Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

A figyelmetlenség, no meg a biciklisek

Noha az év elejéhez képest az elmúlt időszakban csökkent a balesetek száma a Mosonmagyaróvár környéki utakon, még így is jóval több baj történt, mint tavaly ilyenkor. A rendőrség fokozott ellenőrzésekkel venné elejét a romlásnak.
Nagymértékben, tizenkilenc százalékkal több személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt eddig idén, mint az előző év hasonló időszakában. Ez hattal több karambolt jelent – tudtuk meg Makó László alezredestől, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetőjétől. Elmondta: az év első három hónapjában igazán nagymértékben sokasodtak meg a balesetek: március végén az előző évi duplája volt a statisztika. Április végére már javult az arány, ám még ekkor is hatvanöt százalékkal volt magasabb, mint tavaly.

Halálos baleset is kettővel több történt, mint egy éve. A súlyos sérüléseseké közel a háromszorosára nőtt, míg harmadával csökkent azon karambolok száma, ahol könnyebben sérültek a résztvevők.

Arányaiban kevesebb volt az ittasan okozott balesetek száma, ám még így is az összes eset nyolc százalékában mutatott pozitív értéket az alkoholszonda. Az okok között továbbra is az elsőbbségadás elmulasztása áll az első helyen. Ezek mindegyike emberi tényezőkre, figyelmetlenségre vezethető vissza, nem pedig forgalomtechnikai hiányosságra. A legtöbb karambolt személyautók okozták, de a biciklisek aránya is magas, tizenhárom százalék.

Fokozott ellenőrzésekkel szeretné a rendőrség visszaszorítani a baleseteket.
Fokozott ellenőrzésekkel szeretné a rendőrség visszaszorítani a baleseteket.


A statisztikából látszik, hogy a balesetek több mint háromnegyede reggel hét és délután hat óra között történt. A tapasztalatok szerint az okozók zömében helyiek, akik vélhetően tisztában vannak az adott forgalmi viszonyokkal. Az adatok elemzése szerint nincs különösen balesetveszélyes útszakasz a környéken: az viszont látszik, hogy nőtt a balesetek száma az 1-es főúton és Mosonmagyaróvár belterületén is.

A baleseti helyzet javítása érdekében a rendőrség továbbra is fokozott ellenőrzéseket tart a környék útjain. Folyamatosan mérik a sebességet, a közlekedők mindennap találkozhatnak a traffipaxszal a legkülönbözőbb helyeken. Az előző hónapokhoz hasonlóan továbbra is rendszeresen razziáznak, ahol kiemelt figyelmet fordítanak az ittasság ellenőrzésére és a biztonsági öv, illetve gyermekülés használatára, valamint a nyári szezonban külön is ellenőrzik a motorosokat. Az alezredes felhívta továbbá a figyelmet arra, hogy a biciklisek is számíthatnak fokozott rendőrségi kontrollra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közel háromszázmilliós lesz az ˝utcakölcsön˝

Tizenhét utca aszfaltozását tervezi részben vagy egészben az város még idén, 330 milliós hitelből. Tovább olvasom