Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

Az állam helyett maguknak szeretnék az iskolát

Darnózselin az iskola állami működtetésének szükségességét az önkormányzat vitatja. A községnek öt testvértelepülése van. Idei céljuk egy testvértalálkozó szervezése.

Darnózselin az önkormányzat szerette volna átvállalni iskolájuk működtetését. Kérelmüket azonban elutasították, így jelenleg azt az állam működteti. Az indoklás szerint nem látják, hogy bevételeik elégségesek lennének ahhoz, hogy 2015-ig fenntarthassák az intézményt. Ám az állami döntésbe az önkormányzat nem törődik bele. Terveik vannak az iskolával, ezért továbbra is keresik a megoldását annak, hogy megkapják a működtetés lehetőségét – tájékoztatott Fazekas Zoltán polgármester.

Elmondta továbbá: Romániából Kutyfalva és Ivó, a felvidéki Felsőszeli, Kárpátalján Mezővári, Ausztriában pedig Loosdorf tart velük hivatalos testvértelepülési kapcsolatokat. Idén szeretnék megszervezni találkozójukat.

˝A helyi gyermekek részére nyaranta tábort szervezünk, hogy megismerhessék testvértelepüléseiket. Ez évek óta oda-vissza működik, nagyon jó dolognak tartom˝ – mondta a polgármester.

Megtudtuk: a szigetközi település legaktívabb civil szervezete az Őszirózsa Nyugdíjas Klub, mely már közel húsz éve tevékenykedik. Szintén nagy múltja van a Szigetköz táncegyüttesnek, akik már most készülnek a Péter-Pál napi népzene- és néptánctalálkozóra.

Az önkormányzatnak tervei vannak az iskolával.
Az önkormányzatnak tervei vannak az iskolával.

A faluban működő egyesületek összefogásával a Park-
erdőben idén ötödik alkalommal rendezik meg a Szigetközi Fotó Pikniket. Az esemény évek óta nagy sikert arat.

Az egészségügyi szolgálat jóvoltából minden évben ingyenes szűrővizsgálatokon vehetnek részt tavasszal a nők, ősszel pedig a férfiak. Mammográfiai vizsgálatra Győrben van csak lehetőség, ide az önkormányzat biztosítja az utazást.

A lakosok egészségén kívül folyamatos figyelmet fordítanak a falu fejlődésére is. A Környezet és Energia Operatív Programjának kiírására benyújtott pályázatukat kedvezően bírálták el, így a napkollektorok és napelemek építését már tavasszal megkezdhetik. Ezen túl két pályázat értékelését várják: a temető kápolnájának restaurálása, illetve a templomtól az iskoláig vezető útjuk folytatását építenék meg LEADER-keretből. Ezenfelül pályázat kiírására vár az önkormányzat útjaik rendbetételéhez.

A településvezető örömmel újságolta, hogy a helyi zeneiskola vidéki tanintézményként megkapta a kiváló minősítést. Ide nemcsak a társult falvakból, hanem egyéb településekről is érkeznek diákok.

Jelenleg Kimlén és Héderváron van tagintézménye a zeneiskolának, ám szeretnék, ha bővülni tudna.

Olvasóink írták

 • 4. p.minor 2013. január 21. 23:00
  „ostoba bürokraták...”
 • 3. mosonmegye 2013. január 16. 12:19
  „Kedves szigetközi rokonok!
  Gratulálok a töretlen községért tenni akarásért. Csak úgy, - nem gonoszkodva, - egységes volt a képviselőtestület az iskolaügyben? vagy mint az egyszeri (inkább egyszerű) falva évek óta: ,,minek próbálkozni", ,,különben is, gonosz kormány, buta törvényalkotók", majd ,,együtt", most nincs mit tenni, meg különben is, majd lesz valahogy,”
 • 2. öröksoproni 2013. január 15. 14:07
  „Ne engedjenek, minden körülmények között ragaszkodjanak az iskolához! Legalább azoknak a gyerekeknek és tanároknak legyen jó.”
 • 1. ISU 2013. január 15. 11:17
  „Sok sikert és kitartást kívánok a falu közösségének terveik megvalósításaihoz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lebuktak az M1-esen: 76 karton cigaretta az élelmiszerek között

Egy angol forgalmi rendszámú tehergépkocsit ellenőriztek a pénzügyőrök; 76 karton adójegy nélküli cigarettára bukkantak. Tovább olvasom