Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

A diákok 30 százaléka kipróbálta a drogot

Egy nemrégiben készült felmérés alapján Mosonmagyaróváron is egyre fiatalabb korosztály kerül kapcsolatba a drogokkal.
illusztráció
A mosonmagyaróvári Haller-iskola kétnapos konferenciának adott otthont, amelynek középpontjában a drogprevenciós programok álltak. A rendezvényen egy országos és egy helyben készült tanulmány eredményét is ismertették.

Hatékonyabb programok kortárs segítőkkel

A konferencián Demetrovics Zsolt pszichológus a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet közreműködésével nemrégiben készített felmérés tanulságairól számolt be. A tanulmány az iskolákban végzett drogmegelőzési és egészségmegőrző programok hatékonyságára volt kíváncsi. Az eredmények közül pozitívumként említette: 23 százalékkal többen számoltak be arról, hogy sok új ismeretet kaptak a prevenciós program lefolytatása közben. Ezzel összefüggésben többen nyilatkoztak úgy, hogy kevésbé tartják veszélyesnek a drogokat, mint korábban, csökkent a feltételezett kipróbálók aránya. Kiderült továbbá: a programok hatékonyabbak, ha kortárs segítők bevonásával végzik azokat, s nem csupán egy-egy órában, hanem hosszabb időintervallumban, netán egy egészségmegőrző program keretében, több rendezvényen foglalkoznak a témával. Budapesten egyébként a 16 évesek körében több mint 30 százalékos a drogokat kipróbálók aránya.
A Mosonmagyaróváron készített tanulmány a helyi diákok egészségmagatartására és drogérintettségének kérdésére kereste a választ. Noha az adatokban sok a bizonytalansági tényező, a kapott eredmények alapján kitűnt, hogy nagyon is időszerű a megelőzést szolgáló programok bevezetése, tantervbe építése. A felmérést Mosonmagyaróvár valamennyi iskolájában, az általános iskolák 6–7–8. osztályosai, illetve a középiskolák 9. osztályosai körében végezték. Kiderült, hogy az általános iskolások 10, a középiskolások 30 százaléka rendszeresen dohányzik és a középiskolások egyötöde fogyaszt rendszeresen alkoholt. A „kis dohányosok" számának robbanásszerű emelkedése a 15. életévben, míg a rendszeres dohányossá válás a 17 éves korban jellemző. Az általános iskolások fele – bár kipróbálta – nem iszik alkoholt.
Az általános iskolások 13 százaléka már kipróbált valamilyen drogot és 2,5 százaléka többszöri fogyasztónak számít. Ugyanez a középiskolások körében úgy oszlik meg, hogy 16 százalékuk tartozik a kipróbálók táborába és 8,9 százalékuk a többszöri használók csoportjába. Leggyakrabban a marihuánás cigarettához nyúlnak a fiatalok, ezután a gyógyszer és az alkohol együttes hatását részesítik előnyben, míg harmadik helyen a diszkódrogok (Extasy és Speed) találhatók.

Igénylik

a többletgondoskodást


A tanulmányból az is kiderült, hogy a mosonmagyaróvári diákok tanuláshoz való motivációja jó és a fiatalok nagyobb része tartja nagy értéknek a biztos, kiegyensúlyozott családi hátteret. Ugyanakkor a tanulók csaknem 30 százaléka nagyon igényli a többletgondoskodást, hiszen reális – ám nem automatikus – esélyük van a különböző devianciák, így a károsnak minősíthető egészség-magatartásformák elfogadására, gyakorlására.
Az eredmény ismeretében a városi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum azt a célt tűzte ki, hogy iskolákra lebontja a kapott adatokat, majd felméri a prevenció jelenlegi helyzetét és egyben meghatározza a szükséges teendőket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bevásárlás Ausztriában: tejet már nem érdemes venni

A mosonmagyaróvári szupermarketek hétvégi kígyózó soraiban állók nagy része Ausztriából rándult át… Tovább olvasom