Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

XVI. Benedek interjúkötete

L'Osservatore Romano és a Vatikáni Rádió után a vasárnapi olasz sajtó is részleteket közölt a XVI. Benedekkel készített és az olasz könyvesboltokban szerdától kapható interjúkötetről.

A világ fénye: a pápa, az egyház, és az idő jelei című könyv egyszerre jelenik meg németül és olaszul (a Libreria Editrice Vaticana vatikáni kiadónál). Ez a harmadik beszélgetés, melyet a német újságíró, Peter Seewald honfitársával készített: az első kettő, í96-ban és í97-ben jelent meg az akkor még a Hittani Kongregációt vezető Joseph Ratzinger bíborossal.

Az olaszul 284 oldalas interjúkötet a XVI. Benedekkel folytatott beszélgetések leírása. A pápa személyesen végigolvasta, nem módosított semmit, csak kisebb javításokat végzett rajta - állítja bevezetőjében Seewald, aki egyszerre ír az egyházfő kedvenc DVD-jéről (Don Camillo és Peppone) és az egyház aktuális kérdéseiről.

A 2005-ös konklávéról szóló, A pápák nem az égből hullanak című fejezetben XVI. Benedek elmondta, a "guillotine előtt" érezte magát, amikor megválasztották pápává. Azt is elismerte, hogy a pápa nem tévedhetetlen. Ami a papok által elkövetett szexuális visszaéléseket illeti, "a történtek nem leptek meg teljesen" - fogalmazott XVI. Benedek, hangsúlyozva, hogy a pedofília ügy hatalmas sokként érte.

A médiát azonban nem az igazság keresése vezette, az egyház lejáratásában lelte örömét - tette hozzá. Az interjúkban XVI. Benedek szólt XII. Piusról is, aki "minden lehetségest megtett az emberek megmentésére".

A könyvben az olvasható, hogy a papi hivatás megnyitása nők előtt nem akarat kérdése, az egyház ezt nem teheti meg. A burkával kapcsolatban a pápa így nyilatkozott: ha a muzulmán nők szabad akaratukból viselik, miért kellene őket ebben megakadályozni. XVI. Benedek egy kérdésre válaszolva kijelentette, hogy az óvszer bizonyos esetekben igazolható, például olyankor, amikor prostituált használja.

Az egyházfő azonban megjegyezte: nem az óvszert tartja az igazi megoldásnak a HIV-fertőzés leküzdésére. A pápa kitért a szexuális turizmus problémájára is. "Tényleg szükség van a szexualitás emberségesebbé tételére" - szögezte le.

A L'Osservatore Romano főszerkesztője szerint a könyv sokakat meglep majd, de a katolikus doktrína ettől még nem változik meg.

A La Repubblica kommentárja úgy látta, XVI. Benedek tanult az utóbbi öt és fél év buktatóiból: megszabadult a német pápát kezdetben övező sztereotípiáktól, felismerte a katolikus egyház helyzetének súlyosságát és új megoldásokat mutat fel.

Olvasóink írták

  • 1. SC 2010. november 24. 17:11
    „Gyerünk meir,jöhet a szokásos...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Német hetilap szerint egy terrorkommandó támadásra készül a Reichstag ellen

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat és vele szövetséges csoportok valószínűleg támadásra készülnek… Tovább olvasom