Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Újévkor A teremtés szól a Müpában

A Művészetek Palotája 2008-ban csatlakozott az újévi hangversenyek nemes szokásához: Fischer Ádám az esztendő első napján más-más közreműködőkkel vezényli el Haydn alkotását, A teremtést.
A 200 éve elhunyt Joseph Haydnt A teremtés című oratóriuma (Hob. XXI:2) komponálásakor, 1798-ban már Európa legjelentősebb zeneszerzői között tartották számon. Műveinek megszólaltatására hívta életre a nemzetközi hírű dirigens, Fischer Ádám 1987-ben az Osztrák-Magyar Haydn Zenekart, amely az ausztriai Kismartonban évente megrendezett Nemzetközi Haydn Fesztivál rezidens együttese. 2010 első napján a Theater an der Wien-nel közös produkcióban adják elő a monumentális darabot; a Freiburgi Barokk Zenekart és a bécsi Arnold Schönberg Kórust vezényli ezúttal Fischer Ádám.

Az est szólistái Annette Dasch (szoprán), Michael Schade (tenor) és Hanno Müller-Brachmann (bariton) lesznek - közölte a Müpa kommunikációs igazgatósága. A koncertet ugyanebben az összeállításban előző este, tehát szilveszterkor a Theater an der Wien-ben játsszák el. Hagyomány az is, hogy Fischer Ádám aznap délután egy gyermekeknek szóló előadást is tart. A mintegy egyórásra rövidített változat közben a karmester meséli el a gyerekeknek, hogy éppen miről hallanak.

Itt Wierdl Eszter (szoprán), Megyesi Zoltán (tenor) és Cser Krisztián (bariton) lesz a szólista. A több mint 210 éve töretlen népszerűségnek örvendő oratórium története az őskáosz ábrázolásával kezdődik, hallani a sötétség és a fény szétválasztásáról, a tengerek, a Nap és a Hold, a madarak és a szárazföldi állatok megalkotásáról. A teremtés koronája az ember, őt is megismeri a hallgató, akinek a kórus zengő hálaéneke mond búcsút. A több mint 210 éve töretlen népszerűségnek örvendő oratóriumot 2009. május 31-én, Haydn halálának 200. évfordulóján, az úgynevezett World Creation Day keretében a világ számos országában és Magyarország sok városában adták elő.

Az oratóriumot, amelyen szerzője két évig dolgozott, 1798 áprilisának végén mutatták be Bécsben. A teremtés azóta az európai zene egyik emblematikus remekműve lett, ikonná vált. A mű a hangversenyélet repertoárjának kötelező darabjai - Bach passiói, Händel oratóriumai és Beethoven Missa solemnise - mellé került. "A teremtésre szükségünk van. Vágyunk arra, hogy valaki ismét megmutassa a világ szépségeit, és azt az érzést közvetítse, hogy jó élni a földön. Ezért válhat A teremtésből a mindenkori újrakezdés zenéje" - ajánlja a kompozíciót a közönség figyelmébe Batta András zenetörténész.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az al-Kaida áll az amerikai utasszállító elleni detroiti merényletkísérlet mögött

Az al-Kaida nemzetközi terroristahálózat arab-félszigeti szárnya jelentkezett egy amerikai… Tovább olvasom