Kisalföld logö

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 18°C Még több cikk.

A pszichiátriai betegek száma növekszik Mosonmagyaróváron

Öt év után újra lesz országos pszichiátriai gondozás Budapesten. Mosonmagyaróváron szakrendelésen és gondozáson is fogadják az ilyen betegeket. Számuk évről évre növekszik.

Balog Zoltán, a humán tárca vezetője hétfőn jelentette be, hogy az öt évvel ezelőtt fölszámolt Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) Budapesten, a Nyírő Gyula Kórházban éled újjá.

A Mosonmagyaróvári járásban egyre nő a mentális betegek száma.

Ezt megerősítette tapasztalatai alapján dr. Pulai Mária, a mosonmagyaróvári Karolina Kórház neurológusa és pszichiátere, aki lassan negyven éve van a pályán. Szerinte azért jó, hogy újra van országos pszichiátria, mert van egy központi létesítmény, amely a mentális betegségekkel kapcsolatos tudományos tevékenységeket, kutatásokat összefogja.
Dr. Pulai Mária: „...senki ne érezze stigmának, hogy vannak pszichés problémái.
Dr. Pulai Mária: „...senki ne érezze stigmának, hogy vannak pszichés problémái."


„Az intézmény fontos háttere a betegellátásnak, rendelkezik olyan személyi és tárgyi feltételekkel, amelyekkel a regionális szakrendelők nem. Jó, hogy újra lesz egy központi hely, amely képes fogadni az ország bármely terüle-
téről betegeket, akiknek a terápiás ellátása máshol nem megvalósítható" – véli dr. Pulai Mária.

„A mosonmagyaróvári szakrendelésen és gondozáson tavaly 6500 beteget kellett ellátni. Elsősorban a megélhetési nehézségek, a bizonytalanság az, ami az embereket gyakran krízishelyzetbe sodorja. Szakrendelésünkön van kríziskezelés. Ez azt jelenti, hogy ide jönnek a kényszer- vagy pánikbetegségben szenvedők, szorongással vagy valamilyen szenvedélybetegséggel küszködő betegek. A gondozásra pedig többek közt a depressziós vagy skizofrén betegek érkeznek" – tudatta a szakember.

„Fontos megjegyezni, hogy e kórképek gyógyíthatók. Kezelés hiányában viszont például a depressziós betegeknél magas az öngyilkosságok száma vagy súlyosabb esetben akár gyilkosságot is elkövethet a páciens. Ennek hátterében nem a másikat bántani akarás rejtezik, inkább a világ veszélyeitől akarja a beteg megmenteni áldozatát" – magyarázza a doktornő.

„Ritka eset, de minden évben van arra példa, hogy a mentőszolgálat a beteg fenyegető magatartása miatt csak rendőrök, kommandósok segítségével juthat be a beteghez az otthonába. E beavatkozásra csak súlyos esetben van szükség" – folytatta. Elmondta, a kezelésre több lehetőség is van.

Egyénfüggő, hogy mire van szükség: „Magyarországon már mindenféle gyógyszer elérhető. A legmodernebb készítményekkel rendelkezünk, azonban a gyógyszerek mellett fontos a pszichoterápia" – tudtuk meg.
„Szeretném, hogy senki ne érezze stigmának, hogy vannak pszichés problémái. Ezek megoldásához szakember segítsége szükséges" – zárta a szakorvos.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százötvenezer forint diákcsereprogramra

Elbírálta az önkormányzat a kultúra-, a nemzetközi kapcsolatok, a „Környezetünkért" és a sportalapokra beérkezett pályázatokat. Tovább olvasom