Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

A halászi hídfelújításra önállóan pályáznának

Mosonmagyaróvár - A halászi híd felújítási tervének leválasztását kéri az elkerülőúti elképzelésekről a kistérségi tanács: így remélnek forrást a műtárgy építésére. A mosonmagyaróvári mentőállomás mellé kerülhetne a városi és a vidéki ügyelet: erre pályáznának.
A mosonmagyaróvári kistérségi társulás tegnapi ülésén elsőként Csiba Erzsébet, az Egyesített Szociális Intézmények vezetője a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás nemrégiben bevezetett havi háromszáz forintos díjainak beszedésében kérte a települési elöljárók segítségét.
„Kétszázhatvanhat készüléket helyeztünk ki a környező településeken, s összesen évi 1,4 milliós bevételt jelent számunkra a nemrégiben kiszabott díj" – mondta. Beke Károly kistérségi koordinátor bemutatkozója után a társulás jóváhagyta a mosonmagyaróvári integrált városfejlesztési stratégiát.

A költségvetésről

A tavalyi költségvetési beszámolóról Kurunczi Károly, a pénzügyi bizottság elnöke azt mondta: likviditási gond nem volt, kiegyensúlyozott gazdálkodást folytattak, így végül a tanács elfogadta a beszámolót. Az Állami Számvevőszék vizsgálta a társulás 2004 és 2007 közötti működését. Jogosulatlan normatív pénzfelvételt nem talált, így a jelentést, az intézkedési és a belső ellenőrzési tervet jóváhagyták.

Rosszullét a zsúfolt buszon

A kistérségi közösségi közlekedés szervezését előkészítő tanulmányról Kalincsák István városfejlesztési osztályvezető beszélt. A tárca, a közlekedési vállalat mellett a helyi önkormányzat és a kistérség 3–3 millió forintot vállal (áfa nélkül) a költségekből. Széles Sándor (Máriakálnok) garanciákat sürgetett, hogy a tanulmány a későbbiekben használható legyen. Tóth Péter (Lipót) egy ide kapcsolódó, hozzá beérkező panaszt osztott meg a jelenlévőkkel. Eszerint a reggeli Hédervár és Győr között közlekedő buszok diákokkal túlzsúfoltak és annyira fülledtek, hogy már négy tanuló is rosszul lett a járművön. „Emiatt is szükséges változtatni, ezt segítheti a tanulmány" – mondta Kalincsák.

Ügyelet a mentők mellé

Szabó Miklós elnök az orvosi ügyelet kialakításának pályázati lehetőségéről beszélt. Eszerint a város az Országos Mentő Szolgálattal közösen felújítja a mostani mentőállomást. „Szerencsés lenne a városi és vidéki ügyeletet az új létesítmény mellé telepíteni" – mondta. A vidéki ügyeletet ellátó társaság vállalta a pályázati önrészt, a városi ügyeletét pedig az önkormányzat: a pályázatírás díját, 200–200 ezer forintot a kistérség és a város állja. Széles Sándor azt kérte: készüljön felmérés a kistérségi háziorvosi praxisokat illetően.

160 milliót remélnek korszerűsítésre

„A pályázatot beadtuk, az elbírálásra várunk" – mondta Németh Edina, a helyi vidékfejlesztési iroda vezetője. Ebben buszfordulókra-, -öblökre, bel- és kültéri padokra, kerékpártárolókra pályázik 21 település: 18,8 milliós önrészükhöz 160 milliót nyernének.

Portál az egyesületnek

A tanács ősszel napirendre tűzi az önálló munkaszervezet felállításának kérdését, 100 ezer forintot ad a Szigetközi Természetvédelmi Egyesületnek egy internetes információs portál kialakításához.

Nagyobb eséllyel a hídfelújításra

Majthényi Tamás (Halászi) javaslatát is elfogadták: eszerint levélben kérik Molnár Csabát, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnökét, hogy kezdeményezze a halászi híd és az elkerülőút projektjének szétválasztását. „Ennek összköltsége most 4 milliárd forint, új híd építése kevesebbe kerülne. Olyan alföldi hídépítési pályázatok kaptak központi támogatást, melyeknek nincs építési engedélyük: a halászi műtárgynak van, így szétválasztás esetén ezek helyére kerülhetnénk" – mondta Majthényi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Automata megfigyelők a meterológiai állomáson

Mosonmagyaróvár - Megfigyelők nélküli automata létesítménnyé alakítják a több mint tíz éve működő… Tovább olvasom