Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Világszerte városokat fojtogat a forgalom

Külföldi magyar olvasóink elmondják, hogy a közlekedés máshol is mekkora probléma világszerte.
Az autók száma éppúgy világszerte szaporodik, mint a forgalmat csökkenteni igyekvő szabályozásoké. Így a levegő szennyezettsége ellen vívott küzdelem szélmalomharcnak tűnik, s csak egy-egy kiadósabb szélmozgás nyújt átmeneti megoldást a városoknak. Ez derült ki külföldi magyar olvasóink leveleiből.

Anikó, Olaszország: „Emilia-Romagna tartományban ősztől szigorú szabályozást vezettek be a levegőszennyezés csökkentése érdekében. A városokban a teljes forgalmat leállítják csütörtökönként, ha az azt megelőző szombaton, vasárnap és hétfőn a levegőben a PM10 elnevezésű mikropor meghaladta a határértéket. Szükség esetén a sajtón keresztül tájékoztatják a lakosságot, elhelyezik a tiltó táblákat."

Három utassal könnyebb Emilia-Romagnában

„ A tartomány útjain hétköznap csak éjjel és ebédidőben közlekedhetnek az Euro jelzés bevezetése előtti, öreg, környezetszennyező autók, motorok. A szakemberek szerint januártól márciusig tart a legkritikusabb időszak, ekkor más tilalmak is vannak. Bevezettek viszont egy könnyítést is: kevésbé korlátozzák akkor az autók használatát, ha három utas ül benne (car

pooling). Itt ugyanis egyáltalán nem szokás, hogy az egy környéken lakók, ugyanazon a munkahelyen dolgozók együtt menjenek munkába. Évek óta figyelem én is, és a reggeli csúcsforgalomban tényleg egy-egy ember ül csak minden autóban. Bizony ez is hozzájárul a nem ritka torlódásokhoz, elviselhetetlenné teszi a levegőt. Több millió eurót költenek a tartományok a régi tömegközlekedési eszközök korszerűsítésére: speciális szűrőket szerelnek a buszokra. A Pó-síkságon – amely adottságai, ipara miatt Európa egyik legszennyezettebb levegőjű térsége – folyamatosan népszerűsítik a környezetkímélő járműveket, a földgáz, az elektromos és a hidrogén meghajtású autókat, támogatják az ilyen töltőállomások létrehozását."

Olimpiára készülve

„ A téli olimpia fogadására készülő Torinóban minden szerdán és csütörtökön délelőtt fél kilenctől este hatig váltott rendszámú közlekedést vezetnek be: egyik nap a páros, másik nap a páratlan számra végződő rendszámú járműveket lehet használni. Egy friss felmérésből kiderült: a városokat fojtogatja a szmog, a forgalom. Erre a »betegségre« kitaláltak egy új nevet is: automobilite. Az autó olaszul automobile, a betegségneveket pedig a talján az -ite végződéssel képzi. Vagyis az olaszok az autók betegei, magyarán, túlzottan sok autó fut az utakon: száz lakosra 63 gépkocsi jut."

Sötétszürke figyelmeztetés

„ A levegő minőségét mutató értékeket a sajtó közli, de nem hiszem, hogy az emberek túl nagy figyelmet szentelnének neki, holott igenis tisztában vannak a veszélyekkel. Elég, ha az ember megnézi az arclemosó vattát egy városi séta után. Sötétszürke. A forgalommentes napokon a többség mérgelődik, sokan nehezen mondanak le a megszokott autójukról, s inkább jóval korábban indulnak dolgozni, s vállalják, hogy este később érnek haza, de nem szállnak vonatra vagy autóbuszra. A váltott rendszámok idején többen is megkockáztatják a büntetést, ahelyett, hogy elsétálnának a legközelebbi buszmegállóig."

A Füst Völgyében

Maxcy, USA, Texas: „A szmog itt is téma. Sok a kocsi. Naponta használjuk, megkötés nélkül. Próbálnak meggyőzni arról minket, hogy vezessünk lassabban, mert üzemanyagot spórolunk és a légszennyezést is csökkentjük ezzel. Az átlagember tudomásul veszi, de nemigen tud mit kezdeni az információval."
Antal, USA, Seattle: „Sajnos ez az egész világon elveszett csata, mert az autók száma minden évben nő, olyan mértékben, hogy a védőintézkedések nem elegendők a szennyezés megállítására."
Bandi, Kalifornia: „A légszennyezes itt már régóta nagy probléma. Az ismert meghatározás, a smog is innen ered. A név két angol szó összetételéből jött létre: szmoke (füst) és fog (köd). Los Angeles környéke egy nagy hegyek által zárt medence, nyári időben áll a levegő. Az indiánok ezt a részt a Füst Völgyének nevezték. A szemétégetés már évek óta tiltott. Az autókon füstszűrők, a gyárkémények a múlté. Az itt használt üzemanyag, benzin más formulával készül a környezetvédelem miatt, mint a környező államoké. Ezért van néha hiány, mivel csak az itt készített üzemanyagot használhatjuk. Szigorúan szabályozzák az üzemekből, a középületekből kiengedett levegő tisztán tartását. Talán néha túlzottan is, mert a kenyérgyárak környékén megszűnt a frissen sült kenyér illata."

A szmog és az életkor

„ Szmogriadó esetén kérik, hogy tartózkodjunk a kinti testmozgástól, idősek, iskolások lehetőleg lakásban tartózkodjanak. Kaliforniában érezhető eredményük van a korlátozásoknak. Lényegesen tisztább a levegő, jobbak a látási viszonyok, már csak ritkán csípi a szemünket a szmog. Talán sohasem lesz teljesen tiszta a levegőnk, de tekintetbe kell venni az emberi igényeket, tevékenységeket, eddig még nem sikerült megoldani, hogy azokat »steril« módon végezhessük. A tudósok szerint a szmog az egészségre ártalmas, mégis hosszabbodik az általános életkor."

Tengerparton lakni jó

Róbert, Hamburg: „A levegőszennyezés a tengerparti városokban nem téma. Itt a légtömeg naponta természetes úton kétszer cserélődik. Az elhasznált levegő este megy ki, s reggel meg a friss levegő jön be a városba. A levegő így itt mindig jó."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Férfiak elleni erőszak

Tovább olvasom