Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

A ˝kegyes királyra˝ emlékeztek

Szent Lászlóra méltán tekintünk tisztelettel, a lovagkirály a magyar kultúrkincsünk fontos szereplője – emelte ki tegnapi ünnepi beszédében a Városi Szent László Napon Bertényi Iván történész, akadémikus.
A Szent Gotthárd Római Katolikus Egyházközség és a Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület Szent László Emlékbizottsága vasárnap szervezte meg a hagyományos Városi Szent László Napot az önkormányzat támogatásával. Dr. Márfi Gyula, a Veszprémi Főegyházmegye érseke celebrálta az ünnepi szentmisét a magyaróvári plébániatemplomban.

Szent László szobránál elsőként dr. Kocsis Sándor, a városvédők elnöke idézte a „kegyes király" alakját, mondáját. Elmondta: László király megfordulhatott Magyaróváron, a településen az elsők között emeltek emlékére templomot. Az egyesületi elnök továbbá emlékeztetett arra is, hogy 1993 júniusában közadakozásból avatták fel a határőrök védőszentjeként is tisztelt magyar király szobrát Mosonmagyaróváron. 1997 óta gyűlnek össze Szent László-napi megemlékezésre.

Belső feszültségekkel, ármánykodásokkal, intrikákkal tarkított időszakban került trónra bátyja, Géza uralkodása után László Árpád-házi király – mutatott rá Bertényi Iván történész, akadémikus, aki a lovagkirály életének és kultuszának érdekességeiről szólt ünnepi beszédében. A történész szerint László király kultusza már korán kialakult.

Szent Lászlót idézték dalban, zenében és versben az ünnepi műsorban közreműködők is: a Kühne Rt. Fúvószenekara, Bérci Csaba, a Hunyadi Diákszínpad és a Halmos László Énekegyüttes. Az emléknapot koszorúzás zárta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályázati fórum Hegyeshalomban

Magánszemélyek, mikrovállalkozások július 2-ig nyújthatnak be fejlesztési céljaik megvalósításához… Tovább olvasom