéken.

Egy éven át restaurálták Szent Krisztina és Szent Ágoston ereklyéit.
Egy éven át restaurálták Szent Krisztina és Szent Ágoston ereklyéit.


A római katolikus egyházközség Nagy József akkori plébános vezetésével, s a Hansági Múzeum segítségével, püspöki jóváhagyással két éve döntött úgy, hogy szakemberekkel felkutatják a koporsókban fekvő szentek származását és restauráltatják azokat, hogy megmenthessék, majd újra bemutathassák. A nagy jelentőségű szakrális emlékeket előbb antropológus szakemberek vizsgálták meg. Anatómiai és radiológiai vizsgálatok folytak, a testeket kiemelték az eredeti koporsókból.

Ezután kezdődött a koporsók, csontok, textíliák teljes restaurálásának hosszú és összetett folyamata. A szakemberek egy éve láttak neki a munkának: csontról csontra haladva, aprólékos mozdulatokkal fejtették le a ruhákat a szentekről.

„Már kezdetben látszott, hogy a csontok nagyon rossz állapotban voltak, sok helyen szilánkosak és morzsalékosak" – magyarázza Sipeki Zoltán res- taurátor. Az is látszódott, hogy korábban már javították, meg- erősítették az ereklyéket. A testeket több száz évvel ezelőtt emelték ki a katakombákból és restaurálták, majd felöltöztették. A csontok már akkor közel ezerötszáz évesek voltak. A javításokat a XVIII. században ismert úgynevezett bandázsolásos technikával erősítették meg.

Sipeki Zoltán hozzátette: a restaurálás során a csontokat konzerválták, megerősítették, a töréseket rögzítették. Azokon a helyeken, ahol nagyon rossz állapotban voltak, különleges konzerválószeres megerősítést alkalmaztak. Máshol a korábbival azonos bandázsolásost alkalmazták. Voltak azonban olyan csontok is, ahol elegendő volt csupán a tisztítás.
A restaurátor érdekességként említette, hogy több csont is hiányzott a testekből, Így például Szent Krisztina bordái nem eredetiek.

Annak idején preparátummal, műbordával pótolták azokat. Szent Ágostonnál pedig több ujjpercet úgy pótoltak korábban, hogy papírlapokat tekertek le, amikből eztán enyves masszával készítették el az ujjakat. A papírtekercseken jól látszódtak a korabeli kézírások. Az egyik fejpárna tömésében pedig 1766-os bécsi kalendárium lapját találták meg. Érdekesség továbbá, hogy vélhetően több ember csontjait tartalmazzák az ereklyék. Évszázadokkal ezelőtt a katakombákban összekeveredhettek a csontvázak. Ezt bizonyítja, hogy például Szent Krisztina medencéje két jobb oldali lapátcsontból áll.


A szakember hozzátette: a csontvázakhoz hasonlóan aprólékos és hosszadalmas folyamat volt a textilek restaurálása. Ezt a munkát Tóth Ilona Csilla végezte. Annak idején nagyon jó minőségű textilanyagokat használtak. Ennek köszönhető, hogy nagy részük a megfelelő tisztítási eljárást követően eredeti formájában újra felhasználható volt. Az anyagok szinte mindenhol eredeti formájukban kerültek vissza a csontokra. Nagy mennyiségben használtak fel nemesfémeket, főként ezüstöt az ereklyéknél. A textilek restau- rálását követően állították újra össze az ereklyéket. A munkával a napokban végeztek a magyaróvári templomban. Sipeki Zoltán hozzátette: a koporsók is nagyon rossz állapotban voltak, az aranyozás sok helyen levált, porlott. Ezek restaurálását Fabók Balázs végezte. Aprólékos munkával rögzítette a porló részeket, majd állította helyre az eredeti fafelületeket.

„Az ereklyék végleges elhelyezéséről még nem döntöttünk – mondja érdeklődésünkre Bodó Zoltán plébános. – Ám mindenképpen szeretnénk azokat a nagyközönségnek is bemutatni." Az altemplomba, az ottani rossz klimatikus viszonyok miatt nem tudják visszavinni. A restaurálás mintegy 7 millió forintos költségéhez az egyházközség tovább folytatja az adománygyűjtést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csemeték a múlt árnya alatt Héderváron

Tovább olvasom