Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

A Futurát a várossal együtt kell eladni a látogatóknak

Az építkezés mellett a Futura majdani működtetésének előkészítése is megindult már. A polgármester szerint a kivitelezés mellett nagy feladat lesz a létesítmény látogatókkal megtöltése is, különösen, hogy a közelben két hasonló beruházás is készül.
Ütemterv szerint zajlanak a mosoni Futura épületébe tervezett interaktív természettudományos bemutatóközpont építési munkálatai. Az egykori magtár átalakításának az év eleje óta már látható jelei is vannak és hamarosan még látványosabb fázisába érkezik az építkezés.

Mint ismeretes, a mosoni belváros jellegzetes, meghatározó magtárépületének hosszú ideje próbálnak funkciót találni. Így jött az ötlet, hogy a budapesti Csodák Palotája mintájára kialakítható egy természettudományos interaktív bemutatóközpont. A több mint másfél milliárd forintos projekthez mintegy 1,27 milliárdot kap a város az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával. A támogatási szerződés aláírását, majd a közbeszerzési eljárás lezárását követően tavaly november végén adták át a munkaterületet a kivitelezőnek. Elsőként a magtár mögötti melléképületet bontották el, az év elején pedig megkezdődtek a műemlék épületen belüli munkák, illetve a két henger alakú épület alapozása is.
A tervek szerint 2012 tavaszára fejeződik be a kivitelezés, a létesítmény pedig várhatóan 2012 nyarán nyithatja meg kapuit a látogatók előtt.

– Bár az építkezés még az elején tart, már elkezdtük a felkészülést a majdani üzemeltetésre is. Mire megnyitja a kapuit a létesítmény, legyen kinek és legyen mit bemutatni – mondja Nagy István polgármester. Ennek érdekében az építkezéssel párhuzamosan két szakembert vettek fel. Egyikük, Fűzfa Zoltán – a Pisztráng Kör Egyesület és a dunaszigeti ökopark vezetője – koordinálja majd a belső attrakciók, installációk létrehozását. A másik szakember, Gráfi Szabolcs – aki korábban a Magyar Turizmus Zrt.-nél dolgozott – pedig a marketing és a létesítmény minél szélesebb körű megismertetése terén lát el hasonló feladatokat. A polgármester hozzátette: nem csupán a leendő Futurára koncentrálódik ez a munka, hanem az egész várost és a térséget kell „eladni" az idelátogatóknak. Szoros kapcsolatot alakítanak ki az idegenforgalmi szervezetekkel és az ágazatban működő vállalkozásokkal is.

Nagy István hangsúlyozta: különösen fontos ez a munka azért is, mivel a közelmúltban értesült arról, hogy a közelben, Győrben és Tatán is épül a Futurához hasonló létesítmény. A szakembereknek kiváló munkát kell végezniük, hogy a másik két beruházás ne konkurenciája legyen a mosonmagyaróvárinak, hanem egymást kiegészítsék. A polgármester kiemelte: kétsége sincs afelől, hogy a három létesítmény közül a Futurának kell a legjobbnak lennie, a legtöbb látogatót vonzania. Éppen ezért kínálják majd mellé az egész várost és a Szigetközt is.

Az építkezés megkezdésével együtt erős vállalkozói érdeklődés mutatkozik a Futura belső tereinek kihasználására és a környékbeli vendéglátóhelyekre. Nagy István szerint a beruházás így találja meg igazi értelmét. Uniós és városi források megindítják a vállalkozói tőkét, ez nagymértékű minőségi megújulást hozhat a városban.

Épülőben: A kerítés mögött az építkezés zajlik, a háttérben pedig már dolgoznak a szakemberek a Futura majdani megtöltésén is.
Épülőben: A kerítés mögött az építkezés zajlik, a háttérben pedig már dolgoznak a szakemberek a Futura majdani megtöltésén is.


Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. Boli 2011. március 29. 20:14
  „Még mindig nincs igazi koncepció (vagy nem árulják el, hisz a titokzatosság az fontos), egy terv, egy határozott elképzelés és irányvonal, hanem csak általánosságok. A győriek már most tudják, mit fognak csinálni, milyen kiállítások lesznek, milyen tematikára és érdekes témára építik fel az egészet, ki van írva a pályázat a technikai érdekességek megépítésére az egyetemistáknak... Nekünk nem fontosak ezek? Egyébként szeretném a lehető legnagyobb tisztelettel megkérdezni, melyik dicsőséges és nagytudású városi képviselőnk is volt az, amelyik a tájékoztatóra éthordóval érkezett? Mert értem én, hogy szegényebb sorsú honfitársainkat támogatni kell, ha úgy hozza az élet. Na de, izé, szóval, hogy is mondjam, minek is nevezzem ezt a magatartását a képviselő úrnak? Inkább nem mondom ki, mert még félreértené valaki azt a szót, hogy <önként moderálva>! Gratulálunk!!!! :)”
 • 38. zöldike 2011. március 24. 14:04
  „Egymóvári! Már álmodtunk: Máriafürdőt, casinot, sportcsarnokot, stb. Ezért -szerintem legalábbis- be kéne fejezni az álmodozást (meg a pénz-szórást)! Helyette a gondolkodást ajánlanám!”
 • 37. egymóvári 2011. március 21. 16:59
  „Nyugtával dicsérjük a napot! Miért ne lehetne sikerre vinni a Futurát?
  Jó szervezőemberek kellenének mögé. Ezt nem tudom meg van-e? Reméljük, hogy igen.
  Kell Mosonmagyaróvárnak, hogy legyen egy nagy dobása , ami országszerte ismert lehet, ha már nincs és nem is lesz ´56-os emlékhelyünk a laktanyából, a termálfürdőnk és a várunk sem az. Hátha ez az lesz!
  A hozzászólásokból látszik, hogy nagy az ellenszele, majd mindenki temeti a projektet, és már most fejeket akarnak porba hullni. Miért? Várjuk ki a végét!
  Lehet, hogy azért nem vagyunk sikeres város, mert ha valaki kitalál valamit, arra mindjárt többen is gáncsot vetnek.
  E cikk mellett sem, az ellenvéleményeknek kellene többségben lenni, hanem a pozitív gondolatú írásoknak.
  Igen, merjünk nagyot álmodni és azt megvalósítani!”
 • 36. pancser 2011. március 20. 14:59
  „Az egész beruházás, pályázati ötlet mögött Szabó Miklós, Sólyom, Knausz urak sejthetők, meg hát természetesen a fideszes többségű testület valamilyen alku folytán. Persze ki ne hagyjuk azt az eszement pályáztatást, amely az ilyen ostobaságokra körültekintés nélkül(mosoni romházak például) pénzt ad. Ha belegondolok, hogy a méltán a kulturális nemzeti örökség részeként számon tartott fertődi kastély felújítására az első ütemben nagyjából ennyi pénzt szánnak, még döbbenetesebb a dolog.
  Nagy István sem bízik a dologban, már elkezdte a menekülési útvonal tervezését bukta esetére, nem véletlenül emlegeti a konkurrenciát!”
 • 35. Hedon 2011. március 20. 11:31
  „"Nagy István hangsúlyozta: különösen fontos ez a munka azért is, mivel a közelmúltban értesült arról, hogy a közelben, Győrben és Tatán is épül a Futurához hasonló létesítmény."

  Eléggé képben van ez a jóember, ha Ő erről most értesült. A győri hasonló létesítmény pályázati felhívása 2008 decemberében jelent meg pl itt:
  http://epiteszforum.hu/node/11464
  Több mint 3 év telt el azóta. Nagy Úr Ön üvegbúra alatt él azóta?

  A győri épületet egyébként már építik, élő web kamerán is megtekinthető.
  Akit esetleg érdekel:
  http://www.mobilis.gyor.hu/mobilis/az-epuelet/nezze-eloben-az-epitkezest.html

  Visszatérve Móvárra ezt a beruházást egy totálisan elhibázott dolognak tartom
  és a következő évtized buktája lesz a városnak. Tartok tőle hogy az üzemeltetési és fenntartási költsége a város költségvetéséből súlyos milliókat fog elvinni évente.
  Már most megy a fekália szét kenése. 100 km belül 3 hasonló attrakció, amik majd
  ,,kiegészítik" egymást, hát persze.
  Nem vagyok Óvári de azt a pénzt (önrészt) Móváron belül biztosan más fejlesztésekre
  fordítanám. pl.: uszoda, sportcsarnok, termál (lásd Sárvár) vagy pl. utak terek felújítása.”
 • 34. pancser 2011. március 20. 11:12
  „33.-hoz! Idegenforgalom utak nélkül elképzelhetetlen. Akár a Közútkezelő akár a város útjai kritikán aluliak sok helyütt. Az egyik idegenforgalmi nevezetességünk a Vár előtt a Lajta hídon az úttest hatalmas kátyúkkal tele. Aki idegen erre jár, milyen élménnyel megy haza? Valahol nagy baj van ebben az országban, nem tudja a jobb kéz mit csinál a bal.”
 • 33. marcsus78 2011. március 20. 10:04
  „Ez vicc!Elöbb az utakat kellene használhatóvá tenni majd <moderálva> eztán lehetne csak ilyen beruházáson gondolkodni.Én sok felé jártam Magyarországon sok szép várost láttam.bár Mosonmagyaróvár a szűlövárosom ez mégsem tartozik közéjük.Futura,erzsébet tér felujitás az igen!Tessék csak pár száz métert visszább jönni a laktanya közben és megnézni az évek óta sokasodó szemetet az önkormányzat üres telkén.Többszöri figyelmeztetés ellenére sem viszik el a szemetet.Minek ugyebár nincsen szem előtt?De futura meg erzsébet tér felújitás az kell,na az unio sem tudja mire ad pénzt.Kicsit más téma de nézzük csak meg a bicikli utakat mosonba,festettek a jáda közepére egy sárga csíkot ami ma már sok helyen nem is látható és kész a bicaj út.Kíváncsi volnék rá.hogy az önkormányzat erre mennyi támogatást vett fel.Van hova fejlődnie még ovárnak”
 • 32. zöldike 2011. március 20. 08:34
  „Álom -e vagy nagyképűség látogatót, turistát várni egy olyan városban, ahol lassan járhatatlanok az utak, lerobbant épületek sora tarkítja az utcaképet? Ajánlom a szakembereknek, döntéshozóknak, sétáljanak végig Mosonból a Szent István úton a Futurától a Fő úton a Várig. Közben tekintsenek jobbra és balra, majd tegyék a kezüket a szívükre, úgy vallják be legalább maguknak: ha ők nyaralni, kirándlulni mennek, ilyen elhanyagolt környezetet nagy ívben ők is elkerülnének!”
 • 31. permanganat 2011. március 19. 19:04
  „30. Vagy említett hidat -2°C-ban, ismétlem, -2!!!!°C-ban próbálták aszfaltozni...”
 • 30. Boli 2011. március 19. 16:06
  „29. Továbbá olyan állapotban vannak a város útjai, hogy minősíthetetlen! Bár aranyos volt, amikor 2 hete a legnagyobb esőben foltozták az utat. Mára gyönyörűen kijött minden belőle, sőt nagyobb is már a lyuk. Ügyes! Tényleg, tele vagyunk szakemberekkel, csak a józan ész van nyaralni.”
 • 29. permanganat 2011. március 19. 15:33
  „Futura helyett nagyonis örülnék, ha helyette kezdenek végre valamit a Deák Ferenc térnél lassan kilyukadó híddal!!!!!!!!”
 • 28. pancser 2011. március 19. 13:00
  „23.KoPi. Rajtam mindenképpen túlteszel, hiszen mennyei magasságokból bírálsz engem. Tekintsél már le helyettem inkább arra ami Mosonban van.
  "Érdemes lenne megnézni a várpincében több százmillióért kialakított beruházás eredményességét is". írja "zopika02". Ez vár a Futurára is.
  26.Rbar! Jöhetsz a számaiddal, kíváncsi lennék mit tudsz kihozni a Futura borzalomból. Sejtem, hogy ha a magadét költenéd és nem kibicelnél a partvonalon hanem mindjárt aggódni kezdenél. Azért vannak mások szerencsére akik nem így gondolkodnak és a közpénzre is a sajájtukként tekintenek, hiszen azt ők adták össze!”
 • 27. Boli 2011. március 19. 12:35
  „Milyen jó is nekünk, hogy van itt ez a NAGYTUDÁSÚ KOPI, akivel bár nincs olyan szerencsénk, hogy megmutatná nekünk a mindenkori helyes utat, ellenben, az általa javasolt állatkertben, minden bizonnyal előkelő helyet tudna kivívni magával ecceriségével és őszinte naivságával. Trollkodj nyugodtan. Hisz a városi "elvtársak" és kis kedvenceik 20 milliós médiabirodalmán is poénkodni tetszett. Amíg valóság lett. Jót nevettünk... Viccesek a narancsos "elvtársak"!”
 • 26. Rbar 2011. március 19. 12:15
  „Kopi, pancser már csak ilyen :-) Őszintén szólva nem is vártam tőle hsz-t, mert ha kíváncsi lettem volna a véleményére, akkor visszanézek pár száz hsz.-t, és ugyanott vagyunk amiket most összeírkál.
  Nem is akarok reagálni rá, mert nincs értelme: fújja a magaáét mint a pereces - joga van hozzá - s közben olyan szemléletről tesz tanúbizonyságot, amelyik - sajnos - még igen élénken él egyesekben, s mely miatt az ország ide jutott ahova...
  Amiket te itt nap mint nap előad - mint felelős gondolkozó(?) - nem több egyszerű hablatyolásnál, frázispufogtatásnál... Ráadásul a számszerűség soha sem volt az erős oldala, régebben még vettem a fáradságot, hogy tételesen megcáfoljam, de már rájöttem: totál értelmetlen bármit is felhozni: nála a lemez megakadt...
  Az ilyen alakok számolták ki annak idején, hogy fel kell számolni az egész magyar tengerhajózást, hogy a Malév nem ér többet egy budai villánál, hogy a Mávot szét kell trancsírozni és sorolhatnám vég nélkül...
  Én sajnálom, hogy móváriként a tudását(?) nem a város érdekében, hanem ellene használja. Vigasztaljon az a tudat, hogy nincs egyedül, van még más is ebben a kis városban.”
 • 25. zopika02 2011. március 19. 09:26
  „Érdemes lenne megnézni a várpincében több százmillióért kialakított beruházás eredményességét is, vagy vajon a város határában üresen tátongó ipari park már hogy kaphatott ismételten több százmilliót fejlesztésre, mikor egyetlen betelepült céget nem tud felmutatni. Van itt pénz uraim, csak nem arra amire kellene.”
 • 24. amivarosunk 2011. március 19. 07:00
  „szabka73-nak
  A youtubu.com-on nem aranyos próbálkozást látsz a Futura, a csodák palotája címmel,hanem az egyetlen olyan összeállítást,ami a Futura futurájáról készült épp azért,hogy a varosikollegium videoit megtekintők a Futurát is
  megismerjék. Ami pedig a videoban látható, az maga a Futura épülete illetve a " csodák palotája" tervei. Minden kép tartalma valós. Elég szomorú,hogy eddig semmiféle nyilvános ppt. nem készült a város futurisztikus tervéről és az is,hogy az utóbbi "image" filmekben még csak megemlítve sincs.”
 • 23. KoPi 2011. március 19. 04:23
  „Milyen jó is nekünk, hogy van itt ez a pancser és Boli, akik mindig jól megmondják a frankót! Különösen pancser, aki választott neve ellenére MINDENBEN tökéletes szakértő, lett légyen szó akár atomfizikáról, mikrobiológiáról, oktatásról, művészetekről, építészetről, útépítésről, mindenről, mindenről, mindenről. Köszönet és hála Tenéked óh Teremtőnk, hogy ide pottyantottad minékünk e nagy embert/embereket. Mivé is lennénk mi Őnélkülük, akik ítéleteikkel eligazítanak minket, egyszerű halandókat az élet rejtelmeiben, akik megmutatják nekünk a mindenkor helyes utat.
  Ui: Nagy tisztelettel javasolnám a város vezetésének, hogy a Rudolf ligetben hozzanak létre egy állatkertet is. Úgy látom, hogy lenne ott mit és kit mutogatni és a bevételei nagyszerűen kiegészíthetnék a Futuráét! :-)”
 • 22. pancser 2011. március 18. 22:14
  „Na én kiszállok ebből a vitából. a véleményemet leírtam változtatni nem tudok, a város sem az enyém, vezetője sem vagyok felelősségem sincsen, csupán ösztönösen reagálom le. Azzal persze nem sokra megyek, ha elmondhatom, hogy előre megmondtam. Remélem a felelősségrevonósdi ami most divat, itt is lecsap ha bukta lesz, mindegy milyen színekben villognak a felelősök! Aki ebbe belesodorta a várost, remélem a vagyonával felel meg az is aki kidobta az 1miiliárdnál is több forintot! Azért itt is vannak ám fura ügyek, például hogyan kaphatott az előző polgármester bérlakást, kérdezik többen Mosonban. Így már a csodák palotája ügye sem lehet meglepetés!”
 • 21. szabka73 2011. március 18. 21:52
  „Tévedsz, a legjobb ha az ember és a koncepció ugyanaz, mivel azt sajátjának tekinti ergo szívügye. Ha koncepcióra keresel embert az csak feladat s nem szív ügy.”
 • 20. Boli 2011. március 18. 21:38
  „Intézményt, rendszert egy koncepcióra és egy tervre építünk! Majd keresünk hozzá embert is, aki meg tudja valósítani. Meg pénzt is tudunk majd bele tenni, amivel fenntartjuk, fejlesztjük, folyamatosan. Szerintem.”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Különdíjas Tréfás Tinik

A mosonmagyaróvári Éltes Mátyás Nevelési-Oktatási Központ 9. évfolyamával részt vett a napokban a… Tovább olvasom