Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

65 éves a Mofém Fúvószenekar

1949-ben a gyár munkásaiból alakult meg Mosonmagyaróváron a Mofém Fúvószenekar. A most harminchat tagú csoport kiállításon állít emléket az elmúlt 65 évnek, és szombaton jubileumi koncerttel köszöntik a tavaszt.

Hatvanöt éves fennállását ünnepli a mosonmagyaróvári Mofém Fúvószenekar. Az 1949-es indulásnál a harmincöt tagú csoportot Paulusz Béla karnagy irányította, 1977 óta vezeti Farkas Mihály, akit a múltról és jövőről is kérdeztünk.

– A negyvenes évek végén sorra alakultak a gyárakban az öntevékeny csoportok. Így jött létre 1949-ben a Mofém Fúvószenekar, melyet a gyár munkatársaiból toboroztak. Vállalati ünnepségeket színesítettek fellépéseikkel – idézte fel a kezdeteket a karmester.

– Fúvóstanárként végeztem a főiskolán és katonaidőmet is egy fúvószenekarnál töltöttem. Amikor Mosonmagyaróvárra kerültem, a Mofém zenekar éppen karmesterhiánnyal küzdött. Akkoriban egyébként még kizárólag csak gyári dolgozók zenéltek a csoportban. Mára ez átalakult: zenészeink egyre képzettebbek, elsősorban a Mosonyi Mihály Zeneiskola falai közül kerülnek ki. Szerencsére biztosított az utánpótlás, és ez a minőség javulásához is vezet – vélekedik az egyébként a mosonmagyaróvári zeneiskolát is igazgató zenész. Szerinte az is változást jelent, hogy míg korábban az idősebb korosztály és csak férfiak alkották az együttest, ma nagyon sok a fiatal, sőt, hölgyek is zenélnek köreikben. A legifjabb tagjuk hatodikos, a legidősebb a nyolcvanas éveiben jár.

Mofém Fúvószenekar: sok a fiatal, képzett zenész a csoportban.
Mofém Fúvószenekar: sok a fiatal, képzett zenész a csoportban.


Repertoárjuk is folyamatosan megújul – a kor igényeihez alkalmazkodva. A hagyományos fúvósindulók, polkák, keringők mellett például film- vagy könnyűzenéket is játszanak.

– Úgy érzem, van jövője a fúvószenének és a -zenekaroknak. Ezt bizonyítja, hogy sokan kívánnak köreinkbe tartozni, illetve sok felkérést kapunk határon innen és túl. A városban is gyakran szerepelünk, idén Szlovákiába és Ausztriába kaptunk meghívást. A névadó gyár és az önkormányzat mellett sok támogató kerül ki azok közül, akik szeretik a zenét és hajlandóak erre áldozni – vélekedett Farkas Mihály.

A 65. születésnap alkalmából a héten kiállítás nyílt a Flesch-központban: a zenekari ereklyék mellett régi fotográfiákon, okleveleken, hangszereken, egyenruhákon keresztül elevenedik meg a múlt. Szombaton este 6 órakor a hagyományos tavaszköszöntő műsorukra készülnek a Flesch-központban. Itt mutatják be először új egyenruhájukat is. Farkas Mihály ígéri: ismert és fülbemászó dalokkal kedveskednek a zeneszerető közönségnek. 

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szén-monoxid-mérgezés gyanújával kórházba vittek egy embert Rajkáról

Bejelzett a szén-monoxid-érzékelő egy rajkai lakásban, a Bem apó utcában csütörtök hajnalban. Tovább olvasom