Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

A mosonmagyaróvári egyetemi kar Győrhöz csatlakozna

A hírt egyelőre nem erősítették meg hivatalosan. Az már biztos: az agrár-felsőoktatásban újra lesz osztatlan képzés.

A felsőoktatás átalakítását tárgyalta a kormány a héten. Úgy tudjuk, ennek keretében határoztak arról is, hogy támogatják a mosonmagyaróvári egyetemi kar leválási szándékát a Nyugat-magyarországi Egyetemtől (NYME) és csatlakozását a győri Széchenyi-egyetemhez. A hírt egyelőre nem erősítették meg hivatalosan.

A felsőoktatásban tervezett változásokról tartott sajtótájékoztatót Palkovics László államtitkár, ám a mosonmagyaróvári kar jövőjére külön nem tért ki a politikus. Csupán annyi hangzott el, hogy az agrár-felsőoktatásban újra lesz osztatlan képzés. A Kisalföld érdeklődött a minisztériumnál az egyetemi kar sorsáról, ahol nem erősítették meg információnkat. Úgy tudjuk, a héten hozzák nyilvánosságra az átalakításokat.

Amint arról korábban beszámoltunk, a mosonmagyaróvári agrárintézmény kari tanácsa februári rendkívüli ülésén egyhangúlag, ellenszavazat és tartózkodás nélkül határozott arról, hogy a jövőben a győri Széchenyi István Egyetemhez szeretne csatlakozni. A Soprontól való elszakadás akkor már nem először volt napirenden. A mosonmagyaróváriak több fórumon is kifejtették: hátrányosnak és elsősorban anyagilag kedvezőtlennek ítélik a helyzetüket az NYME-n belül. A váltásról a minisztérium dönt. Úgy tudjuk, ez a döntés született most meg. Ám a kari vezetés továbbra sem kívánt nyilatkozni az ügyben.

A változást sürgeti az Óvári Gazdászok Szövetsége is.

– A helyzetünket, a közelmúltat most ne elemezzük, ne keressünk bűnbakokat, ne vádaskodjunk, de állapítsuk meg, hogy a változtatás elkerülhetetlen. Történetünk során többször voltunk nehéz helyzetben, de a korábbi vezetés is megküzdött a fennmaradásunkért, megtalálták a megoldásokat – mondta Fazekas Imre, a szövetség elnöke. – Nincs az országnak, de Európának sem ilyen ősi, megkérdőjelezhetetlen tradíciókkal rendelkező agrár-felsőoktatási intézménye. A campus még ma is ugyanabban a várban működik, ahol 1818. október 25-én aláírták az alapító okiratot. A tisztelet, a féltés, a jobbító szándék vezérel és kötelez bennünket" – hangsúlyozta.

– Szívesen mennénk, szívesen várnak bennünket. Kérjük a legfelsőbb szintű döntéshozókat, hagyják megvalósulni az akaratunkat, az álmainkat – zárta szavait az elnök.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hatvan év fölöttiek szemetét a község fizeti Mosonudvaron

Végre sikerült saját ingatlant szerezni, ami a jövőben közösségi célt szolgál majd. Tavaly ez az… Tovább olvasom