Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

A forgalmi adó várható emelése visszavetheti a turizmust

Mosonmagyaróvár - Korábban a nyugati, mostanában északi szomszédaink élénkítik a kereskedők, vendéglátók forgalmát. A gazdasági válság ellenére sikerült „levegőhöz jutniuk". Ha lesz áfaemelés, ismét veszíthetnek nemcsak magyar, de külföldi vásárlóikból is.
Nemcsak a bevásárlóközpontokban hallunk egyre több szlovák szót, a mosonmagyaróvári sétálóutca üzleteiben, éttermeiben is egyre gyakrabban fordulnak meg északi szomszédaink. Még megéri ide jönni, de sokan úgy vélik: ha júliustól öt százalékkal megemelik a forgalmi adót (áfa), eltűnik az árkülönbség.

Mosonmagyaróvár kereskedelme hosszú évek óta a bevásárlóturizmusra alapoz, eleinte az osztrák, az utóbbi hónapokban a szlovák vásárlókra.
– Nemcsak a hipermarket parkolója telt meg szlovák autókkal, a Magyar utcán is újra nagyobb a mozgás. Az itteni kereskedők ismét levegőhöz juthatnak. Amennyiben a pénzügyminiszter szándékai szerint valóban megemelik az áfát, azoknak a külföldieknek, akik eddig a gyenge forint előnyeit kihasználták, már nem éri meg nálunk vásárolni – véli Nagy István alpolgármester.

A forint–euró árfolyam hatására több osztrákra számítottak a megkérdezett kereskedők a sétálóutcában. – A vásárlóink tíz százaléka szlovák, a mosonmagyaróvári hipermarket melletti üzletünkben viszont 30 százalék. Sok szlovák csak nézelődik, nem vásárol – mondta az egyik ajándékbolt munkatársa, aki szerint még nem tudni, mit hozhat az áfaemelés.

Megélénkült a forgalom a mosonmagyaróvári sétálóutcán. Az áfaemelés miatt hazai, de külföldi vásárlóikból is veszíthetnek a kereskedők.
Megélénkült a forgalom a mosonmagyaróvári sétálóutcán. Az áfaemelés miatt hazai, de külföldi vásárlóikból is veszíthetnek a kereskedők.

A szálloda- és a vendéglátó-iparosok viszont már sejtik: a gazdasági válság hatására már amúgy is megnyirbált ágazatnak egy újabb csapás lehet az 5 százalékos emelés, az üdülési csekk megadóztatása hatására pedig a belföldi fogyasztóik száma is tovább apad.

– A recesszió óta folyamatosan csökken vendégeink száma, sokan mondják vissza foglalásaikat. Az áfaemelés a szállodaiparra egy újabb csapás: árainkat tovább már nem drágíthatjuk, így a nyereségünkből kell lecsípnünk – nyilatkozta Domnánics Ernő, az egyik mosonmagyaróvári szálloda vezetője. Szerinte az üdülési csekk megadóztatása is további forgalomcsökkenést eredményez. A cafetéria ezen elemének köszönhetően foglalta le szállását, fizetett az étteremben a belföldi vendégeik 75–80 százaléka.

– Minimum harmincszázalékos visszaeséssel számolunk az üdülési csekk megadóztatása hatására – tette hozzá a szállodavezető.

Nagy István elmondta: a város számára fontos, hogy a vállalkozói „túléljék" a válságot. A bajba jutott cégek támogatására nem hoztak létre pénzalapot, viszont az adók befizetésekor lehet kérni részletfizetést, illetve késedelmi kamattal később is törleszthetnek. Az olyan nagy tömegeket vonzó rendezvények megszervezésével, mint például a makettkiállítás, a Voluta-fesztivál vagy a Szigetköz ízei, pedig profitálhatnak a helyi kereskedők és vendéglátók is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utcanevekről döntöttek a képviselők

Mosonmagyaróvár - A rasszizmus minden formájának elítéléséről írtak alá közös nyilatkozatot a… Tovább olvasom