Kisalföld logö

2016. 09. 26. hétfő - Jusztina 13°C | 20°C

Limoncello házilag - mediterrán csábítás FRISSÍTVE!

Szardínia - Az olaszok jellegzetes, citromízű, likőrszerű itala, ami forró mediterrán éjszakák romantikus kelléke szokott lenni, házilag is elkészíthető. Szardínián élő olvasónk, Oross Edina ki is próbálta és több változat közül elküldte a legfinomabb, a krémes receptjét.
Egy kilogramm friss citrom héját egy liter kilencvenöt százalékos tiszta alkoholban kell hagyni egy hónapig. Majd kiszedjük a citrom héját és az alkoholba öntünk két liter tejet és másfél kilogramm cukrot. Feltesszük a gázra forralni. Amikor forr, le kell fölözni a habját, majd újra fel kell forralni és újra lefölözni még kétszer, amíg nem marad hab. Nagyon vigyázni kell arra, hogy meg ne csomósodjon! A végén négy csomag vaníliás cukrot kell keverni bele. Megvárjuk, míg lehűl és a fagyasztóban tárolhatjuk.


– Isteni finom! – írta levelében Edina, aki nemrégiben kapott több kiló frissen szedett citromot egy ismerősétől, akinek Szardínián citrom-, mandarin- és narancsfái vannak. A citromhéjat rögtön alkoholba is tette. Hamarosan letelik az egy hónap, amikor megkóstolhatja a limoncellót. Egyszer korábban már próbálkozott az elkészítésével és jól sikerült. Ezért ezt javasolja az itthoniaknak is. Egyetlen hiányosság nálunk az lehet, hogy nehéz frissen szedett citromhoz jutni, de Edina szerint ez ne tartson senkit vissza, érdemes próbálkozni, túl nagy hátrányt nem jelent.


 S miközben arra várunk, hogy ázzon a szeszben a citrom, mediterrán hangulatba hozhatjuk magunkat, ha megnézzük a Napsütötte Toszkána című filmet, amiben az olasz amorózó, Marcello limoncellóval és receptjével csábítja a tengerparti naplementében a főhősnőt. A szerepet egyébként Raoul Bova játssza, az olaszok Hollywoodba került jóképű színésze, akit a hazai nézők a Miért pont Brian? című tévésorozatból is ismerhetnek.

(Még több mediterrán recept és beszámoló külföldi olvasóinktól: www.kulfoldrol.kisalfold.hu.)

Olvasóink kérdései alapján Edinát megkérdeztük arról is, nem kell-e tartani attól, hogy összefut a tej. Válasza szerint ez a recept a limoncello krémes változata és megnyugodhatnak olvasóink, nem fog összefutni a tejjel, hiszen az erős alkoholba kerül. Ahogy írta, annak 95 százalékosnak kell lennie. "Csak oda kell figyelni a főzésnél, mert a tej megkrémesedhet és akkor darabossá válik. Lassan kell főzni, folyamatosan lefölözni és ahogy tapasztaljuk a változást, rögtön le kell kapcsolni a gázt. Először nekem is darabos lett kicsit, sajnos, de az íze tűrhető. A második már olyan lett, amilyennek lenni kell." - írta Edina. 


 

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Etióp anyák - Az Omo-folyó völgye

A világjárásnak újra népszerű az a formája, melynek hívei nem turistáknak, hanem utazóknak tartják… Tovább olvasom