Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Hercegi frigy vagy tavaszi pihenőhét?

London készül Vilmos trónörökös és Kate Middleton esküvőjére: már a buszbérleten is az ő fotójuk látható. Ott élő olvasónk, Ildikó Miranda küldött hangulatjelentést a brit fővárosból a hercegi frigy előtt.
"Hercegéket én max a tévén keresztül fogom követni, de azt biztos, hogy megnézem, mert nagyon kíváncsi vagyok. Meg így talán lesz is esélyem arra, hogy lássak valamit. Azt még nem tudom, melyik adó fogja adni, de szerintem inkább az a kérdés, hogy melyik nem."
A készülődést egyelőre még csak annyiban érzik olvasónk szerint a londoniak, hogy már nem telik el olyan nap, hogy ne lenne valami cikk az újságban Williamről és Kate-ről, akit az esküvő után már szigorúan csak Catherine-nek nevezhetnek az újságok is. Mostanában találgatások jelennek a ruhájáról és beszámolnak a lapok Wills legénybúcsújáról - már amennyire az publikus lehet -, a helyszínről, stb.


Folyamatosan újabb és újabb emléktárgyak jelennek meg, amiket online vagy személyesen ajándékboltokban lehet megvenni, a hagyományos tányér, teáscsésze, egyéb porcelántárgy kombinációkon kívül bélyegek, matricák, képeslapok, meg amit el tudsz képzelni, minden van. A legdurvább olvasónk szerint - azt gondolja, azt valószínűleg poénnak szánták - a hányószacskó. A hercegi párt ábrázoló ajándéktárgyak nagy része gagyi, mégis eléggé borsos áron adják azokat. Amit viszont Ildikó is meg fog venni - ha el nem felejti és nem fogy el - az az oyster, amiről csatolt is egy képet. Ez az a műanyag kártya, ami a közlekedéshez kell, de legalábbis ajánlott.
A buszra csak úgy lehet felszállni, hogy az utas vagy a napijegyét mutatja fel, vagy jegyet vesz a sofőrtől, vagy pedig becsippantja az oyster kártyáját. Az oyster a legnépszerűbb és legelterjedtebb utazási kártya, mert ezáltal a közlekedés is olcsóbb – ha nem is sokkal. Az oyster egy bankkártya méretű plasztiklap, belsejében egy kis chippel, ami mindenféle információt tárol. Lehet vele úgy utazni, hogy csak feltöltjük pénzzel, ilyenkor ebből vonódik le egy bizonyos összeg utazásonként, vagy pedig bérletet is lehet tölteni rá. Attól függően, ki milyen bérletet szeretne, az oyster használható vagy csak buszra vagy pedig kombináltan, buszra, metróra és magasvasútra is. A chip tárolja nem csak azt, hogy mennyi pénz vagy milyen bérlet van az oysteren, hanem a megtett utakat is, így az is ellenőrizhető, hogy ki, mikor, merre járt.
Április 21-től lehet majd kapni a különleges fotóval ellátott változatot, 10 fontos áron (mintegy 3 ezer forint), annyit simán megér.


Egyébként 29-én is lesz tömegközlekedés, sőt, amennyire olvasónk tudja, még a Westminster Abby-hez legközelebbi metrómegálló, a Westminster is nyitva lesz.
Más kérdés persze, hogy egyáltalán lesz-e esély arra, hogy az ember ki tudjon jönni belőle. Néha sima hétköznapokon is van akkora zsúfoltság, hogy lezárnak metrómegállókat, mert nem bírja el az embertömeget.

Mivel az esküvő napja munkaszüneti nap és előtte 22-én nagypéntek, 25-én húsvét hétfő, május 2-a szintén bankszünnap, emiatt gyakorlatilag ha valaki kiveszi a hét közepére eső három napot (április 26., 27., 28.), akkor 11 napig tud otthon, szabadságon lenni megállás nélkül. Sokan emiatt ekkor elutaznak majd vidékre, hazamennek a saját országaikba, úgyhogy Ildikó szerint sokkal több ember nem lesz Londonban, max kicserélődik egy picit az összetétel.

"A belvárosban nem tudom, mennyire megy a készülődés, ezer éve nem voltam bent, mert már nem ott dolgozom, de olyan szép az idő, lehet, hogy holnap elnézek arra, a St. James park felé. Amit lehet egyébként tudni, hogy Kate nem hintón, hanem autón fog érkezni a házasságkötés helyszínére. Az ő tanúja a testvére, Pippa lesz, Williamé pedig Harry. De ezt gondolom, nem csak itt tudjuk, hanem mindenhol a világon."

Friss hír, hogy már kapható a Princess Catherine baba, olyan, mint egy Barbie baba, csak Kate feje és eljegyzési ruhája van rajta. Az anglikán egyház pedig megfogalmazott egy imát, amiben arra kérik Istent, segítse Kate-et és Williamet, hogy mélyítse szerelmüket, erősítse fogadalmukat, amiben azt ígérik, hűek maradnak egymáshoz.
Olvasóink írták

  • 1. Pofátlan 2011. április 10. 10:30
    „Ha királyság lenne újra Magyarországon, akkor mi is feltudnánk nézni egy családra, amely reprezentálná Magyarországot.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Születésnapi sajt

Olaszország március 17-én ünnepelte 150. születésnapját: 1861-ben ezen a napon jött létre az… Tovább olvasom