Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Újabb kísérleti atomrobbantást tervez Észak-Korea

Újabb kísérleti atomrobbantás tervének bejelentésével fenyegetőzött egy meg nem nevezett észak-koreai tisztségviselő arra az esetre, ha nem oldódik meg záros határidőn belül a Phenjan elleni amerikai pénzügyi büntetőintézkedések feloldásáról szóló vita.
Washington pénzhamisítással és pénzmosással vádolja Észak-Koreát, és erre hivatkozva vezetett be ellene pénzügyi szankciókat. A két fél között tavaly kétoldalú tárgyalások kezdődtek ezek esetleges feloldásáról. A decemberi tárgyalásokon az amerikai fél közölte azt az elvárását, hogy Phenjan vessen véget az olyan jogsértő pénzügyi műveleteknek, mint az amerikai valuta hamisítása, illetve a drogkereskedelem. Phenjan pedig azt követelte, hogy Washington oldja fel egy 24 millió dolláros számlája zárlatát.

A kétoldalú tárgyalások amerikai küldöttségének vezetője, Daniel Glaser, aki a terrorizmus finanszírozása és a pénzügyi bűncselekmények ellen fellépő pénzügyminisztériumi főosztály vezetője, kedden Pekingben találkozott az észak-koreai küldöttséggel. Glaser ezután közölte: a tárgyalások, ha lassan is, de haladnak. Amerikai titkosszolgálati tisztségviselők az állítólagos jogsértő műveletekkel kapcsolatban átadták bizonyítékaikat az észak-koreaiaknak.

Az észak-koreai tisztségviselő szerint azonban az Egyesült Államok nem tudott bizonyítani semmilyen jogsértő tevékenységet, és emiatt az észak-koreai fél hangot is fog adni sérelmének a február 8-ára Pekingbe kitűzött hatoldalú tárgyalásokon.

A kínai külügyminisztérium kedden jelentette be, hogy február 8-án tartják az Észak-Korea okozta nemzetközi atomválság megoldásáról szóló hatoldalú tárgyalások következő fordulóját. Ezen az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Japán és Dél-Korea annak reményében ül majd le ismét tárgyalni, hogy sikerül megállapodni Észak-Koreával a 2005. szeptemberi közös nyilatkozat legalább részleges végrehajtásáról. Ebben Phenjan vállalta, hogy gazdasági és biztonsági garanciákért cserébe leszereli atomfegyvereit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amerikai radarállomás ellen tüntettek Págában

Mintegy két-három ezer ember tüntetett hétfőn este Prágában az ellen, hogy amerikai radarállomás… Tovább olvasom