Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Átvennék a teljes közvilágítási hálózatot

Mosonmagyaróvár - A gazdasági válság hatásai miatt nem sikerült új telephelyre költöznie idén a Városüzemeltető és Fenntartó Kft.-nek. A Joule Kft.-vel való összeolvadás eredményei lényeges díjcsökkenést eredményeztek a távfűtésben.

A nehéz gazdasági körülmények ellenére is – kötelező feladatain túl – számos korábbi elképzelését sikerült megvalósítania a mosonmagyaróvári Városüzemeltető és Fenntartó (VÜF) Kft.-nek az idei esztendőben. Nehezítette a társaság helyzetét, hogy a városi költségvetésből az alapfeladatok elvégzésére csaknem 20 százalékkal kevesebbet kaptak az igényelt összegből. Kosár Tibor ügyvezető elmondta: ebből voltak kénytelenek gazdálkodni idén. A rájuk bízott feladatot lehetőségeikhez mérten teljesítették, közeledve az év végi záráshoz pedig már elmondható, hogy a cég mérlege nem fordult negatív irányba. A hiányzó forrást saját bevételekből, parkolási díjakból és ingatlan-bérbeadásokból pótolták, valamint igyekeztek a munkálatokat úgy ütemezni, hogy a lehető legkevesebb, a lakókat érintő feladat maradjon el.

Az idei volt az első olyan teljes év, amikor a társaság már a korábbi Joule Kft.-vel összevont cégként működött. Az ügyvezető az egyik legnagyobb eredménynek tekinti, hogy az elmúlt év második felében sikerült 5 százalékkal csökkenteni a távhőszolgáltatás alapdíját, ami 2010 második feléig biztosan nem emelkedik. További eredmény, hogy az idei évben a hődíjat is csökkentették, a fűtéskorszerűsítések következtében pedig lényegesen csökkent a panelházak energiafelhasználása. A korszerűsített épületekben élők részszámlája 20 százalékkal lett kevesebb. Ahogy minden évben, úgy idén is az energiamegtakarítás jegyében közel 50 milliót fordítottak a távhőrendszer felújítására.

Idén a szükségesnél kevesebb pénzből ugyan, de elvégezte feladatait a városüzemeltető. Fotó: Kisalföld-archívum
Idén a szükségesnél kevesebb pénzből ugyan, de elvégezte feladatait a városüzemeltető. Fotó: Kisalföld-archívum

A városüzemeltetés és -fenntartás mellett a társaság részt vállalt három játszótér megépítésében, elvégezték az Itató szabad strand rekonstrukcióját, valamint a Wittmann park rendbetételét is. Felújították a magyaróvári temető ravatalozóját, elkészültek a mosoni sírkert bővítésének tervei is. Sok munkát adott a városüzemeltetőnek a nyári árvíz elleni védekezés, amit más szervekkel együtt közösen sikerült nagyobb károk nélkül végrehajtani. Az ˝Út a munkába˝ program keretében több mint ötven embert foglalkoztatott a társaság. Nagy előrelépés, hogy megvalósult az egykori szovjet laktanyaterület rendezése. A korábbi bérlők többsége megvásárolta az ingatlant, így mára a laktanya területének csaknem 40 százalékát sikerült értékesíteni.

Jövőre tervezik a laktanya közműhálózatának fejlesztését és ott utak építését, hogy minden tekintetben megfelelő körülményeket teremtsenek az ide letelepedő kisvállalkozásoknak. A válság megérintette a városüzemeltetőt is: az elmaradt ingatlaneladások miatt egyelőre nem sikerült megvalósítani az új telephely megépítését.

A 2010-es tervek közt szerepel az Erkel utcai Irodaház teljes felújítása pályázati forrásból. Az épület több mint húsz évvel ezelőtti létrehozása óta nem történt nagyobb felújítás, állapota mára rendkívül leromlott, ezért már nem halasztható tovább a rekonstrukciója. A társaság szeretné átvenni a teljes mosonmagyaróvári közvilágítási hálózatot. Jelenleg a rendszer 30 százalékáért felel a VÜF, az egységes üzemeltetéssel jóval rugalmasabban és gyorsabban működne a hibaelhárítás. Erről már folynak a tárgyalások a szolgáltatókkal, így várhatóan a jövő évben átveheti a teljes hálózatot a városüzemeltető.

Olvasóink írták

 • 7. lackomacko 2009. december 23. 20:49
  „http://static.hoxa.hu/pic/kepeslapok/114001-115000/114046.jpg”
 • 6. bela001 2009. december 22. 23:58
  „Ebben az a vicces és elszomorító hogy szombaton esett utoljára hó.
  Ehez képest hétfőn (azaz vasárnap nyugodtan el lehetett volna takarítani) este még úgyszintén olyan volt a helyzet akárcsak szombat este. Az utak járhatatlanok bő 5-10 centi hó, latyak, jég... sorolhatnám.
  Aztán talán mára elolvadt a hó, merthogy nem a hótoló tolta el az biztos.
  A főúton ment a hótoló meg sózott is úgy ahogy járható volt. A Kossuth utcán a nyomvályú miatt sokat nem ért a hótoló a kamionok olvasztották meg szárították fel a havat. A többi utca meg katasztrófa volt, gondolom más is észrevette, hogyha az autók nem gyúrták le vagy a lakók nem kezdtek vele valamit akkor az mára elolvadt nagynehezen. A 86-os út az szép tiszta volt, száraz is hétfőn szintén a sok kamionnak köszönhetően, ja meg azért ott láttam a hótolót is menni.
  Röviden összefoglalva nem nagyon küzdöttek azért hogy a járdák és az utak járhatóak legyenek.
  Ennyit erről.”
 • 5. lackomacko 2009. december 22. 19:53
  „Az idén elvégezte feladatait a VÜF kevesebb pénzből.Méhes úr dicsérete!Hát igen ,lehet hogy így van.Úgyanis én nem ismerem részletesen a feladatokat és a költségvetésüket sem.Én csak itt élek a városban .Én úgy itélem meg amit tapasztalok.A fűvet a lakosság vágta ,ki ekkor ki akkor.Hát bizony szinte mindig volt gazos terület.Összehangoltan ez szebb volt.Na a szemétből volt bőven ,bizony eléggé szemetes a város.A külterületek főleg.Az útak ,tudom sok pénz!Ezt szerintem még 50-ven évig lehet mondani.De sok lyuk az utakon ,lehetett volna javítani a jó időben is.Mejött meglepetésszerűen a hó,hétvégén .Hát az útak takarítása, sok kívánni valót hagyott.Mi lesz ha tányleg esik és marad.Szóval van egy igazság tudom ,ezt munkát mindenki megelégedésére nem lehet végezni.De azért a dicsérettel is óvatosnak kell lenni .Több mint 50-ven plusz embert is foglalkoztattak ,na azért lehehetett volna jobban is tevékenykedni!”
 • 4. Diákcsemege 2009. december 22. 14:49
  „1.) Hát igen, a VÜF előtti havas járdaszakasz letakarítása kinek a felelősségi körébe tartozik? Ugyanis tegnap este kishíján járhatatlan volt.
  2.) Ér valamit a havazás és sózást megelőző ún. hidegaszfaltozás?”
 • 3. ladarevolution 2009. december 21. 18:49
  „2: Hát igen, a számla nem lehetett kevesebb. Az más kérdés hogy a januári elszámolásnál kiderül mennyit spórolt az ember :)”
 • 2. RickCartman 2009. december 21. 13:19
  „a fűtés díja nem csökkent. az állítás valótlan.legalább nézzen utána a cikk írója,kérje el egy panelostól a tavalyi számlákat, hasonlítsa össze a tavaly decemberi és a mostani, 2009.12.03-án kelt számlát (fűtés korszerűsített, kis alapterületű lakásban) : csökkenés egy fillér sem látható! Csak két számot kellene összevetni, mint kisiskolásoknak: kisebb-nagyobb-egyenlő, cikkírás előtt.”
 • 1. 01010 2009. december 21. 09:46
  „Hát vannak közvilágításban setét foltok:
  1 Károly út- Móra F. a zebránál a 4 oszlopból 1 üzemel ZEBRÁNÁL KB 3/4ÉVE
  2 .Flesch út Rendőrségi parkoló környéke több lámpa nem üzemel régota...
  de lehet h ezek EONosok ...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szemtanút keresnek

Mosonmagyaróvár - Az Aranyossziget és Rév utca kereszteződésében történt közlekedési baleset… Tovább olvasom