Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Karneváli karaván

Az ismert, minden évben több tízezer turistát vonzó velencei, Viareggio-i, Cento-i, Fano-i karnevál mellett minden kisebb-nagyobb olasz településen rendeztek farsangi felvonulást húshagyó kedden, a farsangi időt lezáró nap délutánján.

„Vannak olyan iskolák is, amelyekben ezen a napon nem volt tanítás, vagy korábban hazamehettek a diákok, hogy időben átöltözhessenek és színes jelmezben csatlakozhassanak a vidám menethez. A karaván végigjárta a település utcáit, a gyerekek és a felnőttek cukorkákat dobáltak a nézőknek. De nemcsak édességet szórtak: a menet után bizony sok helyen bokáig ért a konfetti. A feldíszített autókat, teherkocsikat zsűri díjazta, a legötletesebb karaván többnyire pénzjutalmat kapott.

Húshagyó kedd estéjén a diszkóklubokba, szórakozóhelyekre is mindenki jelmezben megy, egyik ismerősöm már hónapokkal előbb elkezdte tervezni és készíteni farsangi viseletet. A jelmezverseny legjobbjai értékes díjakat, általában külföldi utazást nyernek. Az egyik barátnőm ilyenkor több helyen is benevez a jelmezversenybe, egymás után látogatja a klubokat – általában sikerrel –, ahol az olajban sült forgácsfánkhoz hasonló finomsággal kínálják a vendéget ezekben a napokban. Érdekes, hogy az elnevezése változó:

Parma környékén chiacchere-nek (pletyka) hívják, de ugyanezt az édességet Olaszország más részein például bugie-ként (hazugság) ismerik. Szintén sok fogy a szilvalekváros tortelliből is, ami sütőben készül. Sötétedéskor pedig mindenütt hatalmas fáklyát gyújtanak és forralt borral, fánkkal kínálnak mindenkit." – írta lapunknak Sánta Anikó, aki a Parma melletti Noceto városka farsangi felvonulásáról és fáklyájáról küldött képeket.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csapoljon mosószert!

Tovább olvasom