Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Vétót kérnek az ukrán autóimportőrök

Ukrajna - Az ukrajnai autóimportőrök szövetsége az ukrán elnök vétóját kéri arra a törvényre, amely a WTO-követelmények ellenében visszaállította a személygépkocsik 25 százalékos importvámját. Az országnak a Kereskedelmi Világszervezethez történt májusi csatlakozást követően - a WTO-követelményeknek megfelelően - 10 százalékban állapították meg az autókra vonatkozó ukrán importvámot.
Ez az intézkedés azonban egyáltalán nem volt az ukrán autógyárosok ínyére. Egyrészt, mert a zaporozsjei és a többi autógyár termékei az elavult gyártási technológia miatt nem képes lejjebb tornázni a költségeket, így az olcsó nyugati kocsik mellett nem rúghatnak labdába, másrészt mert az ukrajnai bérmunkát igénybevevő nyugat-európai befektetők is azzal fenyegetőznek, hogy egy-két országgal arrébb telepítik összeszerelő üzemeiket.

A közelgő 2010-es elnök-, avagy a levegőben lógó előrehozott parlamenti választásokra már most nagy hévvel készülő honatyáknak pedig nem kellett a szomszédba menniük populizmusért, hiszen nagy részük már a csatlakozási tárgyalások idején is aktívan hintette a WTO-ellenességet az ukrán lakosság körében. Így történhetett, hogy a múlt héten a Legfelsőbb Tanács törvényben állította vissza 2009 január 1-ig a 25 százalékos behozatali vámot az 1000 és 2200 köbcentis motorokkal felszerelt, vagyis a legnagyobb keresletnek örvendő kocsikra.

A törvény ezekben a napokban kerül Viktor Juscsenko elnök elé, aki még megvétózhatja azt. Utóbbi azért is valószínű, mert a kijevi honatyák által megszavazott törvény ellen már az Európai Unió, az Egyesült Államok és Japán is jelezte tiltakozását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fico a legnépszerűbb Szlovákiában, Bugár megelőzi Dzurindát

Szlovákia - Szlovákiában a lakosság továbbra is Robert Ficót tartja a legnépszerűbb politikusnak, 42… Tovább olvasom