Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 2°C Még több cikk.

Autizmus, figyelem és közös séta

Idén közös sétával szeretnék felhívni a figyelmet az autizmussal élők és családjuk helyzetére Mosonmagyaróváron az autizmus világnapján. Tavaly ezen esemény alkalmából adták át az autistaházat. Az autizmus világszerte 67 millió embert, hazánkban pedig mintegy százezret érint.

Mosonmagyaróváron és környékén is egyre több az autizmussal élő gyermek, fiatal. A világszintű kezdeményezés 2007-ben indult, az Egyesült Nemzetek Szervezete április 2-át jelölte ki az autizmus világnapjának. „A világnap arra ösztönzi a tagállamokat, hogy tegyenek lépéseket a társadalmi tudatosság növelésére az autizmus kezelésében és ösztönözze a korai diagnózis és fejlesztő beavatkozás kidolgozását" – tudtuk meg Cser Katalintól, a Reménység Autista és
Autisztikus Sérültekért Alapítvány vezetőjétől.

Elmondta: tavaly Mosonmagyaróváron nagy eseménnyel ünnepelték az autizmus világnapját. „A Rotary Club segítségével, anyagi és erkölcsi összefogásával, az önkormányzat, a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás, a Reménység Autista és Autisztikus Sérültekért Alapítvány támogatásával az autizmus világnapján adták át Mosonmagyaróváron, a Szent István király úton, az egykori orvosi rendelőben kialakított autistaházat. A létesítmény nyolc autizmussal élő fiatal napközi otthonos ellátására ad lehetőséget. A fiatalok és a velük foglalkozó felnőttek jól érzik itt magukat. A ház állami költségvetésből működik a Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény keretében.

A Reménység Autista és Autisztikus Sérültekért Alapítvány e házban tartja a családok, gyerekek, fiatalok számára a megbeszéléseket, rendezvényeket, szülőklubot. Tervek szerint a jövőben a játszóházat és a serdülőklubot is. Méltán lehetünk büszkék arra, hogy Mosonmagyaróváron létrejött egy országosan is ritka autistaház" – véli Cser Katalin.

Idén egy programmal hívják fel a figyelmet az autizmus létezésére. „Az idei rendezvényünk célja, hogy az autizmus világnapján rövid műsorral, majd közös sétával hívjuk fel a figyelmet az autizmussal élők és családjaik helyzetére, hogy tudatosítsuk az autizmus mint fejlődési zavar létezését, a megnyilvánulásának sokféleségét, és segítsük az elfogadó hozzáállás kialakítását. A sétánk az autistaháztól indul, s oda is érkezik vissza, majd egy kis közös teázásra, beszélgetésre invitáljuk a programon részt vevőket" – tudatta az alapítvány vezetője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Római kori kincsek a csempésznél

Negyvenöt millió forintot ér az a 10 ezer darab római kori pénzérme,amelyeket Hegyeshalom térségében… Tovább olvasom