Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Miről ismerik a magyart?

Külföldön élő olvasóinkat kértük meg, írják meg, milyen a magyarok híre a világban. Beszámolók itt.
Aki járt már a határon túl, annak bizonyára van olyan története, ami azzal kezdődik: mikor bemutatkoztam és megtudták, honnan jöttem... A magyarokkal kapcsolatosan ugyanis számos általánosítás létezik. Külföldön élő olvasóinkat kértük meg, írják meg, milyen a hírünk a világban.

„Olaszul a golyóstollat »la biro«-nak hívják, feltalálójáról, Bíró László újságíróról kapta a nevét, de kevesen tudják, hogy magyar származású volt. Az olasz férfiaknak Magyarországról Cicciolina és a győri származású pornósztár, Henger Éva jut eszükbe. A puszta, a Balaton, a csárda és a csárdás is beugrik, de nem jegyezte meg mindenki, hogy hazánk az EU tagja. Sokan azt hiszik, otthon oroszul beszélnek az emberek.
Megkérdezték tőlem, isznak-e kávét a magyarok, használnak-e citromot. Egy ismerősöm azt akarta tudni, magyarországi vakációhoz kell-e védőoltás. Budapestet azóta nem keverik Bukaresttel, mióta a Forma–1 kapcsán gyakran szóba kerül a Hungaroring."

Hungarikum, hús, tokaji

„Kultúránkat csak hozzáértők ismerik, pedig a boltok polcain megtalálhatók Márai Sándor, Szerb Antal és mások művei. Még a János vitézt is lefordították olaszra. Unicum van minden presszóban, de nem érdekli a vendéget, hogy magyar termék. A tokajiról viszont tudnak, az olasz »tocai« borral vívott névviselési csata miatt. A Parmában kedvelt, lóhúst árusító henteseknél van magyar áru, egy elegáns belvárosi üzlet kirakatát herendi porcelán étkészlet díszíti. Sajnos többször szerepeltek a híradásokban bankkártya-hamisítási ügybe keveredett honfitársaink, és lelepleztek egy társaságot, amely Magyarországról kutyákat, macskákat hozott Itáliába illegálisan."
Anikó, Olaszország

„A paprika az egyetlen, amit asszociálnak velünk. Sztereotípiát keveset hallottam, talán egy-két negatívat. Orosz ismerőseim vendégszerető, bátor, őszinte, lovas népnek tartanak bennünket, a gyulai jut eszükbe rólunk."
Péter, USA, Ohio

„A  New Yorkban élő több tízezer magyar felvilágosítómunkájának köszönhetően tudják: létezik Magyarország. Viszont a kelet-közép-európaiakat egy kupacba veszik a filmek leegyszerűsített világképe miatt. De azért jó munkabírású, kedves, szép embereknek vagyunk elkönyvelve."
Szabolcs, USA

Elég egy „chirkepaprikasz"

„Kevesen tudják, hol van Magyarország. Kelet-Európába teszik, de csak ha látják, hogy fehérek vagyunk, különben Afrikára tippelnének. Hírünk kimerül a »gulas«-ban és a Pick szalámiban. Szent-Györgyi Albert? Ugyan! Tony Curtisről Amerikában azt se tudják, kicsoda. Az emberek amerikainak vallják magukat, csak az életrajzukban jelenik meg, hogy ilyen vagy olyan vér is csörgedezik ereikben. Azok tudnak valamit országunkról, akiknek vannak magyar barátaik. Én is így tanultam meg sok mindent Brazíliáról, Etiópiáról. Amikor azt hallom, »Magyar barátom csinált nekem fantasztikus chirkepaprikaszt«, annak örülök. Ez is nagy dolog és ez elég."
Krisztina, Kanada

„Rengeteg embernek a magyarokról Zsazsa Gábor ugrik be. Hosszú távon idegesítő, hogy ha arra a kérdésre, honnan való vagyok, azt mondom, »from Hungary«, akkor jön a vicces válasz: »I’m hungry too.« (Én is éhes vagyok.) Ugyanis a Hungary (magyar) és a hungry (éhes) szó kiejtve nagyon hasonló. Ezért azt válaszolom: „hungarian" vagyok. Aki járt Magyarországon, annak többnyire tetszett, de találkoztunk olyan turistákkal, akiket drága számlák kifizetésére kényszerítettek."
Erika, USA

„Az amerikaiak keveset tudnak hazánkról. Nem sokat lehet elvárni azoktól, akik saját földrajzukkal, történelmükkel sincsenek tisztában. Bemutatkozásnál kis tétovázás után jön a kérdés: „Te szláv, német nyelvű, avagy gipsy vagy?" Akiknek már volt kapcsolatuk magyarokkal, leginkább az ételekre emlékeznek. A spanyol nyelvű bevándorlók az egykor híres magyar focira emlékeznek. A Magyarországon járt turisták szerint honfitársaink kedvesek és jól beszélnek angolul."
Bandi, USA, Kalifornia

„Az osztrákokon kívül nem ismernek bennünket. Az amerikai már azt se tudja, a dédöregapja, -anyja milyen származású. A japánok és a dél-koreaiak viszont sokat tudnak rólunk. Az angolok szerint a török népcsaládba tartozunk. A finnek azt mondják, mi is meg ők is ázsiaiak vagyunk."
Antal, USA, Seattle

Pornó, sport, szorgalom

„A magyar határhoz közeli részen Ausztriában sok magyar dolgozik. Vállalkozó ismerőseim szívesen foglalkoztatnak magyarokat, mert általában szorgalmasabbak, mint az osztrákok. Nem ugranak el sörözni munkaidőben, ha túlórázni kell, nem húzzák a szájukat. Itt így ismerik a magyarokat."
FC, Ausztria

„Egy professzor barátom 1958-ban Angliából azzal a hírrel tért vissza, hogy egyetemi kollégái azt gondolták a magyarokról, sátorban alszanak. Ma már ez nincs így. Sokan hiba nélkül felsorolják a nagy magyar focistákat: Puskás, Kocsis, Cibor és így tovább. A sportolók ismerik a magyarok olimpiai érdemeit. Ismert Kádár úgynevezett »gulyáskommunizmusa« is. Értelmiségi körökben tudják, ki találta fel a hidrogénbombát (Teller Ede), ismerik Kertész Imre, Eszterházy Péter nevét, az 1956-os eseményeket. Tudják, hogy Magyarország EU-tag. Ismerőseim fele járt már Magyarországon, nekik jobb a véleményük róla, mint Szlovákiáról, Romániáról."
Stefan, Svájc

„A sportkedvelők Magyarországot említve azt felelik: »Aha, Puskás hazája.« Itt a gyerekek az iskolában nem tanulnak semmit Magyarországról. Kodály, Liszt, Bartók neve szinte mindennap fel van tüntetve a rádióműsorban. De kérdésemre senki nem tudta, hogy ők honnan származnak. Lehár Ferenc- és Kálmán-operetteket sokan ismernek, de inkább osztráknak vélik őket. A Rubik-kockát minden családban megvették, de nem tudják, hogy magyar találmány. Mikor Chirac francia köztársasági elnök Budapesten volt, a francia tv-hírekben erről említést se tettek. Az Enciklopédia CD francia változatából a magyar származású híres embereket, a Nobel-díjasokat, Petőfit, Kossuthot kifelejtették. Sárközy Miklós jelenlegi francia belügyminiszter viszont büszkén vállalja magyarságát."
István, Belgium

„Idegenek gyakran összekeverik fővárosunkat Prágával. Harminc éve azt mondták, szépek a magyar lányok – pedig nem mind az –, ma azt hiszik, Magyarországon csinálják az olcsó pornófilmeket. Persze ez sem stimmel. Átvették mások ezt az üzletet. Míg azelőtt senki sem beszélt magas magyar életszínvonalról, már vannak ismerőseim, akik elhatározták, Magyarországra költöznek, mert sok jót hallottak róla."
Gábor, Svájc

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ügyes csapda

Tovább olvasom