Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Cuha-völgy, Bakony

Bakony - Országosan is az egyik legkedveltebb turisztikai célpont, a Cuha-patak völgye. Vinye és Porva-Csesznek között kilenc gázló és az érintetlen természet teszi felejthetetlenné a kirándulást. A híres túravonalon Győr-Moson-Sopron és Veszprém megye osztózik: pont félúton van ugyanis a megyehatár. Külön élmény, ha valaki vonaton érkezik a völgybe.


Hazánk egyik legváltozatosabb formákat megjelenítő tájegysége a Magas-Bakony, a kirándulók méltán kedvelt túraterülete.

Az itt található erdőségek zöld szigetként őrzik a természet érintetlenségét, a hajdan legendás betyárokat bújtató égig érő bükkösök, tölgyesek, gyertyánosok között számos szurdok húzódik, mélyükön hegyi patakokkal.

A Magas-Bakony egyik legszebb része, a Cuha-patak völgye. Ebben a vadregényes sziklaszurdokban halad a Győr-Veszprém vasútvonal.

A Bakonyból a kínai császárhoz

A vasútvonal története külön megér egy kisebb misét: megépítése az 1800-as évek végén kezdődött. Legkésőbb pont a legizgalmasabb szakaszt, a Bakonyszentlászló és Veszprém közötti részt nyitották meg a Millenium évében, 1896-ban.

A 19. század végén megálmodott vasútvonal egy fiatal mérnök, Gubányi Károly keze munkáját dicséri, aki aztán a Bakonyban szerzett tapasztalatait Kínában kamatoztathatta a császár megbízásából. Gubányi munkáját még az idő vasfoga sem tépte meg: kisebb módosításokat leszámítva ugyanúgy utazhatnak napjaink természetszerető vendégei, mint anno.


Országosan is az egyik legkedveltebb turisztikai célpont, a Cuha-patak völgye. Vinye és Porva-Csesznek között kilenc gázló és az érintetlen természet teszi felejthetetlenné a kirándulást.

Szalonnasütés: mennyei falatok!

S a Bakony Cuha-völgyi része nem is hálátlan: remek kikapcsolódást ígér a kirándulóknak, a kilenc gázlón való átjutás a kicsiknek mindig nagy öröm – igaz, a felnőtteknek lehet, hogy inkább fejfájás. Egy kellemesen hűvös lábáztatástól persze senkinek semmi baja nem lesz nyáron. Télen már húzósabb a mutatvány.

A patak menti szakasz bő hat kilométer; oda-vissza egy délután alatt is kellemesen teljesíthető. Az energiapótlást pedig több szépen kialakított és folyamatosan gondozott szalonnasütő biztosítja: itt aztán lehet ínycsiklandó falatokat készíteni!


A Cuha völgye remek kikapcsolódást ígér a kirándulóknak.Fotó: Kisalfold fotóarchívum
A Cuha völgye remek kikapcsolódást ígér a kirándulóknak. Fotó: Kisalfold fotóarchívum


A Likas-kő és az apukák pocakja

Ha már a Cuha-völgyben kalandoznak, érdemes az alig másfél kilométerre lévő Likas-kőhöz is "elzarándokolni". A gyerkőcök remekül bújócskázhatnak a nagy kőben, de a lelkes apukák is lemérhetik pocakjuk körfogatát a mesébe illő szikla segedelmével.


Belépőjegy: természetesen nincs, télen-nyáron látogatható.

Megközelíthetőség:
Autóval Győr és Veszprém felől a 82-es főúton, Vinye irányába. Figyelem: Porva-Csesznek felől csak vonattal közelíthető meg – autóval nem.

Bővebb információk: http://www.aeszveszprem.t-online.hu/Kozjolet/objektumok/BAKONYERDO_ZrT/Cuha_volgyi_kiranduloetanosv/Cuha.htm

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Club Bacardi, Győr

Győr - Karibi hangulat, kultúrált környezet és konga show. Folyamatos kedvezményekkel várják a… Tovább olvasom