Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

A svájci ruhagyártó Rajkán két évtizedet ünnepelt

Fennállásának huszadik évfordulóját ünnepelte pénteken a svájci Calida ruhaipari vállalat rajkai üzeme.

A vállalkozás háromszázötven alkalmazottnak ad kenyeret helyben, de bérvarrodákon keresztül mintegy ezer munkást foglalkoztatnak.

A Calida az első svájci cégek egyike, amelyek Magyarországon bérmunkával indultak. 1990-ben Rajkán egy kis épületben, harminc munkatárssal kezdődött el a termelés. Mára mintegy ezer munkatársnak adnak kenyeret, ebből háromszázötvenen a rajkai gyárban dolgoznak, de tíz bérvarrodát is foglalkoztatnak.

Több mint ötvenen a svájci cég rajkai üzemének a kezdetek óta munkatársai. Őket külön is köszöntötték a jubileumi ünnepségen.
Több mint ötvenen a svájci cég rajkai üzemének a kezdetek óta munkatársai. Őket külön is köszöntötték a jubileumi ünnepségen.

– Egy jubileum részben visszatekintés és köszönetmondás, másrészről előretekintés – kezdte beszédét Günter Thaler, a rajkai üzem ügyvezető igazgatója. Elmondta: a mostani üzem három ütemben épült 1993–1998 között, tetőpontokat és mélypontokat egyaránt megéltek. Termelésük mára évi 5,8 millió darab ruhaneműre nőtt. Daniel Gemperle, a svájci cég üzletvezetésének tagja elmondása szerint az elmúlt húsz év alatt 38 milliót termeltek helyben, 27 milliót készítettek elő külsős partnerek számára. A szakember kifejtette: Svájcban büszkék vagyunk a magyarországi üzemünkre, és arra, hogy ilyen értékes dolgozókra számíthatunk.

A jubileumi ünnepségen megjelent Christian Mühlethaler svájci nagykövet is: – Mi jut eszébe valakinek, ha Svájcra gondol? Csokoládé, órák, hegyek, bankok, sajt. Ha engem személyesen kérdeznének, így válaszolnék: többek közt a Calida pizsamák. A tradicionálisan svájci márka gyökerei egyébként 1941-re nyúlnak vissza.

Bazsó Lajos polgármester az egybegyűltekhez szólva méltatta az üzem községben betöltött szerepét: munkahelyeket, megélhetést biztosít, a helyi bevételekhez jelentős mértékben hozzájárul és a település oktatási intézményeit, civil szervezeteit is támogatja.

A jelenlevők show-elemekkel tűzdelt divatbemutatón tekinthették meg az itt varrott ruhaneműket: fürdőruháktól az alsóneműkön keresztül a sportruházatig. Főként az erősebbik nem modelljei örvendtek nagy sikernek a többségében hölgyekből álló közönség előtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akadálymentes lett a mosonmagyaróvári posta

A Magyar Posta a 2013-ban megvalósuló piacnyitásra készülve újította fel 110 millió forintból a mosonmagyaróvári 1-es számú posta épületét. Tovább olvasom