Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Az aszály miatt drágul a kenyér

Az idei aszályos nyár miatt jelentős terméskiesésre számítanak a szakemberek. A búza árának emelkedése a lisztet, ez pedig a kenyér árát emelheti, akár tíz százalékkal is.
A sütőipari dolgozók a kenyér árának akár tízszázalékos emelkedésére számítanak ősszel. Az idei aszályos nyár miatt kevesebb a búzatermés és az aratási áresés is elmaradt idén. A kenyérgabona betakarítása a legtöbb helyen már befejeződött, a búza tőzsdei ára harmincezer forint körül mozog. A termelők jövedelemkiesésük miatt a veszteségeiket úgy próbálják csökkenteni, hogy drágábban adják a gabonát. Ez kihat a liszt, illetve a kenyér árára is. Tóth Péter, a lipóti pékség vezetője szerint ősszel legalább 4–5 százalékkal drágulhat a kenyér ára.

– Nemrég tudtam meg, hogy mázsánként nyolcszáz forinttal emeli a beszállítónk a liszt árát – kezdte Tóth Péter. – Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi kilónkénti 46 forintos ár 54–55 forintra emelkedik. A kisebb pékségekben ez július 15-től, a nagyobbaknál augusztus elsejétől lép érvénybe. Idén kevesebb a termés, de jó minőségű a búza.

„ Persze a kenyér árát nem csak a liszt határozza meg: sajnos a munkaerő is drágul. Ennek ellenére véleményem szerint csak kismértékben fog változni a kenyér ára."
A 4–5 százalékos áremelkedés körülbelül tízforintos drágulást jelent majd. Ebbe az összegbe kizárólag a liszt árának változása van beépítve – mondta a lipóti pékség vezetője.

Korábban kellett volna?

Tarninger Lajos, a Mosoni Kenyér Sütőipari Rt. vezérigazgatója elmondta: a prognózisok szerint még ennél is nagyobb emelkedés várható.
– A liszt ára még nem változott, de már kaptunk jelzéseket ezzel kapcsolatban a beszállítónktól – mondta a vezérigazgató. – Ezek az információk pedig nem túl biztatóak: 25–30 százalékos áremelésre számíthatunk a liszt estében, ami természetesen kihat majd a kenyér árára is. A liszt jelenlegi 42 forintos kilónkénti ára tizenkét forinttal drágulhat. A kenyér esetében ez tízszázalékos – 15–16 forintos – emelkedést jelenthet. Már februárban is szükség lett volna ehhez hasonló lépésre, ám ezt akkor a multik megakadályozták. A sütőipari egyesülés erején sok múlik ebben az esetben. Egyébként egy nemrég kiadott felmérés szerint Közép-Európában Magyarországon a legalacsonyabb a kenyér ára. Most azonban ez a liszt drágulása miatt mindenképp változni fog, de hogy mikortól, azt nehéz megmondani. Az idei liszt minőségéről még nem tudok nyilatkozni, ám azt folyamatosan a tavalyival keverve, jó minőségben kapjuk – tudtuk meg Tarninger Lajostól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összefogják a kempingeket

A Felső-Szigetközi Szabadidő és Vízisport Egyesület megalakulásának célja a helyi vállalkozók által… Tovább olvasom