Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 20°C Még több cikk.

’ 56 emlékei a kultúrházban

Feketeerdőn közel hárommillió forintból megújult az önkormányzati hivatal épületegyüttesének tetőszerkezete: a 140 éves létesítményre pályázaton nyertek pénzt. A falunapon a helyi kultúrházban egy ötvenhatos kiállítás is nyílt.
A feketeerdei önkormányzati épület tetőszerkezete már jó ideje „megérett" a cserére. A létesítmény többfunkciós: egyik részébe a megszűnt posta helyett a Rajka és Vidéke Takarékszövetkezet költözött: negyedmillióval ők is szponzorálták a felújítást. A polgármesteri hivatal mellett egy szolgálati lakás is helyet kapott itt. Galambos Jenőné polgármester elmondta: megyei pályázaton nyertek 2,1 millió forintot a tetőszerkezet felújítására, s ehhez még az összeg harmadát önrészként biztosítaniuk kellett.

Az épület mellett néhány éve kialakítottak egy „sörkertet", ahol a napokban tartották falunapi rendezvényüket. Ezen a rendezvényen kapta meg a település Szakács Imre megyei közgyűlési elnöktől a megyezászlót.

A falunappal egy időben a helyi kultúrházban egy kiállítást is szerveztek: idén az ötvenhatos forradalom mosonmagyaróvári emlékeit idézték fel képekben. A gyűjtemény tulajdonosa Németh Alajos, aki személyes történeteit felidézve nyitotta meg a tárlatot. Újságcikkek, fotók, könyvek tanúskodnak az ötven évvel ezelőtt történt borzalmakról. A kiállítás most is látható Feketeerdőn, csak a kultúrház kulcsát kell elkérni a polgármestertől.

Negyvenhárom éve kántor

A hetvenéves Galambos Jenő immár negyvenharmadik éve a feketeerdei Szűz Mária-templom kántora. „Itt születtem Feketeerdőn, vallásos családban, így a »misére járás« hozzátartozott az életünkhöz. Gyerekként segítettem az orgona fújtatójának kezelésében." Galambos Jenőt 1960-ban kérték fel a falu kántorának. „Nem volt könnyű döntés amatőrként igent mondani egy ilyen felkérésre, de vettem egy harmóniu-

mot, s tanulni kezdtem" – mondja. Az újdonsült kántor először 1964 virágvasárnapján ült az orgonához, teli félelemmel. „Hatalmas volt a felelősség, majd a megkönnyebbülés is a mise végén, hogy minden rendben ment." Családja egész életében támogatta és elfogadta elhivatottságát: a kántor nemrégiben belépett a hetvenévesek táborába.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összefogás a társadalmi igazságosság jegyében

„ Nem ezt a lovat akartuk, de ezen az úton kell járnunk. A polgári konzervatív kereszténydemokrata erők összefogását a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP), a Független Kisgazdapárt (FKGP) és a Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP) valósította meg Mosonmagyaróváron” – jelentette ki Csorba Dezső, a KDNP helyi elnöke tegnap Mosonmagyaróváron tartott sajtótájékoztatóján. Tovább olvasom