Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 0°C | 7°C Még több cikk.

A kibeszélés oldja a fájdalom görcseit

A mosonszolnoki lágerben gyűjtötték össze hatvan évvel ezelőtt a magukat németnek valló, Mosonmagyaróvár környéki embereket, majd marhavagonokban útnak indították őket Németország felé. A szomorú eseményre emlékeztek vasárnap.
Lassú léptek, botokra támaszkodó, idős emberek, barázdás arcokon csendben végigcsorduló könnycseppek. Jó néhány ilyen, nyolcvan életévén túli idős ember is érkezett Mosonszolnokra Németországból és Ausztriából, hogy felidézze az 1946-ban történteket. Köztük volt a 85 esztendős Neuberger Erzsébet is, akit 25 évesen édesanyjával raktak marhavagonba.

Az idős asszonynak jó élete volt kint, de soha nem tudta elfeledni szülőföldjét és a deportálás borzalmait, ezért jött el Stuttgart mellől a megemlékezésre.

Mosonszolnokon 1946-ban gyűjtötték be a Mosonmagyaróvár környéki német ajkú embereket, akiket aztán fél évvel később kitelepítettek Németországba. Csaknem négyezren jutottak innen erre a sorsra.
Az évfordulón a templom előtt Török Sándor polgármester, Friedrich Zimmermann, a Magyarországi Németek Honfitársi Szövetségének elnöke és Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke is megemlékezett a szomorú eseményről. A faluban egész napos programmal készültek e napra, délelőtt misét celebrált dr. Kökény László esperesplébános, a régi temetőnél pedig emléktáblát szentelt fel, valamint a meghívott vendégek koszorúkat és virágokat helyeztek el a mementónál.

Közel kétszáz, hazájából elűzött egykori szentjánosi és szentpéteri német érkezett vasárnap Jánossomorjára a kitelepítés 60. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésre is. A kisebbségi önkormányzat emléktáblát állított, a város pedig ünnepi műsorral várta a hazalátogatókat. A program az Alsó-Fehérkereszt újraszentelésével zárult.

Jánossomorja városa és a német kisebbségi önkormányzat delegációja fogadta a kitelepítés 60. évfordulójára érkezett látogatót. Wennesz József Károly, a Jánossomorjai Német Kisebbségi Önkormányzat elnöke úgy fogalmazott: „Ma elűzötteink elismert és megbecsült német polgárok. A legfontosabb azonban, amit soha többé nem lehet jóvátenni: a falu közösségének megsemmisítése. Kurunczi Károly polgármester bocsánatot kért a kitelepítettektől a szégyenletes cselekedetekért.

– Mára talán gyógyulóban vannak a sebek, de felejteni soha nem lehet. Ki kell beszélni a történéseket, oldani kell a görcsöt – hangsúlyozta.
A szentpéteri és szentjánosi kitelepítettek nevében Martin Wennes, Jánossomorja díszpolgára köszönte meg a meghívást és a baráti fogadtatást.

– A kitelepítéssel igazságtalanságot követtek el velünk szemben, ám nincs bennünk gyűlölet. A magyar népet sem tartjuk hibásnak a történtekért, de felejteni nem tudunk – hangsúlyozta Martin Wennes.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatástalan volt a szúnyogirtás?

A polgármesterek szerint a tartós magas vízállás miatt alig van értelme a szúnyogirtásnak. Tovább olvasom