Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Mediawave 2012 - A világ legjobb filmjei

Átadták hétfő este a 22. Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Fesztivál filmes díjait Komáromban.
A legjobb dokumentumfilm díját a lengyel Maciej Drygas Ellenőrzött levelek című alkotása kapta, míg a legjobb nagyjátékfilmnek járó díjat megosztva nyerte el az angol Ben Rivers Két év a tengeren című műve és egy orosz szerzőpáros, Aljona Szemenova és Alekszandr Szmirnov Berkenye keringő című alkotása.

A legjobb kisjátékfilmnek járó díjat a román Anca Miruna Lazarescu Csendes folyó című filmjének ítélték oda, a svéd Erik Rosenlund Kitörölhetetlenül című alkotását találták a legjobb kísérleti filmnek, az animációs filmek kategóriájában pedig a spanyol Adrián Miguel Delgado és Tenesor Cruz Niesvaara Piszkos Péntek című filmje végzett az élen. A Monostori erődben rendezett fesztiválon 17 kisjáték-, 20 animációs-, 19 kísérleti- és 13 dokumentumfilm vett részt.

A játék- és kisjátékfilmeket Hajdu Szabolcs filmrendező, Sztefan Kitanov, a Szófiai Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója és Durst György producer értékelte. Az animációs-, kísérleti- és dokumentumfilmeket Ohad Itach izraeli rendező, Ladik Katalin költő, színész, performer és Radu Igazság román fényképész és filmes bírálta el.

A fesztiválok közül ez a rendezvény hordozza talán leginkább egy fesztivál közösségi jellegét. Filmes és zenei témáinak megformálásában képviseli a kis közösségek értékeit, emellett hangsúlyozzák környezettudatosságukat - mondta az MTI-nek a díjkiosztó előtt a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára. Halász János kiemelte, hogy most először tartották a Mediawave fesztivált teljes egészében a komáromi Monostori erődben, és úgy tűnik, hogy harmonikus egységre talált a helyszín és a fesztivál szellemisége. A Monostori erőd Dunai-bástyája három napon át dzsessz- és etnokoncerteknek adott otthont. A fesztivál zárónapján, hétfőn a Mérai Lakodalom és Menyegző kínált autentikus népművészeti élményt erdélyi, felvidéki és magyar zenészekkel, táncosokkal és eredeti cifraszobadíszlettel.

A Mediawave kiemelkedő eseményeként látogatott Komáromba a Cafés and Citizenry: The Roma Origins elnevezésű, EU-s támogatással megvalósuló művészeti integrációs projekt, amely a kávéházi zene roma gyökereinek felfedezésére és újjáértelmezésére tett kísérletet román, olasz és magyar muzsikusok részvételével.

A román (CLOPOT Alapítvány) és olaszországi (Thém Romano Egyesület) partnerekkel megvalósuló kezdeményezés célja, hogy progresszív módon közelítsék meg a kávéházi zene roma gyökereit. Roma és nem roma zenészek közösen hoznak létre egy új produkciót, amely aztán a projekt során folyamatosan fejlődik, és társművészetek bevonásával teljesedik ki, egy virtuális kávéház létrehozásával. A Monostori Erődben harmadik alkalommal gyűltek össze a Cafés Ú Citizenry zenészei. A zene és irodalom találkozását, valamint az egyéb művészeti elemek összehangolását és a záróprodukciót Boka Gábor rendezésében láthatta a közönség április 30-án. A Cafés and Citizenry: The Roma Origins projekt fővédnöke Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára.

Olvasóink írták

 • 2. Agent 2012. május 01. 10:20
  „1.
  - voltál ott?
  - tudod egyáltalán miről szól a fesztivál?
  - a programok jó része éppen az erődön kívül a fal tövében a Duna partján került megrendezésre.
  - ha jártál volna bármikor az erőd környékén tudnád, hogy a környéken nincsenek lakóházak:)

  Tehát, maradt ismét a témától teljesen független fokhagymás reggeli büfi, miután megvakartad a hasadat és elégedetten hátradőltél, hogy "ma is jól megmondtam!"

  Gratulálok:)”
 • 1. acsali 2012. május 01. 08:40
  „Az erőd falai megvédték a fesztiváltól a falon kívül élőket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mediawave: Czifra Műhely, cifra szoba

A Mediawave sajtószobája szürke hivatali berendezés helyett kalotaszegi bútorokból áll, ezt a… Tovább olvasom