Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Opti-pesszi, kint-itthon – szerkesztetlen változat

Küldjenek boldogságot, pontosabban a pozitív gondolkodás, az optimizmus témájában tippeket, tapasztalatokat! – kértük külföldi magyar olvasóinkat.

Újabb körkérdésük apropója volt, hogy a magyarok hátulról a harmadikak lettek az európai boldogtalansági rangsorban. Sokan gondolják úgy, csak külföldön találhatnák meg boldogulásukat és boldogságukat. Erről írt jegyzetet kollégánk Boldogság, gyere haza! címmel. (http://www.kisalfold.hu/jegyzet/boldogsag_gyere_haza/2054051/)

A kérdések:

– Tapasztalatai szerint más népeknél tényleg jellemzően pesszimistább a magyar? Miben látszik ez?
– Más népek példája alapján hogy javíthatnánk optimizmusunk? Min múlik ez külföldön? Tesznek ezért külföldön a különböző szervek, szervezetek?
– Mitől boldogabbak, akik boldogabbak a külföldi tapasztalatok alapján? Állami, társadalmi intézkedések? Közhangulat, stb?
– Mik az előnyei, ha boldogabbak az emberek? Kevesebben szorulnak egészségügyi ellátásra?
– Megéri a hangulatjavításba befektetni a külföldi tapasztalatok alapján? Az egyénnek, a társadalomnak? Beszélnek erről a népek vezetői, az újságok, az emberek egymás közt külföldön?

Az eddigi válaszok

Péter, OH, USA
A kerdes nagyon erdekes. Errol megintcsak oldalakat lehetne irni, neha munkaba menet ha vezetek gondolkozom ilyen dolgokon. Termeszetesen akarva akaratlanul osszehasonlitom azt amit eletem soran Magyarorszagon es az Egyesult Allamokban tapasztaltam.
En azt hiszem hogy a kulonbseg az hogy itt mar nagyon pici kortol belenevelik az emberekbe az optimizmust meg hogy az USA a legjobb a Foldon. Ebben itt mindenki hisz feltetel nelkul, liberalis, jobboldali, mindenki. Irok par peldat. Minden nap a legelso dolog amit osztalyban csinalnak (altalanos es kozepiskolaban) az az hogy huseget eskudnek az USA zaszlajanak.
Miert irom ezt? Azert ugye mert minden egyen illetve tarsadalom eleteben akadnak olyan dolgok, ugyek amik "feketek". Namost az hogy hogyan kezeli, dolgozza fel az egyen vagy a tarsadalom ezeket az nyilvan kihat az identitasukra. Erre irok par peldat osszehasonlitaskent, hogy mi a kulonbseg abban hogyan dolgozza fel a magyar nep a dologat es az amerikai.
Pelda 1) Tortenelem tanitasa magyar iskolaban: 1. VH es 2. VH- rossz oldalon alltunk, kommunizmus 100 millio aldozat, Mohacs, Vorosterror/Feherterror stb stb hany hibat vetettunk a multban
2) Tortenelem tanitasa amerikai iskolaban: rabszolgasagrol minimalisat beszelni, indianok kiirtasarol is minimalisat. Vietnamban meghalt 1 millio civil? Nem tanitjuk. George Washington felver fiarol a vegrendeleteben rendelkezett? Nem erdekes. Polgarhaboru meg amerikai verzio szerint azert volt mert Eszak azt szerette volna ha a feketek is szavazhatnanak. Drezda bombazasarol iro konyv BETILTVA (nem vicc) tobb kozepiskola konyvtaraban. Hiroshima es Nagaszaki azert tortent hogy megmentsenek 2 millio amerikai eletet. Igen, igen, sok hibat vetettunk a multban de feltetel nelkul mi vagyunk a legjobb orszag a vilagon!!!
Szoval itt a kulonbseg! Az amerikaiak alaphitkent, dogmakent nevelik azt a tezis hogy johet barmi, akkor is ez a tarsadalom a legjobb, es igen, barmi tortenik, az egy hiba, de kijavitjuk es mi vagyunk a legjobbak, mert mi "szabad orszag vagyunk". Es ez kihat a tarsadalom es az egyen kozerzetere is. Minden sarkon amerikai zaszlot lat az ember.
A magyar nepben szerintem megfigyelheto egyfajta fatalizmus. Nem a mosolyon mulik ez, marmint azon hogy itt mindenki mosolyog az utcan. Ha 35 folott vagy akkor oreg vagy. Itt ilyen nincs. Itt akar 60 eveseket is lehet a barban tancolni latni, senki nem nezi le oket es szolja meg oket.
Masik tipikus pelda pl. a magyar focivalogatott esete. Kepletesen szolva egy rossz passz es a sajto tele van olyan vezercikk cimekkel hogy "ennel melyebb mar nem lehet, stb". Itt ez a szituacio hogy zajlana le? 3-4 meccs es nem nyer a csapat? Akkor elfogy a szurkolok turelme. Tehat sokkal turelmesebbek egymassal, sokkal elnezobbek. Ha az ember veletlenul pl. meglok valakit nem feltetelezik egybol hogy direkt csinalta.
Azt hiszem itt az emberek osszessegeben boldogabbnak tunnek, mert a fentiekbol kovetkezoen csak a jot pozitivat probaljak belejuk sulykolni kis gyermekkoruktol fogva, igy a leleknek is sokkal konyebb. Es, bizonyitottan, tobb boldogsag kevesebb stressz, kevesebb betegseg (infarktus, rak, stb)
Hangulatjavitasba talan ugy kellene befektetni Magyarorszagon hogy nem kellene adokkal agyonnyomni a nepet.

Lali/Dél-Svédország
Azt hiszem, hogy az összes kérdésorozat egyik legfontosabb és leg idöszerübb téméja került teritékre.
Igen, a magyar valóban pesszimistább, mundjuk mint a volt nyugati államok polgárai. Ez nem titok, ha az ember hazáján kivül ezekben a régióban lakik elég hamar rájön, elösször saját magán tapasztalja.
A magyar pesszimizmus elsösorban abban jelentkezik, hogy mindent sötétebben és rosszabnak lát. A pesszimizmust szerintem a környezet megfelelö meg-felvilágositásával és a más népek megfigyelése alapján, lehet meglehetösen könnyen javitani. de vannak társadalmi formák melyek javuló hatással van. Itt kint a legegyszerübb ember is a lehetö legjobb - kiegyensúlyozott életformát éli és nem akarja tresszálni magát. Vegyünk magunkat (magyar), az állandó statusz-szimból hajhászás, az örökös sértödöttség - ellenségeskedés, az egymás nem megértése, a nem müködö forumok (itt utalok a lakósági vagy a hivalok forumára stb), és a legfontosabb amely hiányzik a közösségi szervek fejletlensége. Itt azt értem, hogy csak egy példát mondjak; egy otthoni (magyar) lakóközösség még mindig ugy müködik mint 50 - 100 évvel ezelött. Ha pl egy lakóház közösképviselöje helyett egy demokratikusan megválasztott vezetöség (nem egyszemélyes) alakulna, mint ezt itt teszik nyugaton, és a szinvonalas lakógyülések megtartásakor mindekit beavatnának a hétköznapi közös gondokban, ugy a társadalmi mint a müszaki oldalon, és igy az adott személy nem csapkodva-haragosan vonúl el. Mindenki mindenkor mindenkivel nyiltan beszél és jóbban érzi magát a környezetében és a pesszimizmusnak kisebb teret ad.Természetesen a fenti példa vonatkozik nagyobb kiterjedésben az összes közös társulatokra és szövetkezetekre.
Igy az EMBER fontosnak érezné magát, és nem utósó sorban FEJLÖDNE A LÁTÓKÖRE a dolgok megitélésében, azonnal csökken a "pesszimizmusa" és könyebben mozogna a környezetében. Igen, hogy mit tesznek itt a különbözö szervek stb?! ....hát, nem lehet direkt egy erre vonatkozó intézkedést kiemelni. Talán ott van a dolog lényege, hogy a fent emlitett "ember" fontossága a kölömbözö társadalmi ügyekben-dolgokban megmutatkozik. Természetesen nagyon fontos tény, hogy az összes funkció a kormánytól egészen a lakóközösségi vezetöségig szélsölátókörüen és demokratikusan müködjön, és ezenkivül a sok felelös intézkedés a nép érdekében.
Ne essünk tévedésbe, itt sem megy minden teljesen rendben, az ember gyarló és a saját érdeke megvédése sokszór törvénytelenségre unszólja és ez álltal ártatlan emberek szenvednek. De pontosan a fent emlitett példák fontosak, hogy a ilyen kisiklások kezelhetö legyenek vagy az ember mégis csak jobban érezze magát.
Az valóban egy fontos tényezö ha az ember boldog, egy kismillió példát tudnék sorolni, hogy mennyivel egészségesebb és kisebb terheléssel hat a társadaslomra söt, a környezetére is. Az viszont valóba ugy van, hogy ez a téma mindig fent van a vezetök-újságok-masszmédja asztalán. Ez nem egy új dolog, legalább is itt (mondjuk nyugaton), hogy a boldogság egy komoly befektetés és erröl tesznek is, hogy igy legyen. Persze nem árt ha az embernek a szemlélete megfelelö:)

Gabriella, Németország
nos ez a dolog passzol nekem, mint a "fazékra a fedö"!! Tehát a téma, boldogságot küldeni!!!!: Nos, az olyan valami, amit nem lehet, söt egyszerüen lehetetlen. A boldogságot minden ember sajátosan itéli meg. Magyarországon az a probléma szerintem, hogy az emberek "kívülröl" várják a boldogságukat. - Ha teletalálatom lesz a lottón, ha lesz egy házam, egy terepjáróm, ha lesz egy partnerem aki.........., akkor boldog tudok lenni. Nos, ez így nem müködik.
De mi is a boldogság?? Szerintem egy megelégedettség magammal és a környezetemmel. Nem arra kell nézni, hogy a másiknak mi van és akkor az nekem is okvetlenül kell hogy legyen, mert anélkül nem lehet boldog senki sem, hanem talán arra, hogy mi van nekem, mi az, ami bennem elégedettséget, harmóniát okoz. A megelégedettség nem másoktól jön, hanem belölem. Olvastam valahol, okos ember lehetett aki írta,: "ha benned nics meg a harmónia, akkor ne keresd sehol!!
Sajnálom, hogy Magyarország ennyire hátul van, de ezt én mindig tapasztalom, és örülök, ha elhagyom a határt magam mögött.Néha úgy érzem magam mintha otthon az emberek egy másik planétán énének, nem e földön, ahol most én.
Például: A lányom nem hajlandó Magyarországon autót vezetni, mert úgy tünik neki, hogy "otthon" nem érvényesek a közlekledési szabályok. Nos ebben egy kicsit igaza is van.!! Magyarországon a "könyök" metódus él. Mindenkit elsöpörni, mert "én" jövök. Sajnos az egymással való együttlét és együttáttélés a háttétbe szorul.
Minden családnak, településnek, országnak, megvan a saját tudatállapota. Aszerint jár el és aszerint történnek a dolgaik. Ha Magyarországra gondolok, akkor sajnos nem sok jó jön az agyamba. Lehet, hogy az is az oka ennek, hogy akkoriban elhagytam a szülöhazámat. Mivelhogy már akkor sem tetszett nekem az ottani általános felfogás.
Nos semmi sem történik az életben véletlenül. Magyarország története és a jelenlegi relalitása sem.!!!!! De ezen lehetne változtatni, ha sokan "máshogy " godgolkoznának. De hogy lehetne erre mindenkit rávenni?? Abszolut lehetetlen. Csak azt lehet majd meglátni, hogy ebböl mi jön majd ki.

Bandi Kaliforniából
Itt ahol mi elunk nem tapasztaljuk azt a pesszimista jelenseget amit az Ohazaban lathatunk. A derulatas amerikai jelenseg, azt hogy mit ereznek belul legtobbszor a mosoly eltakarja. Itt ha emberekkel talalkozunk nem az a elso szo hogy mi faj, mi megy rosszul es ki az oka az egesznek. Az itteni szokas szerint az udvozlo szo utan megkerdezzuk, hogy vagy, hogy megy a dolgod? A szokott valasz, minden rendben. Itt is megvannak a napi problemak, anyagilag az egeszseggel, de ez nem mutatkozik ki a mindennapi eletben. Itt tobb szemelyt lehet latni mosolyogva, mint szomoruan orrukat logatva. Valoszinu az, hogy itt mar kiskoruan tanuljak azt a tenyt, hogy derusen mosolyogva tobbre mennek az eletben. Itt nem tartanak attol az emberek, hogy mit szol a szomszed, a munkatars, hogy mosoly van az arcukon, mert igy latjak az eletuket. Itten nem ragalyos a pesszimizmus.
Amerika sem a mosolyok orszaga, itt is harcolni kell a napi megelhetesert, de konnyeben lehet elviselni a problemakat derusebben, nem szukseges megmutatni, hogy mi van belul. Az biztos, hogy a hangulat befolyasolja az emberek eletformajat, mennyire hat ez ki az egeszsegre, valoszinu kedvezoleg. Nem hinnem azt, hogy egyik naprol a masikra valami politikai vagy tarsadalmi szervezet meg tudna valtoztani az uralkodo pesszimizmust. Az ilyen szemelyeknek mas orszagban is hosszu ideig marad a megszokott szomorusag, igy lenyegesen nehezebbe valik a beilleszkedes. Itten neha latjuk mas nepek szomoru statisztikajat, a keseru eletformat a sok ongyilkossagot. A mosoly a derulatas nem oldja meg a preblemekat, de lathatoan segit.

Anikó, Olaszország
Igaz, hogy a világhírű Fellini-filmben is ábrázolt „dolce vita" már a múlté, s a 60-as évek „édes élete"-ről nosztalgiázva mesélnek az olaszok, de az itt is érezhető gazdasági nehézségek, a illegális bevándorlók problémája, a mikro-bűnözés emelkedése ellenére egyáltalán nincs „világvége" hangulat. Az olaszok általában barátságosak, békések, vígkedélyűek, viccesek, a legtalálóbb kifejezés talán az, hogy „lazák". Büszkék arra, hogy itt születtek, szerintük Itália a legszebb ország, páratlan természeti szépségei, művészeti alkotásai, nevezetességei méltán teszik azzá. Itt nem is érdemes vitába szállni azzal az egyöntetű a véleménnyel, hogy az olasz konyha a legkiválóbb a világon…
Meggyőződésük például, hogy a templomban is az olaszok énekelnek a legszebben, de még sorolhatnám. Bármilyen témáról is legyen szó, biztosan van egy annál „jobb" olasz példa.
A munka, a gyereknevelés mellett itt mindig jut idő a barátokra is, errefelé bevett szokás, hogy pénteken a párjával megy táncolni vagy pizzériába valaki, szombaton pedig a barátaival, barátnőivel. Rengetegen látogatják a különféle kultúrális rendezvényeket is, amelyek egy-egy estére elfeledtetik a dolgos hétköznapokat, napi gondokat. A koncertek, kiállítások, fesztiválok jórésze ingyenes, illetve mindenki számára elérhető áron látogatható. Senki sem rest akár egy másik városba, messzebbre is elutazni, ha ott van valami érdekes látnivaló.
Nagyon sokan vállalnak önkéntes munkát az élet minden területén, szívesen adakoznak, amikor a rászorulók megsegítéséről van szó. Nemigen jellemző az emberekre a „pusztoljon el a szomszéd tehene is" mentalitás, az irigység, a hivalkodás, a dicsekvés. Ha összefutok egy rég nem látott ismerőssel, rögtön azzal kezdi, hogy gyere, látogass meg, s nem lehet úgy beugrani valakihez, hogy spagetti ne kerülne az asztalra. S ilyenkor is inkább a viccelődés, mint a panaszkodás a jellemző, pedig az áremelkedések, a munkanélküliség sajnos itt is sok családnak gondot okoznak.
A buszon, vonaton  nem tapossák agyon egymást, akkor sem, ha nagyon sok a felszálló, türelmesen várnak a sorukra. Ha hangos szót hall a külföldi, azt hiheti, hogy mérgesen vitatkoznak, ám a "hangerő" csak nagyon ritkán utal veszekedésre, egyszerűen azért emelik fel a hangjukat, gesztikulálnak hevesen, mert így akarják meggyőzni a másikat.
Amint tehetik, kirándulni mennek, ki a tengerhez, ki a hegyekbe, ki a környező településekre, s már ez is jobb kedvre deríti a fiatalokat és időseket.
Hirtelen ezek az apróságok jutottak eszembe, s talán ezeknek is szerepe lehet abban, hogy az olaszok nem pesszimisták. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Küldjenek boldogságot!

Legújabb körkérdésünkben arra kérjük külföldi magyar olvasóinkat, hogy küldjenek boldogságot,… Tovább olvasom