Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

13 évesen a partikban? - Ittas fiatalok a mosonmagyaróvári éjszakában

A fiatalok körében közkedvelt szórakozóhelyek ellenőrzésébe kezdtek a mosonmagyaróvári rendőrök.
Sok esetben találkoztak erősen leittasodott fiatalkorúakkal, akiket aztán a szüleik vittek haza a kapitányságról. Előfordult, hogy két tizenhárom éves lányt találtak éjfél után egy szórakozóhelyen.

A januári, három halálos áldozatot követelő, West-Balkánban történt tragédia nyomán indult országos razziasorozat részeként széles körű ellenőrzést tartottak a rendőrök – a társszervekkel közösen – a helyi és környékbeli zenés szórakozóhelyeken. Az akkor kiadott kormányrendelet azonban továbbra is adott feladatot a hatóságoknak.

Ennek megfelelően az elmúlt hetekben ismét átfogó ellenőrzésbe kezdtek a rendőrök a környékbeli szórakozóhelyeken – tudta meg a Kisalföld Béli Ferenc alezredestől, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztálya vezetőjétől. Elmondta: a polgármesteri hivatallal karöltve elsősorban a fiatalkorúak által látogatott egységeket nézték meg.

Az ellenőrzések tapasztalatairól az alezredes elmondta: sajnos jellemző, hogy a fiatalkorúak között többet találtak láthatóan is ittas állapotban. Sokszor nem a szórakozóhelyen, hanem azt megelőzően más üzletekben vették vagy vetették meg maguknak az alkoholt és már meglehetősen ittasan érkeztek a vendéglátóegységbe. Az ellenőrzések során előfordult, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság munkatársai tetten értek és szankcionáltak, mivel fiatalkorúakat szolgáltak ki alkohollal.

Béli Ferenc elmondta: amennyiben a rendőrök fiatalkorúakat találnak ittasan – és ezt alkoholszonda is bizonyítja –, értesítik a szülőket, akiket vagy a helyszínre, vagy pedig a kapitányságra hívnak gyermekükért. Az elmúlt hetekben számos ilyen eset történt.

Döntő többségében a szülők nem vették zaklatásnak az eljárást, sőt, meg is köszönték az értesítést. Sokszor a szülőket meglepetésként éri a rendőrök éjszakai telefonhívása, hiszen nem is tudják, hogy gyermekük szórakozóhelyen tölti az estét. Előfordult olyan eset is, amikor éjfél után két tizenhárom éves lányt találtak a rendőrök az egyik kocsmában.

Az osztályvezető kiemelte: az ellenőrzések nem a szórakozók "zaklatására" irányulnak, sokkal inkább a fiatalok biztonsága érdekében történnek.

Az akciót éppen ezért folytatják a jövőben is. A tapasztalatok azt mutatják, hogy hatásosak az ellenőrzések, hiszen sokat javult a helyzet ezen a téren. Míg az év elején az egyik éjszakai szórakozóhelyen a vendégek hetven százaléka fiatalkorú volt, addig most ez az arány a negyede

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. sop32 2011. november 29. 09:12
  „Amerikát majmolják a tinik csak le vannak maradva, mert ott már nem ezek a menők!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 22. sop32 2011. november 29. 09:05
  „Én a médiát okolom legelső helyen,mert az sugallja a fiataloknak hogy mindent lehet ,persze a szülők is hibásak de ha értetlen a gyerek akkor ők sem érnek el sokmindent vele szemben,és az önfejű gyerek támadásba lendül ,mert nem akar lemaradni a" Nagymenő" társaitól.Persze azt mondják hogy Amerikából jön be a szeny és a mocsok de ott már CIKI a CIGI ÉS AZ ALKOHOL.Le vagyunk maradva ami ott 10-20 évvel ezelőtt volt, az most ért el ide.”
 • 21. Alex64 2011. november 29. 00:20
  „Szegény maszek kocsmatulajok ebből élnek nehogy már elvegyék tőlük. Város hírhedt helyei Meg gondoltam magam mégsem sorolom Hátha megsértődik valaki mert kimarad vagy esetleg mert szerepel a listában Tény és való ez a cikk csak reklám sem szigor sem komoly ellenőrzést nem tapasztalni mögötte A szórakozóhelyeket többnyire még mindig a 18 alattiak töltik meg”
 • 20. krisztianmix 2011. november 29. 00:05
  „Belépés csak személyivel. +18
  Ennyi...”
 • 19. Lone_wolf.. 2011. november 28. 22:17
  „Na akkor az jelentkezzen aki nem szeszelt a bulikon és nem járt kocsmába 16 évesen!! Szép dolog az igazmondás. :) Persze nem voltunk ilyen nyüzüge ratyik mint a mostaniak.:) A buli szesszel jár mióta világ a világ.
  Persze a 13 éves még húzzon haza és ne kocsmába.”
 • 18. fityesz 2011. november 28. 20:02
  „A rendőrség az adott településen a jegyzővel együtt felelős lenne az ellenőrzésekre.Mindkettő hatóság nagyívben sz@rik az egészre.Kivétel a fenti esetMóváron.”
 • 17. sookie 2011. november 28. 15:22
  „"Előfordult, hogy két tizenhárom éves lányt találtak éjfél után egy szórakozóhelyen." Micsoda meglepetés,ezen a mondaton eléggé elmosolyodtam. Győri szórakozóhelyeken a biztonsági őrök mosolyogva engedik be a saját lábukon már kb. állni nem tudó, szemmel láthatóan 16 alatti fiatalokat. Ha a 16 vagy csak a 18 év alattiakat kipaterolnák, pár ember ha lézengene a szórakozóhelyek többségében:S”
 • 16. ildancs20 2011. november 28. 15:14
  „Személy szerint, az amerikai példát tartom okosnak.Alkohol fogyasztás hivatalosan 21évtől! Jelen pillanatban a 18 éves sem tekinthető felnőttnek. Ha megnézem, hogy én hogyan viselkedtem 18évesen (alig 8éve),megdöbbentő a felelőtlenség a mai fiataloktól. Persze van kivétel! A szülő,azért van hogy ellenőrizze a gyermek felügyeletét,persze minden gyerek más,engem nem kellett én tudtam hol a helyem,nem is hazudtam soha hol vagyok. Igen 15-16 évesen bulizni jártam hajnal 2re otthon kellett lennem, soha nem volt gond! De most, amit látok elképesztő, én égőnek tartottam berúgni és úgy kinézni.Most ez a menő!Fúj,ne csodálkozzunk rajta nem is szól másról a világsajtó (Paris Hilton...). És persze a szülő aki sokat melózik,nincs annyi ideje....Számomra nem mentség.Ugyanaz a véleményem az álla tartásról,mint a gyermekvállalásról csak akkor tedd,ha időt,energiát és pénzt tudsz rá fordítani! Máshogy sajna nem megy. És igen zárják be a szórakozóhelyet 2-3hónapra büntetésként,a kiskorút akár némi közmunkára is lehetne (persze csak enyhén az elején 1-2 nap segítés az állatmenhelyen,otthonokban,úgyis kell segítség) fogni.Rögtön máshogy állnának hozzá!!”
 • 15. Szerén 2011. november 28. 15:08
  „Szerintem is meg lehetne akadályozni azt, hogy tinik egyáltalán bejussanak szórakozóhelyekre.
  Ha már a szüleik nem tudják megtiltani! Pláne hogy alkoholt fogyasszanak!
  Mert azért magunk között, hogyan kószálhat éjszaka ennyi idős gyerek!!! Hogyan engedik el otthonról?!!!
  És a rendőr sem igazoltatja az utcán? Én lehet, hogy nagyon naív vagyok, de abban biztos, hogy a felelőség közös!!
  Már felnőtt gyerekeimet is féltettem annyira, ha szórakozni mentek éjszaka én hoztam őket haza.
  Egyszerű másokra mutogatni, és siránkozni.”
 • 14. tricse 2011. november 28. 14:56
  „Ha inni akar meg fogja találni a módját,legyen bármilyen szigorú is a törvény és az ellenőrzés! :(”
 • 13. SN 2011. november 28. 14:32
  „*Minden törvény annyit ér, amennyit betartanak belőle!
  *A korhoz kötött történet már nem létezik, 14 éves korától joga van szórakozni.
  *Ha a fiatalkorú ittasan érkezik egy vendéglátóegységbe, csak és kizárólag akkor büntethető a vendéglátó, ha tettenérés történik további alkohol-kiszolgáláskor!
  *Ha józanul érkezik, de ott kap alkoholt, akkor is csak tettenéréskor büntethető a vendéglátó.
  *Ha "kapja valakitől" az alkoholt, akkor senki nem büntethető, mert olyan törvény nem létezik, amelyik büntetné a 18 éven aluli személyek alkohol fogyasztását!”
 • 12. jóhatudod 2011. november 28. 13:53
  „Jöhetnének a győri szórakozóhelyeket is ellenőrízni mert a rend őrei itt nem állnak feladatuk magaslatán. 18 éves kor alatt 22 óráig de akkor is szülői felügyelettel ! Ahol meg alkohollal kiszolgálják őket ,azt a szórakozóhelyet bezárni ! Mindjárt megtanulnák mi a rend ! Nálunk nagyobb "demokráciákban " is bűncselekmény a fiatalkorúak alkohollal való kiszolgálása !Megvan a törvényi szabályozás TESSÉK BETARTATNI !!”
 • 11. Hyppolit 2011. november 28. 13:52
  „10-hez! "Madarász"-szal teljesen egyet értek! Csak megjegyzem, szánalmas reggelente látni, amikor egy-egy suli(közép-, vagy általános, lassan már mindegy) előtt "csordában" megállva parknál, padoknál szívják a cigarettát (egyesek ha még csak azt) a diákok, köztük pár hangadó nyomja a nagy szöveget és az "élményeket" a nagy bulikról, tudálékosan okosítva a "lemaradottakat". Tisztelet a kivételeknek, jópár fejéről égetően süt a gyári sötétség, akik néhány év múlva kikerülve apuci/anyuci kebléről az ÉLET-be, nem értik, hogy miért is sül el balul nekik minden. A másik kategória, amelyik már kocsival jár suliba is. Véletlenül sem irigylem, csak hát "teher alatt nő a pálma", miért kell szándékosan öntudatos "lekvárokat" gyártani?”
 • 10. Madarász 2011. november 28. 13:32
  „Szerintem egyszerűen meg lehetne oldani a dolgot:

  1. 14. életévét betöltött gyereket sehová nem kéne beengedni, ha elkapják, akkor gyerek haza, családi pótlék megvonás, szórakozóhely engedélyének felfüggesztése

  2. 15-18. életév betöltéséig a szórakozó helyen tartózkodást este 10-ig korlátozni, amelyik szórakozóhely megszegi, engedélyt felfüggeszteni, majd legközelebb nem engednék be őket.

  3. Ahol ittas fiatalkorút találnának, akár ott ivott, akár nem, italmérési engedély vissza, mindjárt odafigyelnének, hogy kiszolgálnak-e fiatalkorút, vagy beengednek-e ittas fiatalkorút.”
 • 9. hokiel 2011. november 28. 13:28
  „De ugye most nem vagyunk őrültül meglepve? Az átlagéletkor egyre csökken, a fiatal lányok egyre idősebbeknek néznek ki, hátha még sminkkel el is tüntetik a korukat. A családot szétverték, akkor miért gondoljuk, hogy a szülőnek kéne mindent tudni a gyerekéről (pl. elváltak: az egyik szülő úgy tudja, hogy a másiknál van stb. stb. ne folytassam)”
 • 8. tricse 2011. november 28. 11:50
  „7.
  Na ja akinek van "fönti" szoba ugye! Nálunk a másfél szobás panelban próbálna meg ellógni!:)))”
 • 7. Csumpika 2011. november 28. 11:44
  „Tmoha!
  A szülőknek sokszor nem hiányzik a gyerek, mert van, hogy ők is mulatnak valahol, a gyereket meg "biztonságban" tudják otthon, vagy a gyerek engedély és a szülők tudta nélkül lép le. Persze ez nem általánosítás, szerencsére nem mindenki ilyen, vannak igenis felelősségteljes szülők és értelmes fiatalok is, de van ilyen is.
  Viszont rendszeresen megtörténik, hogy amikor a rendőr becsönget a szülőkhöz, hogy meghozta a gyereket, a szülők csodálkoznak, hogy "dehát a gyerek fönt alszik a szobájában!" Aztán jön a pofáraesés...”
 • 6. tricse 2011. november 28. 11:33
  „4.
  És az idősebb korosztály is menjen haza 10-re?
  Nem lehet mindent ami a szülői felelősség kategóriába tartozna a vendéglátóipar,a törvénykezés és a rendőrség nyakába varrni!
  Más!
  Én néha megnézegetem a bulifotókat itt az oldalon és van véleményem! :( Talán ha a szülők csak erre az egyre vennék a fáradságot és meglátnák a csemetéket,lenne ám "büszkeség"!:(
  Igenis a fiatalkor az ami többek között a bulizás kora,ezt senki nem vitatja el tőlük! Mi is megtettük,szüleink is megtették és ez így van rendjén! De ésszel!:)”
 • 5. matula4 2011. november 28. 11:30
  „Abszolút helyesnek tartom az ellenőrzéseket, mivel a mai fiatalok -tisztelet a kivételnek - nem tudnak kultúráltan viselkedni. A fiatalkorúnak meg 10 után otthon van a helye a családjánál, nem a kocsmában.”
 • 4. SiLa 2011. november 28. 11:20
  „A szülőket miért nem vonják felelőségre kiskorú veszélyeztetése miatt?
  Angliában este 10-kor zárnak a vendéglők, nálunk miért kell egész éjjel nyitva lenni?
  A 70-es 80-as években este 6-kor kezdődött a "discó", és este 10-kor vége volt, most meg este 10 után mennek a fiatalok "szórakozni". Ez normális dolog?”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Darnózselin is kigyúltak az adventi fények

A falu karácsonyfájánál szombaton meggyújtották az első gyertyát az adventi koszorún. Tovább olvasom