Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

A mosonmagyaróvári sortűz áldozataira emlékeztek

Mosonmagyaróváron ötvenhárom évvel ezelőtt, október 26-án a határőrlaktanyánál gyilkos sortűz fogadta a forradalmat éltető békés tömeget.


Máig nem tudni pontosan, hányan estek ártatlanul áldozatául.

Vasárnap délelőtt a mosoni Nepomuki Szent János-plébániatemplomban ünnepi szentmisével, a mosoni temetőben megemlékezéssel és koszorúzással kezdődött a gyásznapi program. Requiem ’56 címmel a mosonmagyaróvári sortűz áldozataiért a magyaróvári Szent Gotthárd-plébániatemplomban tartottak gyászmisét.

Hétfőn a vár udvarán dr. Kuroli Géza egyetemi tanár, a városházánál dr. Orbán Géza jegyző, a Karolina Kórháznál Bérci Csaba tanár, a Bolyai-iskola falán elhelyezett Gulyás Lajos-emléktáblánál Csáfordy Julianna református lelkész emlékezett meg a véres eseményekről. A magyaróvári temetőben – az ’56-os áldozatok tiszteletére állított emléktáblánál – Gedai István, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnökhelyettese szólt az egybegyűltekhez, az 53 évvel ezelőtti történéseket a magyarság helytállást példázó eseményei közé sorolva.

Koszorúzás: A sortűz gazdász áldozatai előtt is fejet hajtottak a várudvaron. Dr. Boross Péter beszédében kijelentette: ˝Történelmi dimenziókba kell emelni a tragikus és felemelő eseményeket, hogy tanuljunk belőlük, hogy erőt adjanak.˝

– Az 1956-os mosonmagyaróvári hősi halottak, áldozatok pontos névsora nem ismert, akárcsak a többi sortűz áldozataié – emlékeztetett Gedai István, aki szerint a fegyvertelen, békés tömegnek volt bátorsága szembeszállni egy nagyhatalom legkorszerűbb fegyvereivel, és ezzel világossá tenni, hogy elég volt a diktatúrából, a nemzetellenes politikából és a szovjet függőségből. A Theatrum ad Flexum művészeit  rövid vers- és énekcsokorral hajtottak fejet az áldozatok előtt. A magyaróvári temetőből gyalogos felvonulás és egy különjárati autóbusz indult a Gyász térre, ahol dr. Boross Péter, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke volt a kegyeleti megemlékezés főszónoka.

– Ezt a teret igazi bátor vér öntözte több mint fél évszázada – utalt az egykori miniszterelnök beszédében az október 26-i, több mint száz halálos áldozatot követelő eseményre. Majd így folytatta: a magyarságnak mindennél fontosabb volt a nemzeti szabadság, és ez a magyarázat arra, hogy a történelem viharai között miért tudtuk megtartani a magyar hazát. – Nincs még egy nép Európában, melynek szentebb lenne a szabadság minden más érdeknél, ez volt az a nemzet, amely ki mert állni egy többmilliós hadsereggel szemben.

A magyaróvári temetőből gyalogos felvonulás indult a Gyász térre, ahol többszázan emlékeztek. Fotók: Méhes

 Dr. Boross Péter kifejtette: a magyarságot történelme során sok mélységes tragédia érte, de végül valamennyi megtermékenyítő erővé vált, ezért ünnep ma március 15-e, október 23-a. Ezért van ennyi gyásznapunk, hogy figyelmeztessenek, hogy – ha kockázatok árán is – volt erőnk magyarnak lenni ebben a hazában. Történelmi dimenziókba kell emelni a tragikus és felemelő eseményeket, hogy tanuljunk belőlük, hogy erőt adjanak. A lemondásokkal, pesszimizmussal, keserűséggel teli mindennapok során gondoljunk arra, hogy ez a nemzet történelme során nem tudott olyan mélyre zuhanni, hogy onnan ne kapaszkodjon fel.

Az ünnepi műsorban közreműködött a Kühne Rt. Fúvószenekara, a 70. sz. Széchenyi István Cserkészcsapat. Az ünnepséget a Kossuth Lajos Gimnázium diákjainak előadása tette színessé. A rendezvény végén Kiss Miklós evangélikus lelkész mondott imát, majd a helyi önkormányzat, a pártok, egyesületek, civil szervezetek koszorúztak az egykori laktanya előtt.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. janika 2009. november 02. 06:45
  „Az átkosban elég volt egy fekete ismeretlen rendszámú autó! Ma meg elég, ha a sajtó parancsra írja meg az elhalálozás okát! E nép meg mindent bevesz ebben a banánközutársaságban.”
 • 29. RickCartman 2009. október 28. 22:15
  „a jólértesültség ki ne csapja biztosítékot, mert sötét lesz”
 • 28. Japo 2009. október 28. 20:05
  „Dudásnak meg nem erősített információk szerint segítettek átmenni az árnyékvilágba. halála előestéjén kapott egy injekciót amely aztán nem szerepelt a kórlapján. Kórháziaktól tudom.”
 • 27. Capr 2009. október 28. 18:47
  „Pancser!

  Horváth Balázs tényleg katonaságot és rendőrséget akart bevetni a taxisok ellen. Egy picit kiforgatták a szavait és máris az lett belőle, hogy a tömegbe akar lövetni. Perelt is ezért, ha jól emlékszem. Árpi bácsi szerepe nem sok volt a sztrájk során. Ezt a média nagyította fel. Igazad van, nem kell szentté avatni. Az előző kommentet elsősorban azért írtam, mert Akela csúsztatott.
  No, vége az off-nak.
  Kint voltam a megemlékezésen és többek között az járt a fejemben, hogy Dudást előbb kellett volna perbe fogni...”
 • 26. pancser 2009. október 28. 12:03
  „Az hogy mit akartak bevetni a taxisblokád idején a fantáziák világába tartozik. Bizonyára ez a lehetőség is felmerült, de elvetették. Nehogy már tutyi-mutyi, motyogó Árpi bátyánkat szentté avassuk olyasmiért ami soha nem történt meg, nem is történhetett meg hiszen az államfőnek gyakorlatilag semmilyen hatalma nem volt és ma sincs. Árpi bácsiról különben is az a véleményem, hagyjuk ami elmúlt. Neki és mindenkinek jobb a feledés. Akkor a liberálisok jól átvágták a népet és hittek nekik. Besározták az MDF-et, ami azért nehezebben ment volna, ha Józsi bácsi nem küszködik a rákkal. De térjünk vissza az eredeti témához. Soha nem feledhető gyalázat történt 56-ban a laktanyánál!”
 • 25. Capr 2009. október 28. 10:28
  „Akela!

  Előbb gondolkodni, utána irogatni. No figyelj: A taxissztrájk 1990 októberében történt. A miniszterelnök ekkor Antall József volt. Antall 1993 decemberében halt meg és ez után lett Boross a miniszterelnök. Boross 1992-ig nem is volt az MDF tagja. A taxissztárjk idején Antall kórházban volt, így a miniszterelnöki feladatokat az akkori belügyminiszter Horváth Balázs látta el. Ő akart rendőrséget és katonaságot bevetni. Göncz, mint a hadsereg főparancsnoka nem adott erre parancsot.
  Ha átélted a taxisblokád eseményeit, akkor legyél szíves ne ferdíts, ha meg nem, akkor olvass sokat és ne csak a jobbikos elvcimboráid eszmefuttatásaiból meríts.
  Ja, MDF elnökből főjobbikossá átvedlett Fűr Lajossal nincs bajod? Jelzem, a taxissztájk idején ő volt a honvédelmi miniszter.”
 • 24. RickCartman 2009. október 28. 01:53
  „akela,na, már egy "igazi"emdéefes se jó nektek?Ja,hát a butaházi börtönben,Balóné meg nem tud mindenütt jelen lenni,vonagabika se,de majd belejönnek jövőre!”
 • 23. akela4 2009. október 27. 23:28
  „1.Ha Dudás kiadta a tűzparancsot a fegyvertetelen tömegbe lövetni, az nyílvánvaló emberiség elleni bűntett!
  2.Ha nem adtaki a tűzparancsot, akkor milyen parancsnok az, aki nem tud rendet tartani a rábízott laktanyában.
  3.a nem volt bűnös, miért szökött át a határon egy katonai teherautó ponyvája alatt kiszökve a laktanyából szlovákiába otthagyva a helyét. Ezért sem dicséret illeti, mert mi járt annak idején az őrhely elhagyásáért.
  Amúgy meg rendesen felvette haláláig a kiemelt nyugdíját és most még mindíg etetik a jónépet!
  4. Több mint fél évszázad nem volt elég összeadni a halottak számát, ez jellemző erre az országra, hiszen nem véletlen fütyölték ki a pufajkások ivadékait már nem először a megemlékezéskor, ráadásúl megjelent a volt miniszterelnök, aki annak idején a taxisblokád idején katonaságot akart bevetni és még van képe most papolni!”
 • 22. KisVadföld 2009. október 27. 19:45
  „Japo, ismételten köszönöm szépen a segítséged.
  Amugy nem lepődök meg semmin. A politika irányit mindent.
  Talán majd egyszer máshogy lesz.”
 • 21. pancser 2009. október 27. 19:19
  „Az a kor más volt mint ahogy most sokan gondolják. Marosán György úgy akart rendet tenni Szegeden az egyetemen, hogy tűzparancsot kért.(M.GY: A tanuk még élnek) Az ÁVH-ás tisztek is meg voltak vadítva, hasonló szellemben, azért lőttek a tömegbe. A Vérrel és kötéllel című film nekem nem tetszett, az áldozatok összeölelkeztek a volt katonákkal, akik közül nem egy kézigránátokat hajigált a már meglőtt tömegre. Ez esetben a katonák is felelősek voltak, még akkor is ha később esetleg rájöttek, hogy mit tettek. A parancs sem mentség. Azok akik ott lőttek emberségükből kivetkőztek, de csak a fegyvertelenekkel szemben. Amikor pedig két tucat fegyveres megjelent, patkányok módjára szétfutottak, még az önvédelemre sem telt tőlük, mert a fegyvert eldobták, nem úgy csavarták ki a kezükből. Régen volt, de ne szabad elfelejteni mivé fajulhat egy diktatúra, zsarnokság. Az akció reakció örökérvényű igazsága lapján aztán következett a livncselés, majd megint a megmenekült zsarnokok bosszúja. Tisztelet az áldozatoknak!”
 • 20. Japo 2009. október 27. 18:57
  „7KISVADFÖLDNEK! Az LDR fejlesztés alatt van, vezetékes számuk 06-96-207-889. Ha nincs ott senki hagyj üzenetetés visszahívnak. A Vidanet ledobta öket a móvári hálózatról mert nem tetszett nekik a műsor. Remélem jól beperelik őket mert a kábelszolgáltató nem tehet ilyet.Mindezt azért írtam le,hogy ne lepődj meg az üzenetrögzítő szövegén. Ez azért van mert nem elég,hogy ledobták őket még hazudtak is az előfizetőknek. Minden betelefonálónak aki kereste a csatornát azt hazudták, hogy a tv nem csinál több műsort és a Vidanet nem tehet róla. Korrekt nem?”
 • 19. KisVadföld 2009. október 27. 16:54
  „Japo, köszönöm szépen az infót.
  Az a gondom hogy az összes városi televízió elérhetetlen az interneten.
  De én már nem lepődök meg semmin.

  Ha esetleg valaki tud valamit a filmmel kapcsolatban, hol tudnám megvásárolni ill. letölteni, az irhatna a: kisvadfold@mailbox.hu címre.
  Előre is köszönöm.

  Erdélyi János, Zsigmond Dezső, - Vérrel és kötéllel
  http://www.filmunio.hu/object.d5121c54-d2d6-47f1-a86b-e6b20f5819f4.ivy”
 • 18. Jandex 2009. október 27. 16:36
  „moderálva sértő”
 • 17. elemér 2009. október 27. 16:25
  „15. hozzászólás Jandex

  Én nem tegnap születtem. Nektek meg ott sokáig tömték még a fejeteket. Ma is keveritek a szezont és a fazont.”
 • 16. fióka 2009. október 27. 14:38
  „Még ifjú titán koromba mi csináltuk illetve csak segétkeztünk Németh Alajos tanárúrnak aki saját kezével faragta a kopjafákat (nem is aludtunk a koleszba) tisztelem és becsülöm amit az áldozatokért tett és volt szerencsém még ott lenni avatáskor és koszorúzáskor.Egy hétköznapi ember többet tett mint bármelyik nyakkendő mögé bújt hazaáruló MSZP-s vagy Fideszes.”
 • 15. Jandex 2009. október 27. 13:47
  „11. hozzászólás elemér
  te hány éves vagy???”
 • 14. okosberci 2009. október 27. 12:56
  „Én idén tényleg nem voltam. Tavaly viszont igen.”
 • 13. RickCartman 2009. október 27. 12:43
  „szépek vagytok,mondhatom,gondolom, az ünnepségen egyikőtök sem volt ott.Csak gondolom.”
 • 12. okosberci 2009. október 27. 12:42
  „A kontinenst is elhagytad nem? Asszem a te kezedben is elég rossz helyen lettek volna azok a fegyverek amikért mentek. Ettől függetlenül mélységesen elítélem a sortüzet. Csak azok akkor ha átadják a laktanyát, pár hónap múlva hol kötöttek volna ki szerinted? Mindenkinek maga fele hajlik a keze.”
 • 11. elemér 2009. október 27. 12:28
  „10. hozzászólás okosberci

  Jah, azt már vizsgálták és az elsö volt, hogy felvették a korházi adatokat. Érted <moderálva>. Ezért hagytam el Mo.-t.”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Juharok a szabad strandon

A mosoni szabad strandon lévő fák nagy része mára kiöregedett, többet közülük már ki is vágtak. Tovább olvasom