Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

A fájdalom a legnagyobb kihívás

Rákóczifalváról indult el az a hat kanadai világvándor, akik a testvériség hirdetését tűzték zászlajukra a 3500 kilométeres Szent Jakab-zarándokúton. Lébényben találkoztunk velük.
Budapesttől Lébényig tart a Szent Jakab-út magyarországi szakasza, amely meghosszabbítva Mosonmagyaróváron, Rajkán keresztül az osztrák Wolfsthalig vezet. Hazánkból indulva egyébként a spanyol Santiagóig 3500 kilométert kell megtenniük az El Camino zarándokainak. Most erre a nem mindennapi teljesítményre vállalkozott hat kanadai, akikkel lébényi pihenőjükön találkoztunk.

– Nem a megtett kilométerek, hanem az út célja a fontos: a testvériségért gyalogolunk – mondta a csapat egyik legtapasztaltabb világvándora, Yves Belleval, akinek lábai már több mint tízezer gyalogutat tudnak maguk mögött, és a Szent Jakab-utat is több irányból járta meg. Ő az egyedüli, aki a feleségével érkezett. Veronique Tremblay és Francine Tremblay nővérek, egyébként a csapat hat tagja korábban nem ismerte egymást, csak az út kedvéért álltak össze. Valamennyien a kanadai Québecben vették magukhoz a vándorbotot.

Győrből érkeztek a lébényi szállásra a vendégek, akiket Timár-Geng Anna (a felvételen jobbra) fogadott.
Győrből érkeztek a lébényi szállásra a vendégek, akiket Timár-Geng Anna (a felvételen jobbra) fogadott.

A hat kanadai rendhagyó módon nem a fővárosból, hanem a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Rákóczifalváról indult még május 8-án. Szerdán érték el Lébényt, ahol a Szent Jakab-templom lábánál fekvő vendégházban szálltak meg. Timár-Geng Anna vezető elmondta: a nemrég felújított szálláshelyen gyakran fogadnak zarándokokat, akik kedvezményt is kapnak, no meg az elmaradhatatlan pecsét is a zarándokkönyvbe kerül itt.

– Naponta huszonöt-harminc kilométert gyalogolunk. Az időjárás viszontagságai mellett a fájdalom jelenti az egyik legnagyobb kihívást. Hiába sajog minden porcikánk, tudjuk, hogy tovább kell mennünk az akár hét-nyolc kilós csomaggal – mondta Veronique Tremblay.

Egyébként a kanadai vendégek várhatóan a svájci Einsiedelnig jutnak el július elejére, s jövőre ugyaninnen folytatnák útjukat Santiago de Composteláig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hosszú élet titka az összetartó család

A család körül forgott az élete – azt mondja, ennek köszönheti, hogy megérte századik évét… Tovább olvasom