Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Az osztrákok is örülnek a bővítésnek

Ausztria - Hamarosan eldől, hazánk mikor csatlakozhat a schengeni térséghez. Az Európai Unió bel- és igazságügy-miniszterei tegnap kezdődött kétnapos ülésükön a felkészülési értékelések elfogadása után várhatóan előzetes döntést hoznak az övezet bővítéséről.

Ha  az  Európai  Parlament és a miniszteri tanács is támogatja,  december 21-én megszűnnek az ellenőrzések a határokon kilenc,  2004-ben csatlakozott  uniós tagország – köztük hazánk – és a régi tagok között. 

A schengeni csatlakozás küszöbén a Kisalföld arra volt kíváncsi: nyugati szomszédaink miként vélekednek a határok megszűnéséről. A lapunk által megkérdezettek osztrákok mindegyike pozitívan értékeli, hogy ezután már ellenőrzés nélkül átjárhatnak Magyarországra és Szlovákiába. A többség nem tart attól, hogy ezáltal megnőne a bűnözés a határ menti térségben. 

A határ menti osztrák településeken élők azt sem tartják valószínűnek, hogy miután a schengeni csatlakozást követően a hegyeshalmi kishatár mindenki számára átjárható lesz, drasztikusan megnőne a településen áthaladó forgalom.

Anton Bachmayer: Nem kell félni a schengeni bővítéstől.


Többen úgy vélik, a határok megszűnése végleg leáldoz a csempészeknek a környéken. Néhányan azonban tartanak attól is, hogy különféle indokokra hivatkozva – mint például a labdarúgó Európa-bajnokság – bármikor újra visszaállíthatják a határellenőrzést.

– Hogy a schengeni térség bővítésével nyerünk vagy vesztünk, az kizárólag attól függ, hogy az új külső határokra mennyire tudnak majd vigyázni – vélekedett a gattendorfi Josef Reiter. A férfi szerint ez a legfontosabb kérdés. A határok majdani szabad átjárhatóságának azonban feltétlenül örül, noha zónabeliként a hegyeshalmi régi átkelőt használja rendszeresen, ahol általában nem kell várakoznia, ám mégis kényelmesebb lesz megállás nélkül átkelni. Hasonlóan vélekedik a szintén gattendorfi Josef Josi is, aki mint mondja, bár ritkán jár át Magyarországra, mégis jónak tartja a szabad átjárhatóságot. A férfi szerint nem kell félni a bűnözés megnövekedésétől, mivel az ellenőrzés nem szűnik majd meg teljesen. A határ menti térségben fokozottan lesz jelen a rendőrség.

– Egyáltalán nem kell félni a schengeni bővítéstől – állítja a Zurndorfban élő Anton Bachmayer, aki öt évvel ezelőttig a nickelsdorfi határrendőrség vezetője volt. A nyugalmazott parancsnok szerint mindkét ország hatóságai felkészültek a változásra és a határellenőrzés megszűnését követően is megmarad a biztonság. A tisztességes emberekkel együtt természetesen a bűnözők is szabadon átjárhatnak majd a két ország között, ám ezek kiszűrésére mindent megtesz majd a rendőrség.

Mindemellett az új külső határok ellenőrzésére kell nagy figyelmet fordítani. Anton Bachmayer szerint fontos a schengeni térség bővítése, hiszen mint mondja, ha már minden szomszédos ország az Európai Unió tagja, akkor miért ne lehetne megállás nélkül átlépni a belső határokon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képviselő a pornó-oldalon?

Mosonmagyaróvár - Vélhetően egy mosonmagyaróvári önkormányzati képviselő látható több fotón is egy… Tovább olvasom