Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Róma, a turisták mágnese

Húsvétkor járt Rómában Galgóczi Róbert, Hamburgban élő olvasónk. Praktikus tapasztalatokkal és személyes élményekkel színezett beszámolóját olvashatják.
Hamburg és Róma között nincs közvetlen repülőjárat. Düsseldorfban másik gépre kellett szállni. Onnan egyenesen az olasz fővárosba, a fiumicini repülőtérre érkeztünk. Egy gépváltás mindig időigényes művelet. Ilyenkor a biztonsági ellenőrzés kétszeresen zajlik. Itt Hamburgban belföldi gépre szálltunk. Düsseldorfban külföldi járatra történt a felvétel. Az amúgyis időveszteséggel járó átszállás idejét ez hosszabbra nyújtotta. Szűkre szabott római ottlétünk egy nappal így megrövidült. Engem nem zavar, ha át kell szállni. Sőt, élvezem, mert az utasok megfigyelt viselkedését szórakoztató színjátéknak tekintem. Szeretek repülővel közlekedni. Különösen élvezem a felszállás és a leszállás izgalmas folyamatát. Ezennel hátborzongató élményben is részesedtünk. Fenn a levegőben, 11 ezer méter magasságban találkoztunk egy másik lökhajtásos géppel. Olyan gyorsan elröppent, úgy elillant mellettünk, mint egy ágyúgolyó. Fehér csíkot húzott maga után. Jó, hogy nem ütköztünk össze.


A Basilica di San Pietro meglátogatása

Roma, „citta eterna", az örök város. A világ azon 5 városa közé tartozik, ahova a legtöbb turista érkezik. A Szent Péter Bazilikában naponta, 20-25 ezer ember fordul meg. Ha délelőtt akar valaki a beltérbe bejutni, a napsütötte Szent Péter téren 4-5 órát kell sorban állnia. Alkalmasabb délután, úgy 17 óra felé odamenni. A délelőtti sor ekkorra rövidre fogy és így hamarosabban sorra kerül az ember a középső bejárat előtti biztonsági ellenőrzés lebonyolítására.


A repülőtereken gyakorolt ellenőrzést alkalmazzák. Zsebekből mindent ki kellett venni. Kis- és ballonkabátot rekeszekbe kell tenni. Karórát, nadrágszíjat le kell csatolni. Ezeket mind-mind átvilágították. Utána a fémdetektoros sorompó következett. Ha ez riadót csipogott, az embert megmotozták. A végén aztán magunkra vehettünk mindent s csak ezután indulhattunk a több tonna nehéz, öntöttvas ajtó felé. Itt ismét ellenőrök álltak. Az ellenőrzést nem a svájci gárda végzi, melynek tagjait csak távolról láttam.

Amikor a terelőkordon kezdeténél beálltam a rövid sorba, egy ott álló őr röplapot nyomott a kezembe. Szöveg közti ábrákkal közölték rajta, hogy milyen öltözetben szabad a székesegyház belsejét megtekinteni. Továbbá hogyan kell a székesegyház belsejében illendően viselkedni és mit nem szabad a székesegyházba bevinni. Például fagyit, rádiót, kutyát. „I’m from Hungary" bemutatkozásomra, nem tudtak magyar nyelvű röplappal szolgálni. Helyette kértem német nyelvűt. Csodálkozva olvastam, hogy a látogatót „Liebe Pilgerin und Pilger!" jelzővel, névvel szólítják. Magyar fordítása: Kedves zarándoknő és zarándok! Kutatón magam köré néztem. Vajon hány várakozó lehet itt katolikus zarándok? A körülöttem álló várakozó emberek zöme, becslésem szerint 80%-a japán, kínai, koreai, arab, maláj és más kinézettel rendelkezett. Csak a maradék jöhetett egyéb országból. Gondoltam: nem sok katolikus lehet itt közöttünk. Hányan érkeztek kegyeletes érzésből, hogy teljes búcsút nyerjenek?

Minden tévét néző ember ismeri a Szent Péter Bazilika kupoláját és a bazilika előtt elterülő óriási, ellipszis alakú Szent Péter teret. Meg a tért övező oszlopsort. Pontosabban oszlopfolyosót, de azt csak a helyszínen lehet látni, hogy az oszlopok között járda van. Ha a járdát gondolatban összekötjük a túloldali felével, akkor az ellipszis alakú összekötő görbe a Vatikán állam és Róma közti határvonalat képezi. A tér közepén négyoldalú, felfelé keskenyedő, magas obeliszk áll. Piramis alakú csúcsára 1586-ban keresztet tettek. Akkor hozták át ide. Korábban Néró cirkusza előtt díszelgett. Óegyiptomi eredetű.


A Vatikán a föld legkisebb állama. Útitársam valamikor az 1980-as évek végén tett látogatást Rómában. Járt itt a Szent Péter téren is. Szerinte az akkori és a mai helyzet nem összehasonlítható. Abban az időben az egész teret be lehetett járni. A látogatók mehettek minden irányba, ahonnan a kívánt fénykép a legsikerültebbnek ígérkezett. Manapság lépten-nyomon tiltó kerítés és terelőkordon akadályozza a mozgást. Őrök ügyelnek betartására. A bazilika előtti térrész teljesen lezárt. Székek foglalják el. Ezeken ülnek a hívők, ha XVI. Benedek pápa szabadtéri szentmisét tart és innen osztja „urbi et orbi" – városnak és világnak – szóló, teljes búcsúval járó áldását.


Amikor a nehéz vasajtók küszöbét átléptem, bizony jókora gombóc képződött a torkomban. Útitársam szerint – evangélikus vallás híve – könny is csillogott szememben. A küszöb lapján (lásd a fényképet) a szentegyház méretei olvashatók.


A térfogat nagysága egyenesen lenyűgöző. Az ember nem látja a végeket. A kupola csúcsa szédítő magasságba illan. Parányira törpül alatta az ember. A bazilika üres. Az évszázados, művészien kifaragott padozatot csak nagyobb misék esetén helyezik a hajóba vissza. Óvják őket a vandál turistáktól, akik „itt jártam" feliratot és nevüket vésték a padba. Mentik, ami menthető! Oltárok előtt korlát, a piéta szobor előtt páncélüveg, az értékes járólapokat – antik építményekből szedték ki – terelőkordon védi. Ottlétemkor a kereszthajót sem volt szabad megtekinteni. A 45 oltár közül 5 előtt lehetett, ha valaki akart, imát mondani. A főoltár körül nagy ívben vastag gerendakerítés áll. Talán 20 méterre lehetett megközelíteni. A csavart oszlopokon nyugvó baldachint nem tudtam lefényképezni. Sem a híres piétát. Páncélüveg védi, ami a villantó fényét visszaveti. Volt, akit ez nem zavart. Földre érő fehér burnuszba öltözött arab férfi fényképezte, földre érő fekete burkába öltözött női útitársát. (Burka = teljes fátyol, szem előtti keskeny réssel.) Kinek, szánják a felvételt? A nő arca nem látható!

Eme élmény juttatta eszembe a görögből származó „katolikus" szó eredeti jelentése: földkört átfogó. Itt a látogatók zöme tényleg a földkerekség minden részéről érkezett.

Német zsebkönyvem adatai: a főhajó 211 méter hosszú és 28 méter széles. A mellékhajó 138 méter hosszú. A főkupola 132 méter magas. A bazilika alapterülete 15.160 négyzetméter és 20 ezer ember fér el benne. Építési ideje 120 év. Van benne 800 oszlop, 45 oltár és 390 szobor.


Az oltárképek legtöbbje nem olajfestmény. Színes kövekkel kirakott mozaik. Ez nincs kitéve az enyészet veszélyének. A bazilikában töltött néhány órát a számos óvintézkedések dacára nyereségnek és felemelő élménynek tekinthetem. Meggyőződéssel állíthatom, hogy Róma joggal megérdemli, hogy a világ azon 5 városa közé tartozzon, ahova a legtöbb látogató érkezik.

Oroszul beszélő embert sokszor hallottam. A római ékszerüzletek kirakatában cirill írással közlik: oroszul beszélünk. Szállodánkban, a belváros utcáin, továbbá az éttermekben főképpen távol-keletről érkezett turistát lehetett látni s hallani. Rómában a vendégmunkás pincérek zöme a Fülöp-szigetekről érkezett. A fizetőpincér olasz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy napra kinyitott a pármai kolostor

Olaszország. Különleges élményben volt részük azoknak, akik éltek a lehetőséggel és felkeresték a… Tovább olvasom