Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

A város a miniszterhez fordul autópályaügyben

Az ellenzéki képviselők szerint elfogadhatatlan Mosonmagyaróvár idei költségvetése, mert csődbe viheti a várost.
Mosonmagyaróvár képviselő-testülete csütörtöki ülésén napirend előtt Szeredi Ádám (MVE) az MTE-labdarúgócsapattal kapcsolatban elmondta: az elmúlt mintegy kilenc hónap alatt a helyi kis- és középvállalkozóknak köszönhetően sikerült elérni, hogy az 5 millió forintos finanszírozási hitelt leszámítva nincs hiánya a klubnak. A képviselő felhívta a polgármester figyelmét, hogy ez az állapot nem tartható tovább és a helyi nagy cégeket kell megszerezni támogatónak. Amennyiben ez nem megy, meg kell fontolni, hogy a város elbír-e egy ilyen osztályú csapatot.

Névadó szponzor

Stipkovits Pál, Mosonmagyaróvár polgármestere elmondta: ezt a szintet csak egy névadó szponzor segítségével lehet tovább tartani. Ennek felkutatásához a polgármester felajánlotta segítségét.
Szabó Miklós (MDF) azt kifogásolta, hogy az egészségügyi bizottság döntése alapján az önkormányzat 80 ezer forintot fizetett ki az egyik helyi televíziónak a kórházat bemutató sorozatért, amit a szabad demokraták országgyűlési képviselőjelöltje vezetett. Stipkovits Pál elmondta: a sorozat kizárólag a kórház bemutatására szolgált, emellett pedig még a kampány kezdete előtt vetítették le.
Tóásó Gyula (MSZP) azt tette szóvá, hogy a kultúra napi ünnepséget a városban két nappal korábban tartották, és ez idő alatt a helyi kulturális intézmények zárva tartottak.

Működési hiány

A képviselők mintegy négy órán át vitatkoztak a város idei költségvetéséről. (A büdzséről részletesen lapunk január 30-i számában adtunk hírt.) A költségvetés 10,23 milliárd forint kiadással és 9,12 milliárd bevétellel, így mintegy 1,11 milliárdos hiánnyal számol.
Szabó Miklós szerint az év végére 2,4 milliárd forint lesz a város visszafizetendő hitelállománya, ez lakosonként 80 ezer forintos adósságot jelent. Az önkormányzat idei működési hiánya pedig valójában eléri a 770 millió forintot, a hitelekből pedig mindössze 342 millió jut beruházásokra. A képviselő hangsúlyozta: felelőtlen az az ember, aki elfogadja ezt a költségvetést.

Stipkovits Pál szerint az önkormányzati rendszer országos szinten mára felélte tartalékait, ezért került Mosonmagyaróvár is ilyen helyzetbe. A hitelek nagy részét kedvező konstrukcióban infra- strukturális fejlesztésekre veszik fel.

Árvay István (Fidesz) a költségvetés bizonytalanságai közül kiemelte az iparűzési adó túltervezését és az évek óta sorra elmaradó ingatlanértékesítéseket. A képviselő szerint tarthatatlan ez a tervezési módszer, ami könnyen csődbe viheti a várost.

Pap János (Fidesz) arra hívta fel a figyelmet, hogy a könyvvizsgálói jelentés is szigorúbb gazdálkodást javasol az önkormányzatnak. A képviselő nehezményezte, hogy a város oktatási intézményeinek nem egyenlő a támogatása, valamint az intézmények vezetővel nem egyeztettek a költségvetés összeállításakor.

Kultúrára plusz 10 százalék


Nagy Sándor úgy véli, nem etikus, hogy az utolsó évét töltő testület ilyen hosszú távra elkötelezi a város pénzügyeit. A képviselő azt javasolta – ám a testület leszavazta –, hogy a kulturális rendezvényekre szánt keretet tíz százalékkal emeljék meg.
Nyitrai József (Labe) szerint sokkal szolidabb és a körülményekhez jobban alkalmazkodó költségvetést kellett volna összeállítani.
Szeredi Ádám jelentős kiadáscsökkentést javasolt, amelynek megvalósítását a „túlságosan felduzzasztott intézményrendszer" átalakításában látja. Emellett úgy véli, dinamikus fejlesztéseket kell elindítani a városban, akár hitel felvételével is.

Nővéri pótlékok


A képviselő-testület leszavazta az egészségügyi bizottság módosító javaslatát, amivel a források átcsoportosításával finanszíroznák a kórháznak a nővéri pótlékokat.
Elfogadták ugyanakkor Szeredi Ádám javaslatát, amivel kötelezik a kórház vezetését belső átcsoportosításokkal a pótlékok kifizetésére.

Tiszteletbeli polgárok


A képviselő-testület elfogadta a Magyar Demokrata Fórum előterjesztését Mosonmagyaróvár tiszteletbeli polgára, illetve díszpolgára cím alapításáról. A címet a város magyarok lakta testvértelepülései la-

kóinak adományozzák, amennyiben igény van rá. Az előkészítést követően az erről szóló határozati javaslatot májusi ülésén tárgyalja a testület.

Levélben a miniszterhez


A képviselők egyhangúlag megszavazták Szabó Miklós sürgősségi indítványát, amivel felhatalmazzák a polgármestert, hogy levélben forduljon a közlekedési miniszterhez az autópálya ügyében. Ebben azt kérik: haladéktalanul kezdjen tárgyalásokat az osztrákokkal, hogy a hegyeshalmi határátkelő előtt az első leágazóig mind az osztrák, mind pedig a magyar oldalon tegyék ingyenessé a sztrádát a kishatár megnyitásáig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Energiaforrás-centrum

A már régóta forgó szélkerekek után nap- és fénykollektorokat szereltek nemrégiben a mosonszolnoki óvoda és iskola tetőzetére: energiaforrás-centrumot építenek ki. A konyhai meleg vizet és egy csoportszoba fűtését is megújuló energiából biztosítják az áramtermelés mellett. Nyárra a sportcsarnok klímáját és meleg vizét is megújuló energiából nyernék. Tovább olvasom