Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Alsó-Szigetközt felülről pótolták

A felső-szigetközi mentett oldali rendszerből átvezetett vízzel töltötték fel a Parlagnyilasi-csatornát.
A 332 millió forintból megvalósult beruházás – melyet állami pénzből és LIFE–pályázatból finanszíroztak – lehetővé teszi az alsó–szigetközi vízpótlást: hétfőn Persányi Miklós miniszter adta át a csatornát. A régi dunai holtágak rehabilitációjának kérdése már több mint egy évtizede terítéken van. Az Alsó-Szigetközben a medersüllyedés, a Duna elterelése a mentett oldali csatornák vízszintjét csökkentette, s ezek nemegyszer kiszáradtak. Felső-Szigetközben már korábban kiépült a vízpótló rendszer. Az alsó szakasz mentett oldal rehabilitációját az ottani hullámtéri vízpótlás hiányában csak a felső részről átvezetett vízzel lehet megoldani. Ezért volt szükség a Parlagnyilasi-csatornára.

A miniszter a helyi polgármesterek, közéleti személyiségek és vízügyesek gyűrűjében.
A keresztfai zsilip építését 2002-ben kezdte meg az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter még tavaly decemberben ígért közel 280 millió forintot a vízpótlásra. Ebből az összegből – kiegészítve 52 milliós LIFE-pénzzel – készült el a 3,8 kilométer hosszú Parlagnyilasi-csatorna, mely a már vízpótlással „rendelkező" Zsejkei-csatorna vizét vezeti át a Szavai-főcsatornába.

A most átadott szakasz részben új mederként, részben a meglévők bővítésével alakult ki: két szabályozózsilippel, egy áteresszel.

A felső szakaszon két átereszt építettek és három zsilip mozgatószerkezetét alakították át a vízmennyiség elvezetése érdekében. Az igények kielégítésére azonban még fejlesztések szükségesek: a hullámtéri vízpótlást is meg kell oldani, s a két rendszert összekapcsolni.

Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter tegnap adta át az ásványrárói beruházást. „Ez egy olyan ügy, melyhez a miniszternek is jó csatlakoznia" – mondta. Ezután a tárca vezetője megnyitotta a keresztfai zsilip csapját. Ennek a vízrendszernek a jövőben kettős funkciója lesz: egyrészt biztosítja a holtágak vízpótlását, másrészt árvizek idején ezek a medrek gyűjtik össze és vezetik le a belvizeket is.
A környezetvédelmi miniszter tegnap délután Újrónafőre látogatott, ahol átadta a nemrégiben felépült újrónafői szélkereket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fejlesztések az iparűzési adóból

Mosonszolnokon idén újabb fejlesztéseket sikerül megvalósítani. A sportcsarnok tavaly készült el. Tovább olvasom