Kisalföld logö

2016. 10. 21. péntek - Orsolya 4°C | 10°C

Vízum nélkül Tajvanról az EU-ba

Göncz Kinga üdvözölte, hogy az Európai Parlament csütörtökön nagy többséggel megszavazta, hogy a tajvaniak vízum nélkül utazhassanak az Európai Unió területére.

A vízumkötelezettség eltörléséről rendezett szerda esti vitában a szocialista EP-képviselő kifejtette: "Azt várjuk a vízummentességtől, hogy az egyébként is nagyon intenzív EU-tajvani kapcsolatok tovább erősödjenek".

"Adósságunkat törlesztjük azzal, hogy napirendre tűzzük a tajvani vízummentesség kérdését. Más, hasonlóan fontos partnerei az Európai Uniónak már korábban vízummentességet kaptak, és vízummentességet élveznek" - mondta felszólalásában Göncz Kinga. A képviselő hozzátette: Tajvan az Európai Unió negyedik legfontosabb kereskedelmi partnere Ázsiában, és a huszonhetek is fontos piacot jelentenek Tajvan számára.  "Azt várjuk a vízummentességtől, hogy ezek az egyébként is nagyon intenzív kapcsolatok tovább erősödjenek. Nem csak gazdasági, kereskedelmi téren van közöttünk együttműködés, hanem kutatási, technológiafejlesztési, oktatási, kulturális területen is, és a vízummentesség hozzájárulhat a kapcsolatok fejlődéséhez" - szögezte le a képviselő.

Göncz Kinga fontosnak nevezte, hogy Tajvan ígéretet tett arra, hogy az európai parlamenti szavazást követően haladéktalanul biztosítja a vízummentes utazás lehetőségét a kedvezményből eddig kimaradt három uniós tagállamnak: Bulgáriának, Ciprusnak és Romániának. "Szeretném hangsúlyozni, hogy Tajvan jelentős változásokon ment keresztül az utóbbi 60 évben. Demokratikus intézményrendszert épített ki, szegény országból gazdaságilag rendkívül erős országgá vált, tehát semmiképpen nem kell tartanunk attól, amit többen is említettek, hogy a vízummentesség nyomán megemelkedne az onnan érkező illegális bevándorlók száma" - reagált Göncz Kinga az egyes felszólalásokban megfogalmazott aggodalmakra. Szerinte a vízummentesség bevezetésétől sokkal inkább pozitív változások várhatók.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

143 illegális bevándorlót találtak egy kamionban

A görög rendőrség 143, nagyrészt afgán illegális bevándorlót fogott el, akiket egy kamionban… Tovább olvasom